Artikel top billede

Leadership - sådan opnår du de bedste resultater

CIO KLUMME: Du kan ret hurtigt afklare din ledelsesstil ved at stille spørgsmålet: Har din organisation et udtalt ønske om at følge dig på vejen mod nye mål, eller gør de det, fordi du siger, de skal gøre det?

Er leadership bare et nyt modefænomen, eller indeholder det noget brugbart, når it skal transformere sig fra business­enabler til business-driver? At blive en business-driver kræver markante ændringer på alle niveauer af en it-organisation, og det starter med toppen, nemlig CIO'en. Hvis du som CIO vil gøre dig forhåbninger om at ændre it-organisationen til en forretningsmæssig medspiller, skal du have styr på følgende ledelsesmæssige discipliner:

  • Evnen til at fremstå troværdig og skabe tillid hos dine medarbejdere.

  • Evnen til at kommunikere virksomhedens vision og strategi og den heraf afledte strategi for din egenorganisation.

Troværdighed og evnen til at kommunikere giver dig den fornødne respekt, som er en forudsætning for at flytte en organisation. Det kræver således troværdighed og tillid til lederen at få en organisation til at brænde for den rejse, du vil have den med på. Leadership har vist sig at være den bedste måde at få organisationen til at følge dig.

Udøver du leadership eller management?

Leadership er ikke noget, man er født til. Det er i høj grad noget, man kan udvikle og uddanne sig til, men en række personlighedstræk som etik, værdier og holdninger påvirker måden, du udøver leadership på, og gør dig unik som leder.

Du kan ret hurtigt afklare din egen ledelsesstil ved at stille spørgsmålet: Har din organisation et udtalt ønske om at følge dig på vejen mod nye mål, eller gør de det, fordi du siger, de skal gøre det?

Hvis du vil øge sandsynligheden for, at de aktivt ønsker at følge dig, skal du fokusere på disse enkle ledelsesregler:

  • Kend dig selv. Du bliver nødt til at kende og erkende dine egne styrker og svagheder, før du kan fremstå troværdig og lede andre.

  • Vis det gode eksempel. Du er rollemodellen, og du skal derfor gå forrest med det gode eksempel på, hvordan organisationen skal tænke og agere.

  • Vær åben. Det er vigtigt, at du informerer og kommunikerer, både når det går godt, og når det halter. Åbenhed er en væsentlig faktor til at skabe troværdighed.

  • Vis tillid, og accepter fejl. Hvis du vil flytte en organisation, skal der tages beslutninger på alle niveauer, og det vil medføre fejl. Fejl er et sundhedstegn, hvis man forstår at lære af dem.

  • Giv plads. Definer rammerne, og lad den enkelte udfylde dem.

  • Succes avler succes. Husk at fejre succesen. Kommuniker både små og store sejre i processen, og fremhæv de personer, som har ‘aktier' i successen.

Er du klar til personlig udvikling?
'‘Tag din egen iltmaske på, før du hjælper andre'. Vi kender remsen fra flyet, og det samme gælder for dig og din organisation. Som CIO er du nødt til at udøve lederskab for at skabe resultater. Og selv om du mener, du er godt på vej, må du sikre dig en klar pejling af, hvor du er med din personlige lederstil, og på hvilke områder du fortsat kan forbedre dig, før du tager organisationen ud på rejsen.

Det kræver mod og selvindsigt at arbejde med sin ledelsesstil, men det er uden tvivl det første og bedste sted at starte, hvis din organisation skal ændre sig markant.

Ved at udøve leadership frem for management øger du sandsynligheden for at få succes med transformationen af din it-organisation. Og HUSK, at ændringen fra business-enabler til business-driver bringer dig et skridt nærmere direktionsgangen, og leadership-tankegangen er kommet for at blive, så en bedre investering i din egen karriere kan du formentlig ikke gøre lige nu.

Benny Guld er stifter og partner i CareerSearch og CareerCoach.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere