Artikel top billede

Danske forhandlere dumper Apple

Image 2012: Apples knaldhårde styring af markedet sender forholdet til it-kanalen i dybfryseren

Forbrugerne elsker Apple. Men i forhandlernes øjne sætter producenten nye standarder for dårligt image.

Apples forretningsmodel har altid været båret af eksklusivitet. Alle kender historien om selskabet, der i løbet af et tiår lancerede det ene teknologisk banebrydende og lækkert designede produkt efter det andet. iPod, iPhone, iPad og ikke mindst de populære og velfungerende Mac-computere taler for sig selv - og så opfandt Apple undervejs også lige ultrabook'en. Og med den stramt styrede produktlinje har Apple effektivt banket sit brand fast i kundernes bevidsthed.

Stram styring

På samme måde har Apple med sit super kontrollerede salgskoncept, med nærmest pedantiske krav til butiksindretning og ikke mindst prissætning, styret sin salgskanal på en for it-producenter hidtil uset facon.

Den måde at drive forretning på, er så også en væsentlig del af forklaringen på et traditionelt anstrengt forhold mellem Apple og it-kanalen.

De forhandlere, som har Apple-produkter på hylderne - hvad enten vi taler om de dedikerede Apple-butikker, retailkæder eller bare helt almind­elige it-forhandlere - vånder sig under den stramme styring, de lave avancer og Apples utilslørede direkte salg over internettet.

Men Apple-forhandlerne accepterer det, fordi produkterne er med til at trække kunder ind i butikken, som så køber andre produkter. Det mersalg er sammen med stjernestøvet fra Apple-produkterne tilsyneladende nok til, at man accepterer de knaldhårde forretningsbetingelser. Men noget kærlighedsforhold er der sjældent tale om.

Bundplaceringer

Forholdet til kanalen er så bestemt ikke blevet bedre efter den ikoniske stifter Steve Jobs' død i oktober 2011. Og den smule af Apple-magien, som kanalen i de foregående år har taget til sig, er nu for stærkt nedadgående, hvis den da ikke er helt forsvundet.

I årets image-undersøgelse scorer Apple som sædvanligt helt eller næsten helt i bund, når det gælder alle de klassiske kanal-dyder. I år bliver det understreget af hele syv absolutte bundplaceringer som nummer 51 af 51 (!) i de i alt 17 del-kategorier. Det er i sig selv en bemærkelsesværdig "præstation".

Men næsten endnu mere sigende er det, at Apple falder kraftigt tilbage i forhandlernes vurdering af selskabets ledelse - fra en tredjeplads til en placering som nummer 23. Tilsvarende falder vurderingen af Apples kronjuveler - innovation og produktudvikling - fra en klar førsteplads til mere en mere beskeden femteplads.

Så fraværet af Jobs er til at tage og føle på.
Trods adskillige henvendelser har det - meget karakteristisk - ikke været muligt for ChannelWorld at få en kommentar fra Apple til resultaterne af image-undersøgelsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere