Artikel top billede

Her skal du passe ekstra godt på med cloud computing

Klumme: Mange virksomheder har måttet lære de følgende tre cloud-lektier på den hårde måde.

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

Computerworld News Service: Potentialet ved cloud computing er, at man aldrig igen behøver købe flere servere, lave backup af flere harddiske eller bekymre sig om flere softwareopgraderinger.

Det er et opnåeligt potentiale, og der findes i dag større virksomheder uden et eneste serverskab.

Desværre købes cloud-applikationer og -tjenester dog alt for ofte af de forkerte. For eksempel lyder Gartners prognose, at markedsføringsdirektøren vil bruge flere penge på it end it-chefen i 2017.

Det er muligt, de har budgettet til det, men det betyder ikke nødvendigvis, at de har den nødvendige viden til at tage gode it-relaterede beslutninger, for slet ikke at tale om deres personales disciplin eller kompetencer til at gennemføre en koordineret it-strategi.

Derfor er der problemer

Det er ikke brugerdrevet it, jeg her kritiserer.

Brugerne bør skam gå forrest. Men for at få teknologien til at fungere efter hensigten, er man nødt til at gennemføre projekter med relevante kompetencer og et fokus, der sjældent eksisterer andre steder end i it-afdelingen.

Mit konsulentfirma arbejder udelukkende med at løse problemer med cloud-systemer, der er blevet implementeret for hurtigt og administreret på må og få, hvis det overhovedet er blevet administreret. (Jeg vil gøre opmærksom på, at jeg her ikke kritiserer nogen specifik leverandør. Problemet relaterer til næsten enhver seriøs cloud-tjeneste.)

Hos alt for mange virksomheder er der ingen, der tager ejerskab over cloud-tjenesten eller -applikationen, når den først er taget i brug. Der er jo hverken hardware eller software at administrere, så hvorfor sætte personale af til det?

Det lyder måske fornuftigt, men den tilgang medfører inden for kort tid enorme omkostninger.

Data er det vigtige

Det er jo ikke cloud-systemet, der er det kritiske aktiv. Det er derimod dataene. Dataene i næsten ethvert cloud-system er langt mere værd, end hvad end man betaler om måneden eller endda om året.

Hvis dataene bliver utilgængelige, kan det koste dyrt - og endda skabe problemer for dig som it-chef.

Lad os tage et kig på tre lektier, alt for mange virksomheder har måttet lære på den hårde måde ved at skabe problemer for sig selv i skyen.

Dette bør du huske på

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det

Lektie nr. 1: Skyen glemmer aldrig
Da dine data er værdifulde, skal de være sikkerhedskopieret og replikeret i tilfælde af nedbrud og til failover. Det er noget, enhver erhvervsorienteret cloud-tjeneste tilbyder. Så langt, så godt.

Men prøv at overvej, hvordan tjenesten opnår dette. Der er hundredetusinder af kunder på de samme server-klynger.

Replikerings-tjenesterne, der køres på alle dataene, er nødt til konstant at streame opdateringer fra det lokale disk-array til disaster recovery-faciliteter, der geografisk er placeret helt andre steder.

Da det gøres kontinuerligt, er replikeringen nødt til at være optimeret til høj ydeevne, lav latenstid og kort failover-tid. Men det er så godt som umuligt samtidig at optimere en sådan tjeneste til nemt at slette filer.

Så når du sletter noget, vil denne ændring ikke blive foretaget på samtlige versioner i cloud-systemet. Journalen eller filen vil forsvinde ud af syne, men det betyder ikke, at den er slettet, så den ikke kan findes igen.

Og hvorfor er det vigtigt? I tilfælde af et søgsmål vil din juridiske modstander have mulighed for at sætte en it-efterforsker til at søge efter alle de filer og journaler, du troede, for længst var blevet slettet.

