Artikel top billede

Anklage: Så meget har Microsoft skadet Mozilla

Organisationen bag Firefox beskriver i detaljer, hvordan den har taget skade af, at Microsoft ikke har efterlevet EU's krav om at præsentere brugerne for et frit browservalg.

Computerworld News Service: Microsofts 16 måneder lange forkludring med hensyn til at præsentere sine brugere for et frit browservalg i EU har kostet Mozilla estimerede 8,8 millioner downloads af browseren Firefox.

Sådan lyder det fra open source-organisationens chefjurist.

Microsoft har udsigt til bøder, der kan løbe op i milliarder, for at udelade en særlig browservalg-skærm, som selskabet ellers har fået pålagt at vise de europæiske brugere af Windows 7.

Fadæsen tog sin begyndelse sidst i februar 2011, da Microsoft leverede Windows 7 Service Pack 1 og løb til først i juli 2012, da myndighederne gjorde selskabet opmærksom på problemet.

Firefox' gennemsnitlige antal daglige downloads faldt med 63 procent fra cirka 54.000 til kun 20.000, før Microsoft rettede op på denne udeladelse i sommer, argumenterer Mozillas chefjurist, Harvey Anderson, i et blogindlæg.

Efter Microsoft opdaterede EU-brugernes Windows 7-pc'er med en rettelse, der præsenterede dem for et frit browservalg, steg antallet af downloads af Firefox med 150 procent til gennemsnitligt cirka 50.000, hævder Anderson.

Er gået glip af mere end 8,8 millioner downloads

I løbet af de godt 16 måneder, hvor dette valg ikke blev tilbudt brugerne i EU, "mistede" Mozilla mellem seks og ni millioner potentielle downloads.

Et diagram i Andersons blogindlæg fastsætter tabet mere specifikt til 8,8 millioner downloads af Firefox.

I sidste uge leverede Europa-Kommissionens konkurrencekommissær sin formelle klage til Microsoft for at undlade at have vist den påkrævede browservalg-skærm på Windows 7-systemer, der var blevet opdateret til SP1.

Kommissionen har tidligere oplyst, at over 28 millioner brugere i EU har været påvirket af denne udeladelse fra Microsofts side.

Løsningen med en skærm, der præsenterer et frit browservalg, er resultatet af en aftale, som Microsoft indgik med kommissionen sidst i 2009, efter der blev iværksat en undersøgelse ansporet af en klage fra Opera Software.

Denne norske browserproducent anklagede Microsoft for at skævvride konkurrencen om browser-markedsandele på grund af Internet Explorers fordelagtige position på Windows.

Forliget krævede, at Microsoft præsenterede brugerne for en skærm i Windows med links til download af de andre mest udbredte browsere: Apples Safari, Googles Chrome, Mozillas Firefox og Opera Softwares Opera. Safari er siden faldet ud af aftalen, da Apple har standset den videre udvikling af udgaven til Windows.

Microsoft hævder, at det blot er en "teknisk fejl," der ligger til grund for udeladelsen, og undskyldte omgående og udsendte hurtigt en rettelse af problemet.

Læs også:

Nu kommer Microsofts frie browser-valg til din pc.

Microsoft: Sådan gør vi med EU's browser-krav.

Microsofts frie browservalg er ikke helt frit

EU siger god for Microsofts browser-valgfrihed.

Mozilla går sammen med EU i kampen mod Microsoft.

Anklage: Microsoft holder rivaler ude af markedet.

Oversat af Thomas Bøndergaard
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere