Artikel top billede

EU siger god for Microsofts browser-valgfrihed

Efter lang tids forhandling har EU nu godkendt Microsofts forslag til at give Windows-brugerne størst mulig frihed til at vælge andre browsere end Internet Explorer.

I månedsvis har Microsoft og EU diskuteret, hvordan en rimelig løsning på bundlinjen mellem Internet Explorer og Windows kan skrues sammen.

Nu meddeler konkurrence-kommissær Neelie Kroes, at EU har godkendt den løsning, der har været forhandlet om.

"Millioner af europæiske forbrugere vil få gavn af denne beslutning ved at få et frit valg til at vælge browser," skriver Neelie Kroes.

"Et sådan valg vil ikke bare hjælpe med at forbedre folks oplevelse af internettet, men også være et incitament for webbrowser-virksomheder for at innovere og tilbyde bedre browsere i fremtiden," fortsætter hun.

Klar til at udstede gigant-bøde

Konkret betyder aftalen, at Microsoft i de næste fem år skal tilbyde brugere af XP, Vista og Windows 7 muligheden for at vælge andre browsere end Internet Explorer.

Hvordan det konkret skal ske for de brugere, der allerede har Windows installeret, uddybes ikke andet, end at det vil ske via Windows Update.

Hvis Microsoft i perioden vælger at droppe valgfriheden eller ændre opsætning, vil konsekvenserne kunne være ganske alvorlige.

"Hvis Microsoft skulle droppe sine forpligtelser, kan Kommissionen udstede en bøde på op til 10 procent af Microsofts årlige omsætning uden at skulle bevise noget brud på EU-regler," meddeler Neelie Kroes.

Hun træder om få uger tilbage som konkurrence-kommissær og overtager i stedet posten som it- og telekommissær fra Viviane Reding.

Utrilfredse konkurrenter

Efter at EU's konkurrence-myndigheder med kommissær Neelie Kroes i spidsen var begyndt at advare om nye monopol-retssager mod den amerikanske virksomhed, valgte Microsoft i juli at gå med til at muliggøre valget af konkurrerende browsere under Windows-installationen, så brugerne får størst mulig valgfrihed.

Den såkaldte "ballot screen", hvor brugeren ser links til forskellige browsere, har dog ikke været nok til at tilfredsstille blandt andre norske Opera, der har været utilfreds med placeringen af Internet Explorer i forhold til de andre browsere.

EU's Neelie Kroes har dog været mere positivt stemt, og allerede for et par måneder siden talte hun om en "tillidsfuld aftale" mellem Microsoft og unionen.

Den aktuelle kontrovers mellem Microsoft og EU er langt fra den første, for Microsoft er flere gange blevet idømt milliard-bøder for monopol-misbrug.

I den seneste statistik fra Net Applications, der overvåger det globale browser-marked, har Internet Explorer en markedsandel på 63,62 procent. Næste plads går til Firefox med 24,72 procent, Apples Safari har 4,36 og Chrome har 3,93.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere