På mandag går det løs med den længe ventede 800 megahertz-auktion. Se her, hvad du kan forvente af auktionen.
Læs også:
Mobilselskaber får udskudt ny 4G-auktionStatskassen kan se frem til en millionindsprøjtning, når den
længe ventede 800 megahertz-auktion bliver skudt i gang på mandag.
TDC, Telenor/Telia og 3 er de eneste deltagere i auktionen, der kort fortalt handler om tilladelsen til at benytte sig af 800 megahertz-frekvensbåndet til mobilt bredbånd, der tidligere blev brugt til det analoge tv-signal.
800 megahertz-frekvensbåndet giver teleselskaber mulighed for at sende mobile bredbåndssignaler over længere afstande end de nuværende frekvensbånd.
Auktionen, der indebærer
dækningskrav, kan derfor ses som en form for lys for enden af tunnelen for de yderområder, der efter Skylines kollaps ikke
længere har bredbåndsmuligheder.
De tre deltagere må ikke udtale sig under auktionsprocessen, men spørger man teleanalytiker Poul Jessen fra Danske Markets, skal man ikke vente sig en blodig budkrig.
Runder den kvarte milliardHan forventer, at buddene vil holde sig tæt på minimumspriserne, der er fastsat til 50 millioner kroner for hver af de fem frekvensblokke.
Desuden forventer han, at TDC og 3 kommer hjem med den største del af kagen, mens Telia/Telenor vil holde relativ lav profil.
"Telia/Telenor har i dag mere end dobbelt så meget megahertz båndbredde som TDC, selv om de har omtrent lige så mange kunder. Jeg forventer derfor ikke, at Telia/Telenor har den store interesse i at byde, da der kommer frekvensauktioner i 2016, 2018 og 2020," lyder det fra Poul Jessen.
"For jo større succes Telia/Telenor har i juni, jo mere skal de aflevere tilbage senere," tilføjer han med hensyn til, at myndighederne ikke har interesse i, at enkelte spillere sætter sig på alle frekvenser.
Poul Jessen forklarer, at Telenor/Telia i dag har 144 megahertz båndbredde, mens TDC og 3 har henholdsvis 66 og 40.
Udskudt auktionAuktionen skulle oprindelig have været afholdt sidste efterår, men blev udskudt efter ønske fra
nogle af teleselskaberne, der blandt andet havde brug for mere tid til at få styr på det tekniske udstyr.
Desuden søsatte It- og Telestyrelsen (i dag Erhvervsstyrelsen red.) tilbage i 2010 en undersøgelse af, hvor meget brugen af mobilt bredbånd på frekvenserne
kan forstyrre tv-signalerne og dermed skabe flimmer i kassen ude i de danske stuer.
Et problem, der
ikke er blevet fuldstændig løst.
Læs Erhvervsstyrelsens fakta om auktionen
her.