Artikel top billede

Foran Orange Scene
Foto: Klavs Bo Christensen/Rockphoto

It-folk udveksler vigtige erfaringer på Roskilde Festival

En flygtningelejr har flere ligheder med Roskilde Festival, når det kommer til it-setup.

Læs også:

En hel hær af it-nørder kæmper mod kaos i Roskilde

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv

Det kan synes underligt at sammenligne et underholdningsarrangement med et katastrofeområde.

Der er dog en række ligheder mellem en festival og en flygtningelejr, der gør det naturligt, at de to organisationer kan trække på hinandens it-erfaringer.

"Det handler om en forfærdelig masse mennesker, og det handler om en organisationskultur, der består af mennesker, der ikke har arbejdet sammen før. Og så er vi under enormt tidspres," siger Claus Olsen, der er koordinator i Røde Kors' katastrofeafdeling.

I disse dage har han besøgt nordeuropas største musikfestival for at se nærmere på dens it-faciliteter, og hvordan Roskilde Festival løser sine udfordringer med it.

"På det trådløse område er det de samme enheder, vi bruger, og det er nogenlunde samme måde, vi sætter det op på. Men de services, vi leverer, er ret forskellige," siger Claus Olsen.

It-erfaringer kan redde liv i Afrika

I øjeblikket løser Dansk Røde Kors opgaver i Sahel-regionen i Afrika, sahelbæltet, hvor organisationen skal håndtere store flygtningestrømme som konsekvens af tørke, sult og borgerkrig.

"En af de opgaver, som vi løser, er det, som vi kalder tracing. Vi hjælper familier, der er blevet brudt op med at finde hinanden igen. Det bruger vi en forfærdelig masse it til," siger Claus Olsen. 

Mens Roskilde Festivals primære formål er underholdning og Røde Kors' formål handler om at redde liv, minder teknologierne bag langt hen ad vejen om hinanden.

I nogle tilfælde leverer Dansk Røde Kors it til over 500.000 mennesker, og i andre situationer leverer nødhjælpsorganisationen kun it til ganske få personer.

"Det er meget skalerbart, hvor Roskilde Festival måske er meget mere statisk," siger Claus Olsen og bliver suppleret af Roskilde Festivals it-chef Jakob Boldsen Lund, der kan fortælle, at festivalen har en forventning om, hvor mange der kommer hvert år.

Derfor er hastighed altafgørende

Jakob Boldsen Lund bekræfter, at formålene er vidt forskellige, men at de praktiske udfordringer er ens, fordi begge it-organisationer arbejder under et enormt tidspres. 

Konsekvenserne er dog vidt forskellige fra et katstrofeområde i Nordafrika i forhold til marken tre kilometer uden for Roskilde.

"For Røde Kors' vedkommende kan det betyde forskellen mellem liv og død. Derfor er det sindssygt vigtigt, at vores leverancer spiller. Hvis noget går galt, og det gør ting, skal vi være i stand til at løse problemet i en hulens fart," siger Claus Olsen.

Konsekvenserne for musikfestivalen er ikke nær så vidtrækkende, fordi det ikke primært handler om menneskeliv, men det kan få betydning for afviklingen af koncerterne.

Derfor skal der også her reageres hurtigt.

"Noget der gerne må tage en dag resten året, må ikke tage mere end en time eller to på festivalen. Så har vi et område, hvor der mangler strøm eller netværk, skal det løses lige med det samme," siger Jakob Boldsen Lund.

Jonas Hauge og Michal Wodzinski arbejder begge professionelt med netværk og er samtidig to af hovedkræfterne blandt de frivillige, der arbejder med it-infrastruktur på festivalen.

De fortæller, at der ligger omkring 5000 timers frivilligt arbejde bag etableringen af hele netværket på Roskilde Festival, heriblandt det trådløse netværk, som festivalen har udbudt til publikum i år.

Læs også:

En hel hær af it-nørder kæmper mod kaos i Roskilde

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere