Artikel top billede

Derfor er det så svært at føre it-politik i Danmark

Interview: Der er helt konkrete grunde til, at det er blevet svært at føre en sund it-politik i Danmark i dag, mener Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen. Se grundene her.

Læs også:
Venstre siger nej til e-valg - regeringsforslag falder

Ny cookie-slåskamp på vej: Danmark er gået for langt

Interview: Computerworld tager temperaturen på dansk it-politik, og har derfor spurgt Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, om, hvor de største knaster befinder sig.

Med otte år på posten som it-ordfører, har Michael Aastrup Jensen (V) flest kilometer i benene.

"De politiske redskaber, vi kan arbejde med i dag, er ikke er særligt gode, og det gør det svært at bedrive sund it-politik," fortæller Michael Aastrup Jensen.

Helt konkret peger it-ordføreren på tre ting, som besværliggør debatten om it-politik.

Det drejer det sig om nedlæggelsen af Videnskabsudvalget, der tidligere håndterede store it-områder, som nu efter nedlæggelsen foregår i flere forskellige udvalg.

Han fremhæver også, at it-ordførerskabet typisk tilfalder nyvalgte folketingsmedlemmer, der hurtigt letter sig fra taburetten igen.

Derudover mener han, at it-politik bevidst overses af flere politikere, fordi at der ganske enkelt ikke er stemmer i it.

It mangler politisk bevågenhed

Hvor er de største knaster i dansk it-politik?

"Der er flere, men en af de største er den politiske bevågenhed, som folketingets partier giver området. Den er simpelthen for lav," mener han.

Her fremhæves selve it-ordførerskabet som et problem.

"It-ordførerskaberne er for det første typisk noget, der tilfalder nyvalgte folketingsmedlemmer, som skal have en eller anden post til at starte på," siger han og fortsætter:

"Når de bliver dygtigere, kan de få en ny post, der er større, derfor springer it-ordførende typisk hurtigt videre."

Det er it-ordførerens vurdering, at det skader den rent tekniske debat, der ellers kunne være med til at hæve hele it-området.

"Efter hvert valg er der kommet politikere til, der skulle starte fra Adam og Eva, og det er sørgeligt, fordi det medvirker, at der aldrig kan skabes store politisk debatter i folketingssalen."

It-ordfører: Dårlig ide at nedlægge Videnskabsudvalget

Før den nuværende regeringen tiltrådte, foregik det meste af it-debatten i Videnskabsudvalget.

"Men det blev hurtigt nedlagt, og sendte dermed it- og telepolitikken ud på flere forskellige ministerier," fortæller Michael Aastrup Jensen og fortsætter:

"It-debatten eksisterer nu i flere udvalg. Blandt andet Erhvervsudvalget, Kommunaludvalget og i Boligudvalgs-regi."

It-ordføreren mener, at det har den konsekvens, at den tekniske debat hurtigt bliver udvandet, fordi vidensniveauet ikke står mål med ekspertisen i det nu nedlagte Videnskabsudvalg.

Her trækker Michael Aastrup Jensen debatten omkring åbne standarder frem som et eksempel på teknisk debat i Videnskabsudvalget.

"Jeg ville gry for, hvis vi skulle have sådan en debat i dag, hvis den skulle foregå i dag i eksempelvis Kommunaludvalget, det kan jeg slet ikke forestille mig, hvordan det ville foregå."

It-ordfører: Opret et decideret It- og Teleudvalg
It-ordføreren peger dog på e-valg som en debat, der nærmer sig tidligere diskussioner i Videnskabsudvalget.

"Men jeg synes desværre, at det har været meget få af os, der tog it-vinklen på diskussionen. Rigtig mange, uden at kunne nævne navne, har diskuteret emnet på grund af såkaldte fremgangs og udviklingsmuligheder, men uden at diskutere det it-sikkerhedsmæssige aspekt," siger han og forsætter:

"Interessen og vidensniveauet eksisterede simpelthen ikke i Kommunaludvalget."

Hvordan ville den folketingsmodel se ud, hvis det stod til dig?

"Jeg mener, at man bør etablere et decideret It- og Teleudvalg. Når vi har et decideret udvalg omkring landdistrikter og øer, så bør vi også have et udvalg, der kan debattere noget så vigtigt for Danmark som it- og telepolitik."

Sådan udføres it-politikken i virkeligheden

Som medlem af oppositionen er det svært at sparke de rigtige døre ind i dag, mener Michael Aastrup Jensen.

"For det første af, at jeg skal stille en masse §20-spørgsmål for overhovedet at gøre ministeren opmærksom på, at der eksisterer et spørgsmål, der skal diskuteres, fordi der netop ikke findes et It- og Teleudvalg," siger han.

Michael Aastrup Jensen peger igen på, hvordan de nuværende udvalg mangler kompetence og vilje til at tage it-politiken op.

"Og jeg gruer også for arbejdet i teleforligskredsen, fordi når jeg prøver at sparke dørene op omkring it-emnerne, så er der ikke rigtig nogen, der viser interesse for området," siger han og fortætter:

"Det virker lidt som om, at tankegangen er, at det er der sikkert andre, som tager sig af. Problemet er bare, at der ikke er andre, der tager sig af det, hvis ikke vi gør det."

Er det en konsekvens af, at der ikke er nogen vælgere i it-politik?

"Der er ingen vælgere i it-politik. Det er i hvert fald meget få," mener Michael Aastrup Jensen og fortsætter:

"Den gængse Christiansborg holdning det er, at it det er kun noget, som eksempelvis interessere Computerworlds læsere, og andre it-medier, og de folk, der er her, de er ikke så interessante, som hvis du har en artikel i Politiken eller Berlingske Tidende, sådan er det bare."

Hvis du kigger tilbage på otte år som it-ordfører, hvor meget fylder it så i dansk politik i dag i forhold til tidligere?

"Problemet er, at selvom it fortsat bliver en større del af vores hverdag, siden jeg tiltrådte for otte år siden, jeg startede, så er it-andelen i den politiske debat stadig lige så lav som for otte år siden." afslutter han.

Læs også:
Venstre siger nej til e-valg - regeringsforslag falder

Ny cookie-slåskamp på vej: Danmark er gået for langt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?