Artikel top billede

Fiasko eller succes? Her står Windows 8 en måned efter lancering

ComputerViews: Windows 8 blev for en måned siden sendt på markedet som den største Microsoft-lancering i mange år. Kan man kalde det en succes? Eller en fiasko? Få svaret her.

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Video og billeder: Storslået lancering af Windows 8

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

ComputerViews: Det er nu en måned siden, at Microsoft under stor bevågenhed fra hele it-verdenen lancerede sit nye Windows 8.

"Det, du har set og hørt, bør ikke efterlade nogen tvivl om, at Windows 8 smadrer opfattelser af, hvad en pc i virkeligheden er i dag. Vi har i sandhed genopfundet Windows og sparket gang i en ny æra for Microsoft og for vores kunder," sagde Steve Ballmer under den storslåede lancering i New York.

Der kan næppe herske nogen tvivl om, at ikke mindst de hårdt trængte pc-producenter har haft store forventninger til Windows 8, ligesom mange Windows-brugere har set frem til, at Microsoft kommer med et styresystem, der er velegnet til tablet-pc'er. 

Problemet har så bare været, at Microsoft med Windows 8 trods de gode intentioner ikke har virket helt overbevisende.

Eksempelvis har en design-guru kaldt Windows 8 en katastrofe, og undersøgelser har vist, at mange virksomheder giver en kold skulder til de nye Windows - og at der i hvert fald ikke er mange, der har travlt med at opgradere.

"Vi har ingen ambitioner om at være først og hurtigst med at implementere Windows 8 på vores pc'er, da vi ikke ser det som en revolution for vores forretning," har Legos teknologidirektør Esben Viskum forklaret til Computerworld.

Det var heller ikke det bedste signal, der blev sendt fra Microsoft, da manden med ansvaret for Windows 8, Steven Sinofsky, blot 14 dage efter lanceringen pludselig var fortid i selskabet.

Også positive tegn

Microsoft har dog også visse ting at glæde sig over.

For jo, der findes da virksomheder, som er klar til at satse på Windows 8 - eksempelvis Saxo Bank - og der har også været ros til det nye Windows for blandt andet den forbedrede sikkerhed.

Den største succes har dog nok været det store udvalg af nye hardware-produkter, der strømmer ud på markedet med Windows 8 og Windows RT. Det alene vil sikre styresystemet en betydelig succes, fordi tilstedeværelsen i butikkerne er så massiv.

Microsofts egen Surface-tablet har fået en rigtig fin modtagelse, mens andre Windows 8-produkter er blevet knap så positivt anmeldt. For forbrugerne og virksomhederne er det dog uanset hvad en klar fordel, at udvalget af så stort og mangfoldigt.

Det kan vi glæde os til

Der er også en del ting, der i de kommende måneder vil kunne give Microsoft medvind:

Eksempelvis må det forventes, at der kommer flere og flere apps til platformen, hvilket er en af de ting, der gør Windows 8 til andet og mere end blot endnu et Windows.

For danske erhvervsbrugere er der ikke mindst store forventninger til, når Surface kommer på markedet her i landet, fordi det kan være det iPad-alternativ, mange har savnet.

"Der er ingen tvivl om, at lige så snart Surface kommer, så er det i høj grad noget af det, vi vil kigge på til vores ansatte," har it-direktør Mikael Munck fra Saxo Bank eksempelvis forklarer.

Sådan går det med salget af Windows 8

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Video og billeder: Storslået lancering af Windows 8

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

Her blot en måned efter lanceringen af Windows 8, er det naturligvis umuligt at konkludere, om Microsofts forsøg på at genopfinde pc-platformen er en succes eller ej.

Vi ved dog, at specielt virksomhederne ikke er så parate til at satse på Windows 8, som de var på Windows 7.

Forrester har spurgt 1.282 it-beslutningstagere i tredje kvartal i år om deres planer med Windows 8.

Windows 8 oplever omtrent halvdelen af den interesse fra it- beslutningstagerne, som Windows 7 så på samme tidspunkt, er en af konklusionerne.

Konkret svarer kun 24 procent af virksomhederne ja til, at de forventer at migrere til Windows 8, men ikke har specifikke planer på nuværende tidspunkt. I 2009 med Windows 7 var det 49 procent, der svarede ja til dette spørgsmål.

47 procent svarer, at de endnu ikke nogen holdning til Windows 8, fordi de endnu ikke har set nærmere på det. Med Windows 7 var det kun 27 procent, der havde det sådan.

Det er også interessant, at 10 procent svarer, at de har planer om at springe over Windows 8 og vente til den næste version. Det var kun en procent, der havde de tanker med Windows 7.

Skuffende slagstal - men hvor skuffende?

De første tal for udbredelsen af Windows 8 er nu så småt begyndt at vise sig i web-statistikkerne.

Net Applications opgørelse viser, at Windows 8 den 18. november havde en markedsandel på 1,19 procent. Det tal skal man dog næppe lægge for meget i, da det endnu er så tidligt i processen.

Til gengæld er det interessant, at Windows-bloggen Supersite for Windows citerer til en kilde fra Microsoft, der bekræfter, at salget af Windows 8 allerede er en del bagefter Microsofts egne, interne forventninger.

Vores kolleger på amerikanske Computerworld citerer også asiatiske kilder for, at salget er svagt.

Microsoft selv har endnu ikke meldt officielle tal ud om salget af det nye Windows.

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Video og billeder: Storslået lancering af Windows 8

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere