Artikel top billede

Foran Orange Scene
Foto: Klavs Bo Christensen/Rockphoto (Foto: Klavs Bo Christensen)

It-folk udveksler vigtige erfaringer på Roskilde Festival

En flygtningelejr har flere ligheder med Roskilde Festival, når det kommer til it-setup.

Læs også:

En hel hær af it-nørder kæmper mod kaos i Roskilde

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv

Det kan synes underligt at sammenligne et underholdningsarrangement med et katastrofeområde.

Der er dog en række ligheder mellem en festival og en flygtningelejr, der gør det naturligt, at de to organisationer kan trække på hinandens it-erfaringer.

"Det handler om en forfærdelig masse mennesker, og det handler om en organisationskultur, der består af mennesker, der ikke har arbejdet sammen før. Og så er vi under enormt tidspres," siger Claus Olsen, der er koordinator i Røde Kors' katastrofeafdeling.

I disse dage har han besøgt nordeuropas største musikfestival for at se nærmere på dens it-faciliteter, og hvordan Roskilde Festival løser sine udfordringer med it.

"På det trådløse område er det de samme enheder, vi bruger, og det er nogenlunde samme måde, vi sætter det op på. Men de services, vi leverer, er ret forskellige," siger Claus Olsen.

It-erfaringer kan redde liv i Afrika

I øjeblikket løser Dansk Røde Kors opgaver i Sahel-regionen i Afrika, sahelbæltet, hvor organisationen skal håndtere store flygtningestrømme som konsekvens af tørke, sult og borgerkrig.

"En af de opgaver, som vi løser, er det, som vi kalder tracing. Vi hjælper familier, der er blevet brudt op med at finde hinanden igen. Det bruger vi en forfærdelig masse it til," siger Claus Olsen. 

Mens Roskilde Festivals primære formål er underholdning og Røde Kors' formål handler om at redde liv, minder teknologierne bag langt hen ad vejen om hinanden.

I nogle tilfælde leverer Dansk Røde Kors it til over 500.000 mennesker, og i andre situationer leverer nødhjælpsorganisationen kun it til ganske få personer.

"Det er meget skalerbart, hvor Roskilde Festival måske er meget mere statisk," siger Claus Olsen og bliver suppleret af Roskilde Festivals it-chef Jakob Boldsen Lund, der kan fortælle, at festivalen har en forventning om, hvor mange der kommer hvert år.

Derfor er hastighed altafgørende

Jakob Boldsen Lund bekræfter, at formålene er vidt forskellige, men at de praktiske udfordringer er ens, fordi begge it-organisationer arbejder under et enormt tidspres. 

Konsekvenserne er dog vidt forskellige fra et katstrofeområde i Nordafrika i forhold til marken tre kilometer uden for Roskilde.

"For Røde Kors' vedkommende kan det betyde forskellen mellem liv og død. Derfor er det sindssygt vigtigt, at vores leverancer spiller. Hvis noget går galt, og det gør ting, skal vi være i stand til at løse problemet i en hulens fart," siger Claus Olsen.

Konsekvenserne for musikfestivalen er ikke nær så vidtrækkende, fordi det ikke primært handler om menneskeliv, men det kan få betydning for afviklingen af koncerterne.

Derfor skal der også her reageres hurtigt.

"Noget der gerne må tage en dag resten året, må ikke tage mere end en time eller to på festivalen. Så har vi et område, hvor der mangler strøm eller netværk, skal det løses lige med det samme," siger Jakob Boldsen Lund.

Jonas Hauge og Michal Wodzinski arbejder begge professionelt med netværk og er samtidig to af hovedkræfterne blandt de frivillige, der arbejder med it-infrastruktur på festivalen.

De fortæller, at der ligger omkring 5000 timers frivilligt arbejde bag etableringen af hele netværket på Roskilde Festival, heriblandt det trådløse netværk, som festivalen har udbudt til publikum i år.

Læs også:

En hel hær af it-nørder kæmper mod kaos i Roskilde

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere