Artikel top billede

(Foto: Jason DeCrow)

Fiasko eller succes? Her står Windows 8 en måned efter lancering

ComputerViews: Windows 8 blev for en måned siden sendt på markedet som den største Microsoft-lancering i mange år. Kan man kalde det en succes? Eller en fiasko? Få svaret her.

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Video og billeder: Storslået lancering af Windows 8

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

ComputerViews: Det er nu en måned siden, at Microsoft under stor bevågenhed fra hele it-verdenen lancerede sit nye Windows 8.

"Det, du har set og hørt, bør ikke efterlade nogen tvivl om, at Windows 8 smadrer opfattelser af, hvad en pc i virkeligheden er i dag. Vi har i sandhed genopfundet Windows og sparket gang i en ny æra for Microsoft og for vores kunder," sagde Steve Ballmer under den storslåede lancering i New York.

Der kan næppe herske nogen tvivl om, at ikke mindst de hårdt trængte pc-producenter har haft store forventninger til Windows 8, ligesom mange Windows-brugere har set frem til, at Microsoft kommer med et styresystem, der er velegnet til tablet-pc'er. 

Problemet har så bare været, at Microsoft med Windows 8 trods de gode intentioner ikke har virket helt overbevisende.

Eksempelvis har en design-guru kaldt Windows 8 en katastrofe, og undersøgelser har vist, at mange virksomheder giver en kold skulder til de nye Windows - og at der i hvert fald ikke er mange, der har travlt med at opgradere.

"Vi har ingen ambitioner om at være først og hurtigst med at implementere Windows 8 på vores pc'er, da vi ikke ser det som en revolution for vores forretning," har Legos teknologidirektør Esben Viskum forklaret til Computerworld.

Det var heller ikke det bedste signal, der blev sendt fra Microsoft, da manden med ansvaret for Windows 8, Steven Sinofsky, blot 14 dage efter lanceringen pludselig var fortid i selskabet.

Også positive tegn

Microsoft har dog også visse ting at glæde sig over.

For jo, der findes da virksomheder, som er klar til at satse på Windows 8 - eksempelvis Saxo Bank - og der har også været ros til det nye Windows for blandt andet den forbedrede sikkerhed.

Den største succes har dog nok været det store udvalg af nye hardware-produkter, der strømmer ud på markedet med Windows 8 og Windows RT. Det alene vil sikre styresystemet en betydelig succes, fordi tilstedeværelsen i butikkerne er så massiv.

Microsofts egen Surface-tablet har fået en rigtig fin modtagelse, mens andre Windows 8-produkter er blevet knap så positivt anmeldt. For forbrugerne og virksomhederne er det dog uanset hvad en klar fordel, at udvalget af så stort og mangfoldigt.

Det kan vi glæde os til

Der er også en del ting, der i de kommende måneder vil kunne give Microsoft medvind:

Eksempelvis må det forventes, at der kommer flere og flere apps til platformen, hvilket er en af de ting, der gør Windows 8 til andet og mere end blot endnu et Windows.

For danske erhvervsbrugere er der ikke mindst store forventninger til, når Surface kommer på markedet her i landet, fordi det kan være det iPad-alternativ, mange har savnet.

"Der er ingen tvivl om, at lige så snart Surface kommer, så er det i høj grad noget af det, vi vil kigge på til vores ansatte," har it-direktør Mikael Munck fra Saxo Bank eksempelvis forklarer.

Sådan går det med salget af Windows 8

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Video og billeder: Storslået lancering af Windows 8

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg

Her blot en måned efter lanceringen af Windows 8, er det naturligvis umuligt at konkludere, om Microsofts forsøg på at genopfinde pc-platformen er en succes eller ej.

Vi ved dog, at specielt virksomhederne ikke er så parate til at satse på Windows 8, som de var på Windows 7.

Forrester har spurgt 1.282 it-beslutningstagere i tredje kvartal i år om deres planer med Windows 8.

Windows 8 oplever omtrent halvdelen af den interesse fra it- beslutningstagerne, som Windows 7 så på samme tidspunkt, er en af konklusionerne.

Konkret svarer kun 24 procent af virksomhederne ja til, at de forventer at migrere til Windows 8, men ikke har specifikke planer på nuværende tidspunkt. I 2009 med Windows 7 var det 49 procent, der svarede ja til dette spørgsmål.

47 procent svarer, at de endnu ikke nogen holdning til Windows 8, fordi de endnu ikke har set nærmere på det. Med Windows 7 var det kun 27 procent, der havde det sådan.

Det er også interessant, at 10 procent svarer, at de har planer om at springe over Windows 8 og vente til den næste version. Det var kun en procent, der havde de tanker med Windows 7.

Skuffende slagstal - men hvor skuffende?

De første tal for udbredelsen af Windows 8 er nu så småt begyndt at vise sig i web-statistikkerne.

Net Applications opgørelse viser, at Windows 8 den 18. november havde en markedsandel på 1,19 procent. Det tal skal man dog næppe lægge for meget i, da det endnu er så tidligt i processen.

Til gengæld er det interessant, at Windows-bloggen Supersite for Windows citerer til en kilde fra Microsoft, der bekræfter, at salget af Windows 8 allerede er en del bagefter Microsofts egne, interne forventninger.

Vores kolleger på amerikanske Computerworld citerer også asiatiske kilder for, at salget er svagt.

Microsoft selv har endnu ikke meldt officielle tal ud om salget af det nye Windows.

Læs også:

Windows' skæbnedag: Hele it-verdenen holder vejret

Video og billeder: Storslået lancering af Windows 8

Windows 7 eller Windows 8: Sådan træffer du dit valg




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere