Artikel top billede

Bruges ikke: Derfor vender Danmark ryggen til smarte it-systemer

Business intelligence er aldrig for alvor slået igennem i et af verdens mest digitaliserede samfund, Danmark. Og det er der nogle klare grunde til.

Læs også:
Verdens mest dataliserede samfund - det forpligter

Big Data-bloggen

Danmark er nok et af verdens mest digitaliserede samfund.

Vi har en registreringsflittig offentlig sektor og samtidig en på flere områder veludbygget digital forvaltning.

Men hvilke stopklodser kæmper man så med i det offentlige, som jo ellers har verdens bedste udgangspunkt og råstoffer til en effektiv og guldrandet udvinding af business intelligence-guld?

Direktør Per Andersen fra Capgemini Danmark opstiller fem grunde til, at den offentlige sektor i Danmark ikke er så langt fremme med brug af business intelligence (BI).

Fra løn til persondata-jura

Blandt andet fremhæver han lønpresset på de særlige kompetencer, der findes på feltet.

BI-specialister er simpelthen svære at lokke til det offentlige, lyder det.

Også lovgivning spiller ind, ligesom både størrelsen af projekterne og de danske organisationer, er en del af forklaringen, lyder det fra Per Andersen.

Han opsummerer rådene som "De fem K'er", og dem kan du læse mere om på næste side.

Her er de fem stopklodser for BI

Kritisk masse

"Business casen for BI bliver bedre, når organisationen har en vis størrelse, for opgaven er ikke nødvendigvis større. blot fordi organisationen er det. Mange danske offentlige organisationer er ikke så store i denne sammenhæng."

Kultur

"Den danske offentlige sektor har en meget social kultur og ikke så markant fokuseret på KPI-styring (Key performance indicator, red.) som andre sektorer."

"Andre steder er man fokuseret på at definere KPI'ere, for derefter at konstatere at der ikke umiddelbart findes datagrundlag derfor, hvilket så er næste træk."

Kompetencer

"At arbejde effektivt med BI kræver kompetencer i organisationen, og det er lidt hønen og ægget - kommer man ikke i gang får man heller ikke kompetencerne, og den offentlig sektor har nok veget lidt tilbage fra at "kaste sig ud i det"; dertil er der på nogle områder inden for BI stor efterspørgsel på kompetencer, og det presser medarbejderne med kompetencer hen, hvor der betales en mere markedsmæssig pris for deres indsats."

Kapital

"BI-projekter, der for alvor flytter på noget, som ikke allerede er godt på vej, har måske relativt tunge dataproblemer og bliver derfor relativt store, så der er få muligheder for at starte med små eller trinvise investeringer. Som bekendt er den offentlige sektor under ganske stort økonomisk pres."

Konfidentialitet

"Mange data i den offentlige sektor relaterer sig til personoplysninger, og den offentlige sektor er underlagt en ganske restriktiv fortolkning af loven om persondatabeskyttelse - hvilket er en barriere for et helhedssyn på datagrundlaget på tværs af organisationer, systemer og intern/ekstern kilde."

Kilde: Per Andersen, Capgemini.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere