Sådan finder du den bedste touchskærm til Windows 8

Udvalget af berøringsfølsomme skærme er endnu ikke så stort, men her kan du læse om de vigtigste egenskaber ved denne kategori af skærme, der giver dig den fulde Windows 8-oplevelse.

Windows 8 kræver ikke nødvendigvis en berøringsfølsom skærm, men når du først har prøvet at bruge en skærm, der understøtter alle de moderne touch-funktioner, vil du opdage, at Microsofts nye styresystem på den måde tilbyder en helt anden og mere tiltalende oplevelse.

Det faktum udgør en problemstilling for brugere af stationære pc'er, der lige har opgraderet til Windows 8.

Skal man beholde sin almindelige skærm eller købe en med touch? Hvilke egenskaber ved en touchskærm til skrivebordet er vigtige? Og understøtter de overhovedet de samme topmoderne berøringsfunktioner som nye ultrabooks med touch, hybrid-bærbare og tablets?

Læs videre for at få svar på disse spørgsmål, der er afgørende for, om du skal opgradere eller ej.

Windows 8 er gået touch-amok
Windows 8 understøtter berøring som ingen tidligere versioner af Windows.

På den nye startskærm og i flere apps i Windows Store vil man kunne bruge en lang række berøringsbevægelser, hvoraf mange involverer fuld 10-punkt multiberøring. Det vil sige, at skærmen vil genkende input fra alle 10 fingre samtidig.
 
På Windows 8 fungerer berøringsfunktionerne meget bedre end på Windows 7. Visse nye enheder med Windows 8 inkluderer trykfølsomme stylus-penne, der gør det let at tegne eller male digitalt med forudsigelig præcision.

Mange brugere af traditionelle stationære pc'er synes måske, at det er unødvendigt med berøringsfunktionalitet i Windows 8. Og det er det da sikkert også, hvis man hovedsageligt arbejder i traditionelle skrivebordsprogrammer som Microsoft Office og Adobe Photoshop.

Men i takt med at man begynder at bruge flere af de nye apps fra Windows Store, kan man tage sig selv i at sidde og række ud for at sætte fingeren på skærmen, fordi de er designet til at blive brugt med berøring. Derfor kan man, som tiden går, komme til at mangle en skærm, der understøtter berøring.

Den gode nyhed er, at der er adskillige multiberøringsskærme på vej i handlen, som fuldt ud understøtter Windows 8. Det eneste, du skal gøre, er at vælge den, der bedst passer til dit behov og budget.

Der sælges allerede Windows 8-certificerede skærme
I skrivende stund er Windows 8 knap en måned gammel, så berøringsskærme til skrivebordet er stadig en meget umoden produktkategori. Af samme grund er de aktuelle modeller ret dyre i forhold til almindelige skærme.

Acer T232HL på 23 tommer koster i Danmark i omegnen af 4.000 kroner, mens prisen for Acer T272HL på 27 tommer ligger på omkring 5.000 kroner. Acer benytter en ekstremt enkel stander, der grundlæggende blot er et stykke bøjet metal, men den ser godt ud.

Dell S2340T koster 5.199 kroner - det er dyrt for en skærm på 23 tommer med 1080p-opløsning - men den inkluderer en virkelig praktisk holder, der gør, at skærmen kan lægges helt ned, samt ekstra USB 3.0-porte, et webkamera og en dobbeltmikrofon. Skærmene fra både Acer og Dell bruger IPS-paneler, som giver god billedkvalitet.

LG har annonceret skærmen ET83 Touch 10, men der er endnu ingen oplysninger om pris eller på hvilke markeder, den kommer i handel.

Det vigtigste, når man køber ny skærm, er billedkvaliteten. Forsøg altid at finde en skærm med den bedst mulige billedkvalitet inden for dit budget. Det er til at håndtere, hvis skærmen står på en dårligt designet fod, eller hvis portene er placeret dårligt. Men du kommer til at stirre på selve skærmen dag ud og dag ind, så derfor er billedkvaliteten det forkerte sted at gå på kompromis.

Heldigvis ser alle aktuelle berøringsskærme ud til at benytte komponenter af høj kvalitet. De fleste bruger IPS-paneler, som giver en stor visningsvinkel og god farvegengivelse.

Du finder endnu ingen berøringsskærme til skrivebordet med højere opløsning end 1920 gange 1080 pixel (såkaldt fuld HD). Selv berøringsskærme på 27 tommer er begrænset til 1080p. Heldigvis er billedet på mange berøringsskærme fremragende i denne opløsning.

Berøring med fem eller 10 punkter
Microsofts certificerings-krav til Windows 8-enheder er rimeligt strenge.

For at blive Windows 8-certificeret skal en skærm kunne reagere på fem samtidige berøringspunkter. Det udelukker for eksempel berøringsteknologier, der er baseret på sidemonterede infrarøde sensorer, da de har svært ved at opfange en berøring, hvis den ene finger spærrer for den anden.

De fleste aktuelle berøringsskærme implementerer løsninger baseret på 10-punkts kapacitive sensorer, i stil med hvad der bruges i smartphones og tablets.

Disse sensorer er dyre, hvilket er med til at give de forholdsvist høje priser på de aktuelle Windows 8-certificerede berøringsskærme til skrivebordet.

Microsoft har også fastsat rimelig strenge retningslinjer for, hvordan siderne af rammen uden om selve skærmen skal være.

Flere Windows 8-bevægelser indebærer, at man stryger indad fra kanten af skærmen, hvilket stiller visse krav til skærmens design.

På alle Windows 8-certificerede berøringsskærme, jeg har set, er der en tynd glasoverflade, der går ud i ét fra LCD-panelet til rammen uden om. Det er også typisk i denne glasoverflade, de kapacitive berøringssensorer er indlejret. Et yderligere vigtigt krav har at gøre med, hvordan berøringsgrænsefladen kommunikerer med systemets hardware.

Microsoft har fastsat, at berøringsgrænsefladen skal tilkobles enten via USB eller I2C-bussen. Da I2C (også kaldet Inter IC) er en direkte forbindelse mellem integrerede kredsløb, hvilket ikke er muligt ved tilslutning af en ekstern skærm, er USB i praksis den eneste mulige løsning.

Derfor har du brug for at have en ledig USB-port.

Jeg har testet Acer T232HL. Den er i handlen og inkluderer en USB 3.0-port og et USB 3.0-kabel. Det lader dog ikke til at spille nogen rolle, om den tilsluttes via USB 3.0 eller USB 2.0. Berøringsfunktionerne fungerer under alle omstændigheder upåklageligt.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Sådan vil Rigspolitiet rette op på omfattende fejl i it-system: Sætter gang i en række nye tiltag
Rigspolitiet er nu kommet til bunds i fejlen i politiets sagsbehandlingsystem POLSAS, der betød, at hundredvis af danskere er blevet knytte sammen med sager, der intet har med dem at gøre. Nu har Rigspolitiet sat en række tiltag i søen, der skal sikre, at lignende fejl ikke sker igen.
Computerworld
Garmin åbner for sine systemer efter ransomware-angreb: Forventer at være tilbage til normal drift i løbet af få dage
Garmin er gradvist begyndt at åbne for sine systemer igen efter ransomware-angreb i sidste uge. Se hvilke systemer, der allerede nu er tilbage i fuld drift.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Når du skal designe, udvikle og implementere dokumenter i Dynamics 365
I dette whitepaper får du et overblik over de forskellige muligheder, der findes, når du skal designe, udvikle og implementere eksterne ERP-dokumenter i Dynamics 365 for Finance and Operations. I dokumentet kan du blandt andet se en sammenligning mellem Lasernet og en række andre løsninger. Bag whitepaperet står Tabellae, der over de seneste ni år har arbejdet med mere end 500 ERP-projekter og som har stor indsigt i Lasernet Output Management-systemet fra Formpipe Software.