Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen

It-fejl forsinker børnebidrag til tusinder af enlige mødre

En it-fejl hos udbetaling Danmark betyder, at tusinder af enlige forsørgere har fået udbetalt deres ekstra børnebidrag for sent.

Læs også:

It-bommert: Pensionister skal betaler ekstra børnebidrag

Gigantisk dansk it-systemi luften - sådan er det gået

Op mod 5.600 enlige forsørgere, langt de fleste enlige mødre, har modtaget deres ekstra børnebidrag for sent.

Det skyldes en it-fejl hos Udbetaling Danmark, der netop har overtaget en lang række udbetalinger af offentlige ydelser som kommunerne tidligere stod for.

Det fortæller vicedirektør hos ATP, Carsten Bodal, der har ansvaret for kundeservice hos Udbetaling Danmark.

Han fortæller, at de op til 5.600 modtagere af det ekstra eller forhøjede børnebidrag potentielt kan have fået pengene helt op til halvanden uge forsinket, afhængigt af, hvornår den anden forælder rent faktisk har indbetalt pengene.

Men for de fleste vil forsinkelsen maksimalt være på en uge.

Tusinder berørt

Det præcise antal berørte personer afhænger samtidigt af, om den anden forældrene overhovedet betaler til tiden.

Carsten Bodal vuderer, at det er godt og vel halvdelen som ikke betaler, og som derfor får opkrævet beløbet hos Skat.   

Det ekstra børnebidrag kommer i modsætning til det normale børnebidrag ikke til udbetaling på forskud.

Først når forælderen har indbetalt beløbet, kommer pengene et par dage senere til udbetaling på modtagerens Nem-konto. 

Derfor afhænger dispositionsdatoen i forvejen af, hvornår pengene bliver indbetalt, fortæller Carsten Bodal.

Opdagede ikke fejlkørsel

Men ved en fejl har Udbetaling Danmarks it-system ikke kørt indbetalingerne fra forældrene ind som det skulle. Og det har forsinket det ekstra børnebidrag.

"I sidste uge har vi haft en forsinkelse på et par ekstra dage, hvor der ikke blev kørt penge ind," siger Carsten Bodal.

Her er grunden til fejlen

Carsten Bodal fortæller at forsinkelsen skyldes en menneskelig fejl.

"Det har simpelthen været manglende kontrol, hvor vi ikke opdagede at det her job, det ikke kørte," siger han.

Med andre ord var systemet sat forkert op, sådan at systemet ikke selv alarmerede om, at en systemkørsel af indbetalinger gik galt.

"Og det skulle vi have opdaget. Der skulle have været en kontrol på, som kom og sagde, at selve indlæsningen af pengene ikke var gået rigtigt," siger han.

Ikke godt nok

Han fortæller, at virksomheden nu har rettet fejlen, og at alle burde have fået deres børnebidragspenge på nuværende tidspunkt. Siden hændelsen har firmaet da også kørt penge ind dagligt, fortæller Carsten Bodal.

Er det rimeligt, at de der har mest brug for pengene, mangler et for dem væsentligt beløb i dagevis ekstra?

"Det er det selvfølgelig ikke. Det er meget vigtigt for os, at de får deres penge til tiden. Uanset beløbsstørrelsen," siger han.

Han peger på, at der i hele Udbetalings Danmarks regi er rigtig mange, som får beløb, som nogle vil finde små, men som for modtagerne er vigtige beløb at leve for, hvilket ATP også har erfaring med fra udbetalingen af ATP-pensioner.

Et mindre antal personer der modtager uddannelsesbidrag og ægtefællebidrag kan også være ramt af samme problemstilling, oplyser Carsten Bodal.

Opdateret 10.55: 

Carsten Bodal har efterfølgende modtaget de endelige tal for, hvor mange af de potentielle berørte modtagere der rent faktisk blev ramt af fejlen.

Han oplyser, at 254 borgere var berørt, og at forsinkelsen maksimalt var seks dage, men at de fleste borgere slap med en forsinkelse på to til tre dage.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.