Artikel top billede

Smartphone-krigen spidser til: Kan koste producenter livet

ComputerViews: Markedsandelene er i frit fald hos flere af de tidligere så markante smartphone-producenter. Det kan betyde et exit fra markedet, hvis der ikke bliver sat en prop i hullet.

Læs også:

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

BlackBerry-boss: Vi har kun en chance tilbage

Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?

ComputerViews: Smartphone-markedet oplever trods krisen en vildt imponerende vækst i disse år.

Det kan godt være, at forbrugere og virksomheder kæmper med stadig mindre budgetter - men en ny smartphone kan der vel altid blive råd til.

Ifølge IDC sendte producenterne alene i tredje kvartal i år 179 millioner smartphones afsted til butikkerne. Det er en stigning på mere end 45 procent i forhold til samme kvartal sidste år.

Men det er langt fra alle producenterne, der vinder på den vilde vækst, for bag det overordnede vækst-tal, gemmer sig for visse af producenterne en temmelig dyster udvikling.

Disse selskaber har det hårdt

Eksempelvis oplevede HTC fra tredje kvartal 2011 til tredje kvartal i år et fald i markedsandelen på 42,5 procent, så selskabet nu står for fire procent af smartphone-markedet ifølge IDC.

Research In Motion, der producerer Blackberry, oplevede i samme periode et fald på 29,7 procent til en markedsandel på 4,3 procent.

Værst gik det ud over Nokia, der i IDC's seneste opgørelse er røget helt ud af top-fem.

"Virksomhedens overgang fra Symbian-smartphones til Windows Phone har skabt muligheder for konkurrenterne over de seneste 18 måneder," skriver IDC, der dog stadig mener, at Nokia mulighed for kæmpe sig tilbage til toppen.

Et comeback er nemmere sagt end gjort

Udfordringen for selskaber som Nokia, RIM og HTC er imidlertid, at de de både kæmper imod hinanden i comeback-kampen, mod top-selskaberne Samsung og Apple - og mod nye spillere som Huawei og ZTE, hvor eksempelvis ZTE i dag ligger på en fjerdeplads i IDC-opgørelsen.

Ingen af de kriseramte selskaber har dog endnu valgt at kaste håndklædet i ringen.

I stedet har de alle planer for, hvordan netop de skal kunne overvinde krisen og genvinde de tabte kunder.

Her er selskabernes strategier

Læs også:

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

BlackBerry-boss: Vi har kun en chance tilbage

Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?

Nokias kamp for et comeback efter flere års krise hedder som bekendt Windows Phone.

Nokias udfordring er dog ikke bare, at selskabet på de interne linjer står midt i omfattende omstruktureringer og effektiviseringer - men også at Windows Phone som platform endnu ikke har kunnet levere den vækst, finnerne har brug for.

Blackberry-producenten RIM har også et svar på, hvordan man vil sætte en stopper for faldet. For canadiernes vedkommende hedder løsningen det komplet redesignede Blackberry 10-styresystem.

HTC har også gang i en comeback-plan, der blandt andet inkluderer færre, men mere fokuserede, smartphones fra selskabet, ligesom taiwanerne satser både på Android og Windows Phone.

Motorola Mobility, der er blevet opkøbt af Google for den svimlende sum af 65 milliarder kroner, gennemgår en markant forandring under den nye ejers vinger - men er fortsat ikke at finde på IDC's top-fem liste over de største smartphone-producenter.

Mens de nævnte selskaber kæmper med katastrofale fald i markedsandelene, så kan selskaber som Samsung og Apple grine hele vejen ned i banken. 

Fortsætter udviklingen, kan det få katastrofale følger for de selskaber, der ikke kan holde på kunderne.

Hvem står til at ryge helt ud?

Nogle gange taler tal for sig selv. Et eksempel er denne IDC-opgørelse over styresystemerne på smartphone-markedet i 2007:

Symbian: 64,9 procent
Linux: 11,4 procent
Windows: 10,5 procent
BlackBerry: 9,6 procent
Palm 2,6 procent
Mac (iPhone) 1.8 procent

Hvis man så spoler hurtigt frem til 2012, får man et ganske andet billede.

Android har i den periode erobret størstedelen af markedet og er i den seneste IDC-opgørelse helt oppe på en markedsandel på 75 procent.

Apples platform ligger på andenpladsen med 14,9 procent, og Windows Phone er trods den markante indsats fra både Microsoft og Nokia blot på to procent.

Hvem havde set den 2012-situation tilbage i 2007?

Er der plads til alle?

De seneste fem års vilde udvikling har vist, at intet kan tages for givet på smartphone-markedet.

Selvom antallet af solgte smartphones bare stiger og stiger i disse år, kræver det ikke den store fantasi at forestille sig, at en eller flere af de kriseramte smartphone-producenter kan ende med helt at ryge ud af markedet.

Eller i hvert fald blive reduceret til en ligegyldig parentes i kommende markeds-opgørelser.

Både Nokia, RIM, HTC og Motorola/Google har kastet sig ind i kampen med seriøse comeback-forsøg. Alle selskaberne har spændende smartphones at byde på, og alle de eksisterende styresystemer er spændende på hver deres måde.

Spørgsmålet er bare, om det vil være nok til at overleve endnu fem år for alle producenterne?

Læs også:

Nokias fald fra tinderne: Sådan mistede giganten grebet

BlackBerry-boss: Vi har kun en chance tilbage

Guide: Skal du vælge Android, iOS eller Windows Phone?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Efter fem år med KMD: Banedanmark søger it-leverandør til kæmpeordre på 170 millioner kroner
Banedanmark søger it-leverandør, der skal stå for driften af alle organisationens administrative it-systemer, når KMD’s nuværende kæmpe-kontrakt udløber.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.