Lektie nr. 2: Data i skyen skal forvaltes med omhu
Da dine data altid er mere værd end det system, hvorpå de er lagret, skal der være nogen, der passer på dine data i skyen. Denne person skal ikke være en systemadministrator, men nærmere en forretningsanalytiker, der har kompetencer til at:

- afgøre hvilke data, der bør gemmes i skyen - og endnu vigtigere: hvilke data, der ikke bør gemmes i skyen. Dette vil hjælpe dig til at undgå problemer i forhold til e-discovery, PCI-audit eller compliance med det ene eller det andet regelsæt.

- varetage dataenes betydning. Det vil sige svare på spørgsmål som "hvad er en kunde?" og "hvilken betydning har det, at der statistisk set for længst burde være forekommet et nyt nedbrud?"

- etablere navngivningskonventioner og strukturer for mapper, filer og andre hierarkiske forhold for eksempel med hensyn til ting som "forældrekonto" og "afdelingskontor."

- fungere som kontrollør af importerede data og data, der bevæger sig på tværs af systemer, for at sikre konsekvens i ordvalg og at kilder til forurening af data filtreres fra eller korrigeres.

- udvikle de rette procedurer til backup, fletning af journaler eller oprettelse af hierarkiske forhold. Der er ubegribeligt mange måder at gøre den slags forkert. Og en enkelt lille fejl kan her medføre flere ugers spildt arbejde.

- bekræfte gyldigheden af resultaterne i rapporter og sørge for, at de rette variabler er blevet anvendt til at filtrere, gruppere og konsolidere data. Alt for ofte baserer en virksomheds forskellige underdirektører deres beslutninger på vidt forskellige data, hvilket kan skabe stor forvirring.

Den gode nyhed er, at dette arbejde med dataforvaltning ikke behøver være et fuldtidsjob. Den dårlige nyhed er, at den person, der udpeges som dataforvalter, er nødt til at være både politisk og teknisk kompetent.

Typisk er dette en stilling, man bør udfylde med en intern kandidat. Hvis ikke man kan finde en enkelt medarbejder med alle de påkrævede kompetencer, så kan man rotere mellem to medarbejdere, der maksimalt én gang om året skiftes til at stå for opgaverne.

Men dataforvaltning er ikke nok.

Her kan du også komme galt afsted

Lektie nr. 3: Skyen skal administreres af it-afdelingen
Da en cloud-tjeneste erstatter interne it-opgaver, skal den administreres som en it-opgave.

Brugerne har det med at tænke på et cloud-køb som en færdig løsning. De forestiller sig, at de med et trylleslag kan fjerne behovet for en it-afdeling og en masse faste omkostninger.

Men i det øjeblik, man for alvor tager et cloud-system i brug, bliver man opmærksom på behov for mashups, tilpasset kode og for eksempel muligheden for at trække og slippe dokumenter direkte fra skrivebordet og ud i skyen.

Der kan opstå behov for at integrere med andre interne som eksterne datakilder. Og direktørerne ønsker uvægerligt rapporteringer på flotte dashboards.

Med andre ord ønsker alle stadig den samme brugbarhed og effektivitet som ved et lokalt it-system. Sådanne fordele får man kun ved hjælp af et samarbejde mellem en arkitekt og en "hovedentreprenør".

Derfor er det ironisk, at cloud-leverandørernes største kundegrupper er de små og mellemstore virksomheder, som desværre også er de, der har sværest ved at forstå disse problemstillinger.

De store virksomheder er klar over, at det tager tid og kræver disciplin at drage fuld nytte af skyen.

Hvis alt dette er nyt og overraskende for dig, så kan du finde trøst i at vide, at du ikke er alene

David Taber har skrevet bogen Salesforce.com Secrets of Success: Best Practices for Growth and Profitability og er CEO for SalesLogistix, der er certificeret Salesforce.com-konsulent med fokus på forbedring af forretningsprocesser ved hjælp af CRM-systemer.

SalesLogistix har klienter i Nordamerika, Europa, Israel og Indien. Taber har mere end 25 års erfaring i it-branchen heriblandt 10 år på direktørniveau.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Cloud computing: Sådan fungerer det




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere






CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere