Artikel top billede

Ny auktion over danske telefrekvenser på trapperne

På mandag går det løs med den længe ventede 800 megahertz-auktion. Se her, hvad du kan forvente af auktionen.

Læs også:
Mobilselskaber får udskudt ny 4G-auktion

Statskassen kan se frem til en millionindsprøjtning, når den længe ventede 800 megahertz-auktion bliver skudt i gang på mandag.

TDC, Telenor/Telia og 3 er de eneste deltagere i auktionen, der kort fortalt handler om tilladelsen til at benytte sig af 800 megahertz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd, der tidligere blev brugt til det analoge tv-signal.

800 megahertz-frekvensbåndet giver teleselskaber mulighed for at sende mobile bredbåndssignaler over længere afstande end de nuværende frekvensbånd.

Auktionen, der indebærer dækningskrav, kan derfor ses som en form for lys for enden af tunnelen for de yderområder, der efter Skylines kollaps ikke længere har bredbåndsmuligheder.

De tre deltagere må ikke udtale sig under auktionsprocessen, men spørger man teleanalytiker Poul Jessen fra Danske Markets, skal man ikke vente sig en blodig budkrig.

Runder den kvarte milliard

Han forventer, at buddene vil holde sig tæt på minimumspriserne, der er fastsat til 50 millioner kroner for hver af de fem frekvensblokke.

Desuden forventer han, at TDC og 3 kommer hjem med den største del af kagen, mens Telia/Telenor vil holde relativ lav profil.

"Telia/Telenor har i dag mere end dobbelt så meget megahertz båndbredde som TDC, selv om de har omtrent lige så mange kunder. Jeg forventer derfor ikke, at Telia/Telenor har den store interesse i at byde, da der kommer frekvensauktioner i 2016, 2018 og 2020," lyder det fra Poul Jessen.

"For jo større succes Telia/Telenor har i juni, jo mere skal de aflevere tilbage senere," tilføjer han med hensyn til, at myndighederne ikke har interesse i, at enkelte spillere sætter sig på alle frekvenser. 

Poul Jessen forklarer, at Telenor/Telia i dag har 144 megahertz båndbredde, mens TDC og 3 har henholdsvis 66 og 40.

Udskudt auktion

Auktionen skulle oprindelig have været afholdt sidste efterår, men blev udskudt efter ønske fra nogle af teleselskaberne, der blandt andet havde brug for mere tid til at få styr på det tekniske udstyr.

Desuden søsatte It- og Telestyrelsen (i dag Erhvervsstyrelsen red.) tilbage i 2010 en undersøgelse af, hvor meget brugen af mobilt bredbånd på frekvenserne kan forstyrre tv-signalerne og dermed skabe flimmer i kassen ude i de danske stuer.

Et problem, der ikke er blevet fuldstændig løst.

Læs Erhvervsstyrelsens fakta om auktionen her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere