Artikel top billede

Java-hul og snedige mails udnyttes af spionage-netværk

Et sikkerhedshul i Java udnyttes i stort spionage-netværk. Desuden kan en helt særlig type e-mails lokke dig i fælden.

Læs også:

Firma afslører stort it-spionagenetværk

Så voldsomt blev vi ramt af sikkerhedshullet i Java

Computerworld News Service: De hundredevis af statslige, militære og forskningsmæssige institutioner, der er mål for en it-spionagekampagne i stor skala ved navn Red October, angribes ikke alene via skadelige Excel- og Word-dokumenter, som tidligere antaget.

Det sker også via webbaserede Java-angreb.

Det oplyser det israelske it-sikkerhedsfirma Seculert.

Analytikere fra antivirusleverandøren Kaspersky Lab offentliggjorde tidligere på ugen resultaterne af en undersøgelse af Red October.

Målene angribes ifølge denne rapport via e-mail, der har vedhæftet skadelige dokumenter, der er designet til at udnytte kendte sårbarheder i Microsoft Excel og Word.

Costin Raiu, der er leder af Kasperskys team for global undersøgelse og analyse, udtalte dog, at det er meget muligt, at der også anvendes andre metoder til distribution af spionage-malwaren, men at de i så fald ikke er blevet identificeret endnu.

Java udnyttes også

I forbindelse med analyse af kampagnens kommando og kontrol-servere har sikkerhedsanalytikere fra Seculert dog opdaget en særlig mappe med en skadelig Java-applet - det vil sige en webbaseret Java-applikation - designet til at udnytte en sårbarhed i Java, der blev rettet i oktober 2011.

Denne exploit blev kompileret i februar 2012, hvilket underbygger den antagelse, at angriberne foretrækker at gå efter ældre, kendte sikkerhedshuller fremfor hidtil ukendte såkaldte 0-dagssårbarheder, argumenterer analytikerne fra Seculert i et blogindlæg.

Denne opdagelse var i det hele taget mulig, fordi angriberne på et tidspunkt er gået fra at bruge PHP som scripting-sprog på deres kommando og kontrol-servere til at bruge CGI.

Visse ældre PHP-baserede angrebssider lå dog stadig på serverne og ved at åbne dem i en browser kunne analytikerne fra Seculert kigge i kildekoden.

Sådan angriber de kriminelle

Det ser ud til, at den webbaserede angrebsmetode fortsat blev brugt efter skiftet til CGI, oplyser Aviv Raff, der er Seculerts teknologidirektør. 

Det står dog ikke klart, om Red October i de sidste få måneder efter skiftet har udnyttet nyere sårbarheder i Java eller andre browser-plugins, påpeger han.

Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at foretage yderligere undersøgelser, da de kendte kommando og kontrol-servere er blevet lukket ned, sandsynligvis af angriberne i et forsøg på at slette deres spor, fortæller Raff.

It-spionage-kampagnen er hovedsageligt blevet gennemført ved, at personer i de angrebne organisationer er blevet narret med målrettede e-mails til at besøge angrebssider, oplyser analytikerne fra Seculert.

Ordlyden af denne såkaldte spear phishing-mail kendes ikke, da ingen af disse e-mails er blevet fundet eller offentliggjort, men de har sandsynligvis et nyhedsorienteret tema, oplyser Raff.

Angrebssiderne, Java-exploiten og webadresserne til selve malwaren indeholder strenge med ordet nyheder, fortæller Raff.

Når angrebssiden har indlæst Java-exploiten, vil offerets browser endda blive omdirigeret til legitime nyhedswebsteder heriblandt et tyrkisk websted.

Hænger det sammen med Flame?

Det er interessant at bemærke, at de kommando og kontrol-servere, der blev brugt i it-spionage-kampagnen Flame, indeholdt strengen "NewsForYou", hvilket antyder, at der også her blev brugt et nyhedsorienteret tema i forbindelse med angrebene.

Det står indtil videre ikke klart, om dette blot er et tilfælde, eller om de to kampagner er relaterede, påpeger Raff.

Raff vurderer, at Red October er udført af en gruppe hackere, der indsamler værdifulde fortrolige oplysninger, som de senere kan sælge til interesserede parter, fremfor at være resultatet af en nationalstats it-spionage-aktiviteter.

Kaspersky Lab, som først opdagede dette nye omfattende it-spionagenetværk, oplyser ligeledes, at der indtil videre ikke er fundet nogen beviser, der peger på, at det skulle være statssponsoreret.                   

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også: 

Firma afslører stort it-spionagenetværk

Så voldsomt blev vi ramt af sikkerhedshullet i Java
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.