Artikel top billede

Sådan kan du score kassen med mere digital intensitet

Klumme: Virksomheder med høj grad af digital intensitet har væsentligt højere omsætning per medarbejder. Se her, hvordan man skruer op for den digitale intensitet i virksomheden.

Den samlede fiskeindustri, ugebladene og helse-verdenen er samstemmende enige om, at fisk er godt, og alligevel strides de lærde parter om, hvorvidt der nu også er så meget sundhedseffekt.

Også i it-verdenen er vi helt enige om, at it klart har en positiv effekt på virksomhederne.

Antagelsen, at it er afgørende for vores fortsatte udvikling, ses klart i mange initiativer.

Se bare på det af regeringen nyligt nedsatte it-vækstforum, på dansk it's nye netværk om "gevinstrealisering" eller på Dansk Industris initiativ om øget produktivitet i segmentet af små- og mellemstore virksomheder.

Grundig analyse

Men er det nu også rigtigt? Er der nu også mere sagligt belæg for, at it forbedrer virksomhedernes evne til at konkurrere og skabe værdi?

Det satte MIT Sloan's Center for Digital Business sig for at undersøge, og igennem to år har man gennemført et projekt, hvor man sammen med Capgemini har analyseret mere end 400 store virksomheder verden over.

Man startede med at se på, hvor modne virksomhederne var i forhold til digital transformation.

Det analyserede man i to dimensioner: Digital intensitet (hvor meget man investerer i digitale teknologier) og ledelsesmæssig forandringsintensitet (ledelsens kompetencer til at gennemføre it-forandringer).

De 400 virksomheder fordelte sig faktisk ganske ligeligt over de fire kombinationsmuligheder af ovenstående.

Når man analyserer økonomisk performance, viser det sig, at virksomheder med høj grad af digital intensitet har væsentligt højere omsætning per medarbejder end resten - og det viser sig, at virksomheder med høj grad af forandringsintensitet er i stand til at producere væsentligt højere overskud i forretningen.

De virksomheder, der scorer højt på begge områder, bliver kaldt for "Digirati" - en sammentrækning af "digital" og "literati (litterær)".

Derfor er de så succesrige - her er forklaringen

Der er desværre ikke så mange virksomheder i denne kategori, der helt målbevidst arbejder med den digitale transformation - men til gengæld klarer dem, der gør det, sig rigtigt godt, uanset hvilken branche de tilhører.

Digirati-virksomhederne har i gennemsnit en omsætning per medarbejder, der er ni procent højere end resten, og deres overskud er hele 26 procent højere end resten af virksomhederne.

Ledelse og it gør forskellen sammen

Den klassiske analysemetode vil være at se på, hvad det er, der gør disse virksomheder succesfulde inden for den digitale transformation.

Det er nærliggende at slå på tromme for, at det netop er fordi, de er på forkant med at indføre nye teknologier og metoder som mobilitet, sociale medier og "big data".

Selv om det er nærliggende, drejer det sig i virkeligheden om noget helt andet.

Ifølge George Westerman fra MIT kræver et digitalt forspring mere end bare it-investeringer.

"Det kræver, at man bygger en ledelsesmæssig ramme, hvor man kan udvikle og drive transformation.

Lederskab og forandring

Den digitale transformation handler meget mere om lederskab og organisatorisk forandring, og kun i mindre grad om nye teknologier".

Dette støttes af en af de førende virksomheder inden for digital transformation, modebrandet Burberry. CEO Angela Ahrendts fra Burberry siger, at "det digitale fundament har været en katalysator for alt, hvad vi foretager os, og da vi først fik alle til at købe ideen, kunne medarbejderne ikke komme hurtigt nok i gang med udviklingen".

Vi må altså endnu en gang konstatere, at nøglen til succes ikke er indførelse af it i sig selv, men den ledelsesmæssige forståelse, visionen og evnen til at eksekvere planerne, der gør, at it bliver et sundt tilskud til virksomhedernes helse.

Per Andersen er principal consultant i Capgemini.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?