Artikel top billede

Sådan kan du score kassen med mere digital intensitet

Klumme: Virksomheder med høj grad af digital intensitet har væsentligt højere omsætning per medarbejder. Se her, hvordan man skruer op for den digitale intensitet i virksomheden.

Den samlede fiskeindustri, ugebladene og helse-verdenen er samstemmende enige om, at fisk er godt, og alligevel strides de lærde parter om, hvorvidt der nu også er så meget sundhedseffekt.

Også i it-verdenen er vi helt enige om, at it klart har en positiv effekt på virksomhederne.

Antagelsen, at it er afgørende for vores fortsatte udvikling, ses klart i mange initiativer.

Se bare på det af regeringen nyligt nedsatte it-vækstforum, på dansk it's nye netværk om "gevinstrealisering" eller på Dansk Industris initiativ om øget produktivitet i segmentet af små- og mellemstore virksomheder.

Grundig analyse

Men er det nu også rigtigt? Er der nu også mere sagligt belæg for, at it forbedrer virksomhedernes evne til at konkurrere og skabe værdi?

Det satte MIT Sloan's Center for Digital Business sig for at undersøge, og igennem to år har man gennemført et projekt, hvor man sammen med Capgemini har analyseret mere end 400 store virksomheder verden over.

Man startede med at se på, hvor modne virksomhederne var i forhold til digital transformation.

Det analyserede man i to dimensioner: Digital intensitet (hvor meget man investerer i digitale teknologier) og ledelsesmæssig forandringsintensitet (ledelsens kompetencer til at gennemføre it-forandringer).

De 400 virksomheder fordelte sig faktisk ganske ligeligt over de fire kombinationsmuligheder af ovenstående.

Når man analyserer økonomisk performance, viser det sig, at virksomheder med høj grad af digital intensitet har væsentligt højere omsætning per medarbejder end resten - og det viser sig, at virksomheder med høj grad af forandringsintensitet er i stand til at producere væsentligt højere overskud i forretningen.

De virksomheder, der scorer højt på begge områder, bliver kaldt for "Digirati" - en sammentrækning af "digital" og "literati (litterær)".

Derfor er de så succesrige - her er forklaringen

Der er desværre ikke så mange virksomheder i denne kategori, der helt målbevidst arbejder med den digitale transformation - men til gengæld klarer dem, der gør det, sig rigtigt godt, uanset hvilken branche de tilhører.

Digirati-virksomhederne har i gennemsnit en omsætning per medarbejder, der er ni procent højere end resten, og deres overskud er hele 26 procent højere end resten af virksomhederne.

Ledelse og it gør forskellen sammen

Den klassiske analysemetode vil være at se på, hvad det er, der gør disse virksomheder succesfulde inden for den digitale transformation.

Det er nærliggende at slå på tromme for, at det netop er fordi, de er på forkant med at indføre nye teknologier og metoder som mobilitet, sociale medier og "big data".

Selv om det er nærliggende, drejer det sig i virkeligheden om noget helt andet.

Ifølge George Westerman fra MIT kræver et digitalt forspring mere end bare it-investeringer.

"Det kræver, at man bygger en ledelsesmæssig ramme, hvor man kan udvikle og drive transformation.

Lederskab og forandring

Den digitale transformation handler meget mere om lederskab og organisatorisk forandring, og kun i mindre grad om nye teknologier".

Dette støttes af en af de førende virksomheder inden for digital transformation, modebrandet Burberry. CEO Angela Ahrendts fra Burberry siger, at "det digitale fundament har været en katalysator for alt, hvad vi foretager os, og da vi først fik alle til at købe ideen, kunne medarbejderne ikke komme hurtigt nok i gang med udviklingen".

Vi må altså endnu en gang konstatere, at nøglen til succes ikke er indførelse af it i sig selv, men den ledelsesmæssige forståelse, visionen og evnen til at eksekvere planerne, der gør, at it bliver et sundt tilskud til virksomhedernes helse.

Per Andersen er principal consultant i Capgemini.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.