Artikel top billede

Teleselskabet 3 har opstillet en ekstra mobilmast tæt på Roskilde-festivalens Orange Scene. Foto: Jens Dige/ROCKPHOTO.

Fremtidens mobilnet rejser sig i Roskildes urinstøv

Alle teleselskaber opruster mobildækningen på årets Roskilde Festival. Selskaber anvender festivalen til at tage et smugkig på fremtiden med smartphones og mobil-data alle vegne.

Læs også:

Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde

"Hvor er du?"
 
Roskilde Festivals vel nok mest sendte sms-besked blev sidste år stærkt forsinket i flere tilfælde, da mobilnetværkene omkring dyrskuepladsen i Roskilde ikke kunne følge med trafikken fra titusindvis af smartphones i hænderne på over 100.000 festivalgængere.
 
Men i år skal det være anderledes på både 2G og 3G-netværkene, bedyrer alle de store teleselskaber. 

For når de mange festivalgæster bevæger sig rundt i koncert-rus og urinstøv på de grønne marker i Roskilde, skal manglende mobildækning helst ikke spolere festen.

Teleselskabernes kig i krystalkuglen

Trods kapacitets-oprustning fra alle teleselskaber på årets festival, vil nettet nok alligevel hoste lidt i ny og næ, når data-trafikken summer for voldsomt mellem de tusindvis af telte.

For at undgå denne slags udfald vil ske i, hvad man kunne kalde "den virkelige verden", bliver festivalen godt forberedt og derefter analyseret grundigt i teleselskaberne.

"Med fare for at lyde rørstrømsk, så lærer vi om fremtiden på festivalen. Dels kan vi få viden om, hvordan netværket opfører sig i ekstremt pressede situationer, dels handler det om at få et indblik i, hvordan mobilnetværket bliver brugt inden for en kort årrække," siger netværksplanlægger Ole Hauris Sørensen til Computerworld.

Han fortæller, at Telia har fordoblet sin kapacitet i år sammenlignet med 2010.
 
Selskabet har således bygget en fast mast mere syd for Roskilde Festival samtidig med, at Telia ruller to mobile mobilmaster ind på camping-området. 
 
"Vi skal have distribueret kapaciteten, så den er tættere på forbrugerne i mindre celler med dedikeret kapacitet. Det er faktisk ikke så anderledes på Roskilde Festival, end det er i mobilnetværket som helhed," siger netværksplanlægger Ole Hauris fra Telia.

Flere frekvenser og teknologier

Han fortæller, at Telia ganske givet vil nyde godt af, at selskabet efter festivalen analyserer på de mange festivalgæsters brugsmønstre. 
 
"Vi har mulighed for at afprøve nogle af de ting, som vi først skal udrulle på landsplan i stor stil om nogle år. Det giver alt andet lige en konkurrencefordel," forklarer Ole Hauris Sørensen. 
 
På årets festival vil Telia eksperimentere med både at få masterne tættere på brugerne i en såkaldt distribueret arkitektur med dedikerede celler.

Samtidig skal selskabets mobilmaster også jonglere med flere teknologier på både 2G- og 3G-netværkene, mens LTE-teknologien (4G) er blevet droppet i sidste øjeblik.  
 
"Der er flere måder at tilføre kapacitet på. Én ting er at få masterne tættere på brugerne, men vi skal også have flere frekvensbånd i luften, så vi kan servicere bedre i de fremtidige mobilnetværk," lyder det fra Ole Hauris Sørensen.

Læs også:

Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde 

Intelligente mobilmaster er fremtiden

Læs også:
Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde

Cisco har spået, at mobildatatrafikken vil være 26 gange større i 2015 sammenlignet med 2010.

Ole Hauris Sørensen vil dog ikke gætte på, hvornår Roskilde-eksperimenterne bliver til virkelighed ude hos Hr. og Fru Jensen hinsides festival-hegnet.
 
"Vi har lært over årene, at spådommene sjældent er præcise. Vi ved dog, at skalerbarhed bliver afgørende fremover, så vi er forberedte på stort set alle brugsscenarier, ligegyldigt om stigningen i datatrafik bliver med faktor 10, 20 eller mere," siger Telias netværksplanlægger. 

De kloge master

Med skalerbarhed på mobilnettet fremhæver Ole Hauris Sørensen, at teleselskaberne kan begrænse investeringerne, så de ikke over-investerer i teknologi, der alligevel ikke bliver brug for.

Samtidig skal de som data-kraftværker heller ikke bare sidde på hænderne og vente på, at udviklingen kommer.

For så er det for sent.
 
"Teleselskaberne kan skalere på mange forskellige måder i hele det mobile netværk. I min del af nettet kræver det indkøb af rette udstyr, der kan håndtere mange forskellige frekvensbånd og flere forskellige teknologier." siger Ole Hauris Sørensen.

"Men vi skal også have udstyr, der kan omkonfigurere, hvis efterspørgslen på eksempelvis 2G eller 4G-mobiltelefoni er større end forventet i et område," fortsætter han. 
 
Indtil videre er Telias udstyr til tildelinger af frekvensbånd i masterne delvist manuelt styret.

Selskabet er dog på vej med et netværk, der automatisk kan skifte mellem 2G-, 3G og 4G-netværk eller kombinere teknologierne i det mest optimale miks. 
 
"Tricket med skalerbarhed er jo altid at ramme den rigtige balance i efterspørgslen," lyder det fra netværksplanlæggeren.

Læs også:

Microsoft sender 200 folk til årets drukfest i Roskilde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Salesforce åbner europæisk supercloud: Vil holde al data i Europa - her bliver den nye løsning først tilgængelig
Salesforce er på vej med europæisk cloud-løsning, der skal holde alle data på europæisk jord. Selskabet begynder at udrulle løsningen om få måneder. Om et år vil seks europæiske lande være dækket.
Computerworld
Ny rekord: Her er elbilen med den længste rækkevidde / Få timer til at Apple er klar med ny iOS 15 / Teslas vilde model S Plaid sætter fantomtid på hæderkronet bane
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.