Ny auktion over danske telefrekvenser på trapperne

På mandag går det løs med den længe ventede 800 megahertz-auktion. Se her, hvad du kan forvente af auktionen.

Læs også:
Mobilselskaber får udskudt ny 4G-auktion


Statskassen kan se frem til en millionindsprøjtning, når den længe ventede 800 megahertz-auktion bliver skudt i gang på mandag.

TDC, Telenor/Telia og 3 er de eneste deltagere i auktionen, der kort fortalt handler om tilladelsen til at benytte sig af 800 megahertz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd, der tidligere blev brugt til det analoge tv-signal.

800 megahertz-frekvensbåndet giver teleselskaber mulighed for at sende mobile bredbåndssignaler over længere afstande end de nuværende frekvensbånd.

Auktionen, der indebærer dækningskrav, kan derfor ses som en form for lys for enden af tunnelen for de yderområder, der efter Skylines kollaps ikke længere har bredbåndsmuligheder.

De tre deltagere må ikke udtale sig under auktionsprocessen, men spørger man teleanalytiker Poul Jessen fra Danske Markets, skal man ikke vente sig en blodig budkrig.

Runder den kvarte milliard
Han forventer, at buddene vil holde sig tæt på minimumspriserne, der er fastsat til 50 millioner kroner for hver af de fem frekvensblokke.

Desuden forventer han, at TDC og 3 kommer hjem med den største del af kagen, mens Telia/Telenor vil holde relativ lav profil.

"Telia/Telenor har i dag mere end dobbelt så meget megahertz båndbredde som TDC, selv om de har omtrent lige så mange kunder. Jeg forventer derfor ikke, at Telia/Telenor har den store interesse i at byde, da der kommer frekvensauktioner i 2016, 2018 og 2020," lyder det fra Poul Jessen.

"For jo større succes Telia/Telenor har i juni, jo mere skal de aflevere tilbage senere," tilføjer han med hensyn til, at myndighederne ikke har interesse i, at enkelte spillere sætter sig på alle frekvenser. 

Poul Jessen forklarer, at Telenor/Telia i dag har 144 megahertz båndbredde, mens TDC og 3 har henholdsvis 66 og 40.

Udskudt auktion
Auktionen skulle oprindelig have været afholdt sidste efterår, men blev udskudt efter ønske fra nogle af teleselskaberne, der blandt andet havde brug for mere tid til at få styr på det tekniske udstyr.

Desuden søsatte It- og Telestyrelsen (i dag Erhvervsstyrelsen red.) tilbage i 2010 en undersøgelse af, hvor meget brugen af mobilt bredbånd på frekvenserne kan forstyrre tv-signalerne og dermed skabe flimmer i kassen ude i de danske stuer.

Et problem, der ikke er blevet fuldstændig løst.

Læs Erhvervsstyrelsens fakta om auktionen her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.