Artikel top billede

Denne nye cloud-model kan få stor betydning for dig

Klumme: Det måtte jo komme - et nyt cloud-begreb. Det nye sort hedder "vertikal cloud." Se her, hvad der er tale om.

Det måtte jo komme - et nyt cloud-begreb til at berige vores 2013-diskussioner om udviklingen i skyen. Det nye sort er "vertikal cloud".

Men er det nu også helt klart, hvad dette nye begreb egentlig dækker over? Vertikale løsninger er jo et velkendt begreb i forvejen.

I mange år er markedet drevet mod specifikke it-løsninger til specifikke brancher eller markedssegmenter.

Man kan næsten sige, at de første løsninger, der blev produceret, var meget specifikke it-løsninger til for eksempel militæret.

Siden blev løsningerne mere og mere generaliserede og standardiserede, så de kunne anvendes af mange forskellige typer virksomheder.

Med tiden fik vi "shrink-wrapped software" og "commercial-off-the-shelf software".

Næste skridt i evolutionen

Indtil nu har vi opfattet cloud som næste skridt i denne evolution - ikke mindst fordi forretningsrationalet for cloud-løsninger blandt andet har været en øget volumentankegang, som resulterede i prisreduktion for produkterne.

Så hvorfor er det lige, at vi begynder at bevæge os den anden vej igen og snakke om vertikale cloud-løsninger?

Ja, tænk en gang - det viser sig, at kunderne stadig har forskellige behov, stadig har forskellige processer og stadig bruger forskellige forretningsmodeller.

Derfor har de brug for "individuelle løsninger, samtidig med at de gerne vil have den lave volumenpris.

Kunder er altså utaknemmelige.

Mens cloud efterhånden er blevet mainstream i markedet, begynder leverandørerne at se på, hvordan de kan imødekomme de specielle behov, kunderne har, og hvordan de kan tilføre mere værdi til deres cloud-løsninger.

Det er en klassisk modenhedsudvikling.

Den oversete cloudmodel

Men det er nu alligevel ikke helt enkelt, fordi "vertikal cloud" dækker over en række forskellige udviklinger.

Hvis man tager udgangspunkt i, at cloud er en leverancemodel, betyder vertikaliseringen en forædling af leverancemodellen i forhold til markedets forskellige sektorer.

Det klassiske eksempel er specielt sikre skyer med garanteret geografisk placering til den offentlige sektor (IBM Federal Community) eller cloud services med garanterede svartider til finanssektoren (Savvis).

Samme udvikling som applikationsmarkedet

Tager man til gengæld udgangspunkt i, at skyen er standardiserede applikationer, får man ikke overraskende samme udvikling som applikationsmarkedet i det hele taget - at der er behov og marked for branchespecifikke løsninger med tilpasset funktionalitet.

Det kan være bogføring for revisorer (e-conomic), specifikke løsninger til autoforhandlere (Mydealersoft) eller bookingssystemer til sundhedssektoren (Bookplan).

Den oversete cloud-model

Man kan også tage udgangspunkt i, at løsninger - også i skyen - understøtter virksomhedens forretningsprocesser.

Så er man på vej i retning af business-processes-as-a-service; et cloud-marked, som er stærkt undervurderet i medierne, men der, hvor langt den største omsætning er.

Når man bevæger sig i dette lag af værdistakken, bliver det også nødvendigt at levere services, der er specifikke vertikalt.

Det kan for eksempel være, at man leverer katalog-data eller standardformularer, der er specifikke for en branche som en del af cloud-løsningen, eller at cloud løsningen har processer indbygget, som er specifikke for et bestemt segment (for eksempel auktionsfunktionalitet).

Der er altså mange måder at opfatte den vertikale sky på.

Man skal som cloud-køber ikke lade sig nøje med den generelle marketinglingo, men i stedet dykke godt og grundigt ned under overfladen og se på, hvad den vertikale funktionalitet egentlig betyder.

Per Andersen er principal consultant i Capgemini.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.