Artikel top billede

Tysk politi vil udvikle sin egen overvågningssoftware

Det tyske forbundspoliti har offentliggjort en jobannonce, hvor der søges en softwareingeniør, der kan hjælpe med at udvikle teknologier til computerovervågning.

Computerworld News Service: Det tyske forbundspoliti, BKA, søger softwareingeniører, der kan hjælpe med at udvikle computerteknologier til fjernovervågning til brug i kriminalefterforskning.

Jobbet indebærer ifølge jobannoncen, der blev offentliggjort på BKA's website, udvikling af software, der giver teknisk mulighed for "hemmelig adgang for politiet til computersystemer via fjernforbindelse."

Kandidater forventes at have meget gode kundskaber inden for C++, programmering på lav-niveau, udvikling af system-drivere, netværk og internet-protokoller, objektorienteret softwareudvikling og standarder for softwaremodellering.

BKA er dog ude efter andet og mere end en god udvikler. Udover programmerings-færdigheder skal man som kandidat have viden om sikkerhedsmekanismerne i Windows og andre styresystemer samt erfaring med at finde softwaresårbarheder.

Intern hacker-kapacitet

Politi og efterretningstjenester over hele verden anvender i stigende grad software til computerovervågning i efterforskning. Sådanne værktøjer er dog som regel licenseret af private selskaber, der specialiserer sig i udviklingen af denne software.

"At have intern hacker-kapacitet, som kan udvikle specialtilpassede værktøjer til dataovervågning til BKA, har potentielle fordele i forhold til hemmeligholdelse," kommenterer Stephen Cobb, der er sikkerhedsevangelist hos antivirusleverandøren ESET, tirsdag via e-mail. "Kommercielle værktøjer sælges typisk til mere end én klient og kan derfor let blive offentligt kendte, hvis ikke leverandøren er forsigtig."

"Licensering af et kommercielt værktøj efterlader også et papirspor, der kan give uønsket opmærksomhed, mens det antageligt er lettere at skjule oprindelsen af et internt udviklet værktøj," påpeger Cobb.

Også sikkerheden ved sådanne værktøjer kan være medvirkende til, at en politimyndighed som BKA ønsker at få dem udviklet internt.

En trojaner, der menes at være udviklet af en tysk virksomhed ved navn DigiTask til BKA til brug i efterforskningsøjemed blev sidste år opdaget i Tyskland og kom i offentlighedens søgelys.

Denne trojaner havde dog ifølge den velkendte europæiske hackerklub Chaos Computer Club adskillige sikkerhedshuller, der gjorde det muligt for tredjeparter at overtage kontrollen med de overvågede systemer eller sende falske data til de overvågende myndigheder.

Våben er lettere at håndtere

Det er ifølge Cobb et stort problem for folk fra politi, militær og forsvar at forstå, at digitale værktøjer og våben i sagens natur er sværere at kontrollere og begrænse end fysiske værktøjer og våben.

"Risikoen for bagslag er eksponentielt større, når man har at gøre med et våben, der i løbet af få sekunder og uden omkostninger kan blive oprettet en million perfekte kopier af og sendt rundt overalt på kloden," advarer han.

Efter opdagelsen sidste år af den tyske trojaner ændrede mange leverandører af antivirussoftware deres produkter, så de kunne opdage den, hvilket sandsynligvis betød, at den ikke længere var meget værd for politimyndighederne.

"Hvis antivirusfirmaerne ikke er med om bord, hvad angår specifikke værktøjer, så vil de opdage dem som en eller anden form for spyware (hvis de da overhovedet opdager dem)," kommenterer David Harley, der er senior research fellow hos ESET.

"Hvis politimyndighederne derimod tager kontakt til sikkerhedsbranchen, så vil reaktionen variere alt efter omstændighederne, men det er både etisk og teknisk set problematisk at ignorere policeware (politiets overvågningssoftware, red.) per anmodning, fordi it-sikkerhedsvirksomheder som regel ikke har mulighed for at afgøre, om et specifikt eksemplar af softwaren er legitimt eller ej."

Harley mener dog, at det kan retfærdiggøres at anvende sådanne værktøjer, hvis det foregår på lovlig vis. "Det kan sammenlignes med aflytning foretaget i overensstemmelse med loven (for eksempel hvor der foreligger en relevant dommerkendelse) og desuden giver det fin mening at bruge folk med kendskab - eller som kan opøve kendskab - til teknologien," siger han.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere