Artikel top billede

Leadership - sådan opnår du de bedste resultater

CIO KLUMME: Du kan ret hurtigt afklare din ledelsesstil ved at stille spørgsmålet: Har din organisation et udtalt ønske om at følge dig på vejen mod nye mål, eller gør de det, fordi du siger, de skal gøre det?

Er leadership bare et nyt modefænomen, eller indeholder det noget brugbart, når it skal transformere sig fra business­enabler til business-driver? At blive en business-driver kræver markante ændringer på alle niveauer af en it-organisation, og det starter med toppen, nemlig CIO'en. Hvis du som CIO vil gøre dig forhåbninger om at ændre it-organisationen til en forretningsmæssig medspiller, skal du have styr på følgende ledelsesmæssige discipliner:

  • Evnen til at fremstå troværdig og skabe tillid hos dine medarbejdere.

  • Evnen til at kommunikere virksomhedens vision og strategi og den heraf afledte strategi for din egenorganisation.

Troværdighed og evnen til at kommunikere giver dig den fornødne respekt, som er en forudsætning for at flytte en organisation. Det kræver således troværdighed og tillid til lederen at få en organisation til at brænde for den rejse, du vil have den med på. Leadership har vist sig at være den bedste måde at få organisationen til at følge dig.

Udøver du leadership eller management?

Leadership er ikke noget, man er født til. Det er i høj grad noget, man kan udvikle og uddanne sig til, men en række personlighedstræk som etik, værdier og holdninger påvirker måden, du udøver leadership på, og gør dig unik som leder.

Du kan ret hurtigt afklare din egen ledelsesstil ved at stille spørgsmålet: Har din organisation et udtalt ønske om at følge dig på vejen mod nye mål, eller gør de det, fordi du siger, de skal gøre det?

Hvis du vil øge sandsynligheden for, at de aktivt ønsker at følge dig, skal du fokusere på disse enkle ledelsesregler:

  • Kend dig selv. Du bliver nødt til at kende og erkende dine egne styrker og svagheder, før du kan fremstå troværdig og lede andre.

  • Vis det gode eksempel. Du er rollemodellen, og du skal derfor gå forrest med det gode eksempel på, hvordan organisationen skal tænke og agere.

  • Vær åben. Det er vigtigt, at du informerer og kommunikerer, både når det går godt, og når det halter. Åbenhed er en væsentlig faktor til at skabe troværdighed.

  • Vis tillid, og accepter fejl. Hvis du vil flytte en organisation, skal der tages beslutninger på alle niveauer, og det vil medføre fejl. Fejl er et sundhedstegn, hvis man forstår at lære af dem.

  • Giv plads. Definer rammerne, og lad den enkelte udfylde dem.

  • Succes avler succes. Husk at fejre succesen. Kommuniker både små og store sejre i processen, og fremhæv de personer, som har ‘aktier' i successen.

Er du klar til personlig udvikling?
'‘Tag din egen iltmaske på, før du hjælper andre'. Vi kender remsen fra flyet, og det samme gælder for dig og din organisation. Som CIO er du nødt til at udøve lederskab for at skabe resultater. Og selv om du mener, du er godt på vej, må du sikre dig en klar pejling af, hvor du er med din personlige lederstil, og på hvilke områder du fortsat kan forbedre dig, før du tager organisationen ud på rejsen.

Det kræver mod og selvindsigt at arbejde med sin ledelsesstil, men det er uden tvivl det første og bedste sted at starte, hvis din organisation skal ændre sig markant.

Ved at udøve leadership frem for management øger du sandsynligheden for at få succes med transformationen af din it-organisation. Og HUSK, at ændringen fra business-enabler til business-driver bringer dig et skridt nærmere direktionsgangen, og leadership-tankegangen er kommet for at blive, så en bedre investering i din egen karriere kan du formentlig ikke gøre lige nu.

Benny Guld er stifter og partner i CareerSearch og CareerCoach.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere