Artikel top billede

Jysk fiber-chef: Derfor er fiber-milliarderne ikke spildt

Interview: EnergiMidt runder i næste uge en magisk milepæl på kundesiden. Selskabet tager fiber-kampen op med TDC i kontroversielt udbud.

EnergiMidts bredbåndsdirektør Martin Romvig er en glad mand.

I næste uge runder fiberselskabet de første 40.000 kunder, og dermed er selskabets oprindelige målsætning om antallet af kundetilslutninger nået.

Heraf er cirka 95 procent privatkunder.

"Det er en stor milepæl, for 40.000 kunder var det mål, vi i sin tid satte os, da vi gik i gang med fiberudrulningen i 2004 til 2005. Men det betyder selvfølgelig ikke, at vi stopper nu, for der er stadig mange borgere, der er interesserede," lyder det fra bredbåndsdirektøren.

Større midtjysk bælte

Han fortæller, at fiberudrulningen tager udgangspunkt i fiberselskabets elforsyningsområde, der dækker et større midtjysk område i et bælte, der løber syd for Limfjorden til Horsens Fjord over byer som Herning, Viborg og Silkeborg.

Fiberselskabet ser lige nu forretningen sprede sig i randområderne til det midtjyske forsyningsområde.

"Men kun med udgangspunkt i steder, hvor det er muligt at lave en rentabel business case," bedyrer Martin Romvig.

Han tilføjer, at det er selskabets generelle holdning til fiberforretningen.

For én ting er antallet af kunder. Noget andet er, om det rent faktisk er lykkedes at tjene penge på dem.

Fibereventyret med store tab

Lige siden elselskaberne kastede sig ud i milliardstore fiberinvesteringer, har det nemlig ikke skortet på kritiske røster, der forudså store tab.

Kritikken gik blandt andet på, at elselskaberne ikke havde erfaring og evner til at begå sig i den konkurrenceprægede telebranche, og at fiberselskaberne derfor spillede hasard med elkundernes penge.   

I dag har fiberselskaberne tilsammen brugt mere end ni milliarder kroner på at rulle fiber ud, hvoraf omkring fem milliarder kroner er afskrevet igen.

Og med de milliardstore nedskrivninger og en række konkurser er det, selv om fiberselskaber nogle steder er begyndt at opskrive værdien igen, stadig svært at se bort fra kritikken.

Men EnergiMidts bredbåndsdirektør fortæller dog med slet skjult stolthed i stemmen, at selskabet, i modsætning til størstedelen af konkurrenterne, ikke har foretaget nogen ekstraordinære nedskrivninger.

Sådan er økonomien i selskabet

Og økonomisk går det ifølge bredbåndsdirektøren rimeligt efter planen.

"Selvfølgelig skal vi hver eneste dag se på, hvordan vi optimerer forretningen, men vores indtjening har siden 2009 udelukkende været positiv på driftsresultatet, og jeg tror ikke, der går mere end et år til halvandet, før vi får et positivt resultat på bundlinjen," siger han.

Han tilføjer, at selskabet, i forhold til indtjeningen på bundlinjen, kun er omkring et år bagefter i forhold til den forretningsplan, der blev lavet i 2004.

"Set i lyset af hvor stor en forretningsplan og hvor mange ubekendte, der var dengang, synes vi bestemt, det er tilfredsstillende," siger han.

Han fortæller, at driftsresultatet på fiberforretningen i 2010 landede på et lille etcifret millionbeløb. Det var i 2011 vokset til 38 millioner kroner.

"I 2012 forventer vi et driftsresultat på 68 millioner kroner, lyder det fra bredbåndsdirektøren.

Under budget

Disse tal er dog ikke at finde i EnergiMidts regnskaber, da tallene her ifølge Martin Romvig kun viser de samlede kommercielle aktiviteter.

Ser man på elselskabets samlede kommercielle aktiviteter fremgår det af regnskabet, at det i 2011 gav et negativt driftsresultat på 73 millioner kroner mod 129 millioner kroner året før.

Det fremgår desuden af regnskabet, at der har været udfordringer med fiberen undervejs.  

"Det realiserede resultat er under det budgetterede niveau for den fortsættende aktivitet. Dette skyldes hovedsageligt et mindre bruttoresultat på fiberbredbånd som følge af den hårde vinter i 2011, der betød, at kundeoptaget i 1. halvår blev meget forsinket," står der i regnskabet.

EnergiMidt satser på GPON-teknologien

At EnergiMidt i modsætning til konkurrenterne har undgået de ekstraordinære nedskrivninger forklarer fiberdirektøren blandt andet med, at man i højere grad end konkurrenterne har valgt at satse på den såkaldte GPON-teknologi.

"Det har hele vejen igennem været meget vigtigt for os, når vi har taget valg, at se på, hvad der gav bedst forretningsmæssig mening, og hvad der har de laveste driftsomkostninger efterfølgende."

"Her har GPON i vores beregninger vist sig at være markant billigere end et punkt-til-punkt netværk, og det vurderer vi er en af årsagerne til, at vi har haft et positivt driftsresultat i et par år," fortæller han og tilføjer, at det er muligt at have færre aktive knudepunkter end et punkt-til-punkt netværk.

Derfor har vi ikke brug for tilbudte tudekiks

Selv om EnergiMidt ifølge Martin Romvig kører nogenlunde efter den oprindelige plan, mener han, at den generelle fortælling om elselskabernes fibereventyr har været for negativ.

"Jeg mener, at den afledte positive konsekvens og de effekter, fiberudrulningen har haft for et område som vores i form af jobskabelse, har været undereksponeret. Det undrer mig," lyder det fra Martin Romvig.

Han synes generelt elselskabernes fiberudrulning har været lige lovlig meget udskældt.

"Nogen vil nok bede mig om at tage en tudekiks, men i lyset af den generelle situation i samfundet i en krisetid, synes jeg, fiberudrulningen har været for udskældt. Den har haft positive effekter på lokalsamfundet, både i form af jobskabelse, og ved fremadrettet at stille lokalsamfundene styrket med en god infrastruktur," lyder det fra Martin Romvig.


Deltager i alternativt udbud
For nylig viste det sig, at EnergiMidt var en af de seks prækvalificerede virksomheder til et omdebatteret fiber-udbud i Ringkøbing-Skjern kommune.

Udover at levere fiberbredbånd til kommunen er kravet, at vinderen skal rulle fiber ud til samtlige borgere og virksomheder i kommunen.

Oven i købet til en af kommunen fastsat maks-pris.

Efter EnergiMidts ønske blev udbudsfristen udskudt med en uge. Den udløb torsdag, og ligesom TDC valgte EnergiMidt at byde.

Ifølge kommunen er EnergiMidt og TDC de to eneste, der byder.

Han fortæller, at EnergiMidt allerede har lidt fiber i området, både backbone og til private. Men han regner det alligevel for et nyt område.

Og så længe det giver forretningsmæssig mening, kan han sagtens forestille sig fiberinvesteringer længere væk fra forsyningsområdet.

"Vores holdning er, at vi byder, hvor der er en forretning i det for os, og det har været vigtigt for os hele vejen igennem," lyder det fra bredbåndsdirektøren, der heller ikke vil afvise, at opkøb kan komme på tale på et tidspunkt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.