Denne trend kan forandre dit it-setup totalt

Virksomhedernes fokus skifter væk fra væg-til-væg-løsninger til en mere moderne it-tankegang. Det giver både muligheder og udfordringer, forklarer it-rådgiver.

Læs også:

CIO for gigantiske Ecco: Derfor skifter vi til Salesforce

Al magt til brugerne: It-afdelingen mister kontrollen

Det er ikke et unikt tilfælde, når Ecco vælger CRM fra Salesforce, selvom den mest oplagte leverandør var SAP, som også leverer virksomhedens ERP.

Det er heller ikke et særsyn, at forskellige afdelinger i en virksomhed vælger BI-værktøjer, der nok er smarte, men ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med de standarder, man ellers arbejder efter. 

Tværtimod er det eksempler på, at mange virksomheder i stigende grad begynder at sammensætte it-miljøet på en måde, der gør op med væg-til-væg-tankegangen.

"Vi ser helt klart en trend," siger Olav Frølich, der er partner og rådgiver i Devoteam.

Han forklarer, at denne trend i høj grad udspringer af, at det ikke længere kun er it-cheferne, der træffer it-beslutningerne.

"Faktisk ser vi, at en del beslutninger slet ikke bliver truffet af it-cheferne, men at du netop kan indføre et værktøj som eksempelvis Salesforce stort set uden at inddrage it-afdelingen."

"Det er i høj grad agiliteten, der er bærende for den trend, samtidig med den ændrede cost model, hvor egentlige investeringer afløses af abonnements-betingelser."

Sat på spidsen har de seneste års massive cloud-fokus betydet, at it-chefen ikke længere bestemmer over, hvilke løsninger, der tages i brug i virksomheden.

"Du kan bare betale med dit kreditkort, hvorefter du kan gå i gang med at bruge løsningen."

"I gamle dage var forretningen afhængig af, at det skulle køre på det fysiske servere. Da havde man kontrollen med it, men i dag har man ikke den samme fysiske kontrol med, hvad der bliver anskaffet."

App-kulturen vinder frem
Olav Frølich fortæller, at hvor it-løsninger tidligere var store og tunge, skulle kunne det hele - og kostede rigtig mange penge - så er det i dag nogle andre krav, der er fra forretningen.

Det har blandt andet medført, at hele app-tankegangen, som vi kender fra vores private smartphones og tablets, i dag også finder vej ind i virksomhederne. Det giver mange fordele:

"Når der kommer et alternativt tilbud, så er det i dag nemmere at hoppe på den vogn. Det er en brug-og-smid-væk kultur, som man ikke tidligere har set inden for professionel it."

Olav Frølich tilføjer, at dette ikke gælder indenfor alle funktionsområder - men tilgangen fra mobile enheder er vigtig for forretningen, uagtet om det er en app eller en SaaS-løsning, man er hoppet på.

Er de tider, hvor virksomheder valgte væg-til-væg-løsninger fra samme leverandør, forbi?

"Jeg tror stadig, at der er nogen, der forfølger det, så helt forbi er det ikke. Men det betyder noget, hvad det koster, og det er fristende, at man på abonnements-basis kan få de her løsninger og skalere både op og ned."

For hovedparten af virksomhederne er det nok hybridmodellen, hvor man har noget fra begge verdener, der bliver den fremherskende, vurderer Devoteam-rådgiveren.

"I de seneste par år har mange i forretningen ikke kunnet forstå, hvorfor it-omkostningerne ikke følger med ned, når man skærer forretningsområder væk eller reducerer antallet af medarbejdere. Det havde de gjort, hvis man havde haft it på abonnement."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Kan Microsoft 365 styrke sikkerheden på hjemmearbejdspladsen?
Microsoft 365 er både Officeapplikationer og produktivitet – men også meget mere end det! Med Microsoft 365 får du faktisk adgang til en lang række sikkerhedsydelser, der kan øge modstandsdygtigheden i tilfælde af cyberangreb. Mange af tjenesterne er særligt velegnede til at styrke sikkerheden, når medarbejderne arbejder hjemmefra. Samtidig gør Microsoft 365 det lettere at sikre adgangen til virksomhedens systemer, beskytte kundedata og forebygger, opsporer og automatiserer reaktioner på avancerede trusler. Microsoft 365 tilbyder over 50 forskellige sikkerhedsydelser, og denne guide er skrevet med henblik på at øge forståelsen for, hvordan de fungerer og kan være med til at optimere sikkerheden i din virksomhed.