Artikel top billede

Slog fejl: It-svindler ville forpurre start af retssag

Den kendte it-mand John Trolle, der afsoner en dom for bedrageri, forsøgte fra statsfængslet at forpurre opstarten af et retsopgør med Danske Bank og Nordea. "Ingen kommentarer," lyder det fra manden selv.

Den dømte bedrager og tidligere it-topchef John Trolle forsøgte at forpurre opstarten af hovedforhandlingen i erstatningssagen imod ham i Vestre Landsret til 100 millioner kroner i kølvandet på kollapset af Memory Card Technology.

Det afslører en kendelse fra Landsretten fra marts 2013, som Computerworld har fået aktindsigt i.

John Trolle - der i dag hedder Rasmussen - mente således ikke, at han kunne forsvare sig selv ordentligt under hovedforhandlingen i retssagen, der blev påbegyndt i april og slutter i begyndelsen af maj.

Årsagen er, ifølge ham selv, at han angiveligt ikke har adgang til computer med internetadgang i Sdr. Omme Statsfængsel, hvor han afsoner en dom på seks år for bedrageri.

Dommer afviser blankt

Men dommeren i Landsretten afviste at udskyde erstatningssagen yderligere.

Det skyldes "..at der ville have været en reel mulighed for, at John Rasmussen - eventuelt under en eller anden form for overvågning eller kontrol - kunne have fået adgang til en computer og til internettet i det - mere begrænsede - omfang, en sådan adgang ville være af betydning for ham i forbindelse med forberedelsen af hovedforhandlingen", hedder det i kendelsen.

Det er uklart, hvordan John Rasmussen kunne have fået adgang til en computer med internet under kontrol eller overvågning.

Dommeren i Landsretten har udeladt oplysninger, der vedrører John Rasmussens "rent private forhold".

Fra fængslet har John Trolle i øvrigt heller ingen kommentarer til sagen.

Havde ti år til at forberede sit forsvar

Imidlertid protesterede andre aktører i retssagen da også imod udskydelsen, da der blandt andet bliver peget på, at "..at John Rasmussen har haft rig lejlighed til at forberede sit forsvar i løbet af den mere end tiårige periode, retssagen har verseret".

Erstatningssagen kører nemlig mere end 12 år efter kollapset af it-virksomheden Memory Card Technology. Og erstatningssagen har altså været i gang i mere end ti år, men har ligget stille og ventet på udfaldet af straffesagen imod John Trolle.

Faktisk har andre af de sagsøgte i opgøret, der tæller revisorer fra Ernst & Young og PwC og tidligere bestyrelsesmedlemmer, anført, at deres menneskerettigheder er blevet overtrådt grundet den lange sagsbehandlingstid.

Også John Trolle fik straf-rabat i straffesagen imod ham, men fik alligevel seks års fængsel, som han begyndte at afsone i maj 2012.

Imidlertid måtte Bagmandspolitiet først true med at efterlyse ham - inden han endelig dukkede op til afsoning.

Finder tid til andre aktiviteter

Uagtet at John Trolle påstår, at han er afskåret fra computer med internet, så har hans svigersøn oplyst, at John yder hjælp til en en stribe it-virksomheder.

Ligesom en samarbejdspartner har forklaret, at vedkommende har indgået en aftale, fordi det skete med John Trolle ombord.

Bagmandspolitiet fandt disse oplysninger interessante, fordi John Rasmussen slet ikke må drive virksomhed, ifølge dommen i straffesagen.

Læs mere om det her.

John Trolle på telefon: Ingen kommentarer
Det er i øvrigt lykkes Computerworld at fange John Trolle på det mobilnummer, som han gentagne gange tidligere også har besvaret i sin tid som indsat i Sdr. Omme Statsfængsel.

Men her lyder det meget kortfattet om forsøget på at få udskudt retssagen:

"Ingen kommentarer".

Afgørelse fra Vestre Landsret

Computerworld henvender sig den 2. april for at få tilsendt eventuelt nyt materiale i sagen og planen for hovedforhandlingen.

Efter flere rykkere ringer landsdommeren op den 18. april, hvorefter nedenstående brev tilsendes den 19. april 2013.

Vedrørende sagen:

Konkursboet Memory Card Technology A/S
mod John Rasmussen, tidligere bestyrelsesmedlemmer og revisionsselskaberne PwC og Ernst & Young.

...

I forlængelse af vores telefonsamtale den 18. april 2013 vedlægger jeg kopi af den kendelse, landsretten afsagde den 15. marts 2013 vedrørende John Rasmussens anmodning om udsættelse af hovedforhandlingen. Jeg bemærker i den forbindelse, at jeg har udeladt en del af retsbogens indhold, da der deri er omtale af nogle forhold, der vedrører John Rasmussens rent private forhold, jvf. retsplejelovens § 41 f, stk. 5, jf. § 41 e, stk 4.

...

Med venlig hilsen
John Lundum
landsdommer

Kendelsen imod John Trolle

Vestre Landsret den 15. marts 2013.

Som dommer fungrede landsdommer John Lundum

..

"John Rasmussen har anmodet om, at hovedforhandlingen i denne sag, der er berammet til foretagelse i tidsrummet fra den 2. april 2013 til den 8. maj 2013, udsættes. John Rasmussen har til støtte for anmodningen gjort gældende, at han ikke har mulighed for at varetage sine interesser under retssagen på forsvarlig vis, da Direktoratet for Kriminalforsorgen har afslået hans anmodning om at få adgang til en PC med internetadgang. John Rasmussen

[ny side]

har i den forbindelse anført, at han har et omfattende bevismateriale og ønsker at afgive et omfattende processkrift, men at han ikke har mulighed for at fremlægge bilagene eller udfærdige processkriftet uden adgang til en computer og til internettet. John Rasmussen har endvidere anført, at det materiale, han ønsker at fremlægge, med stor sandsynlighed vil have indflydelse på udfaldet af sagen for de øvrige parter, hvilket taler imod en udskillelse af påstandene vedrørende ham til særskilt behandling og afgørelse.

Advokat Georg Lett har protesteret mod, at hovedforhandlingen i sagen udsættes, og mod, at påstandene vedrørende John Rasmussen udskilles til særskilt behandling og afgørelse. Advokat Georg Lett har til støtte for protesten mod udsættelse navnlig gjort gældende, at John Rasmussen har haft rig lejlighed til at forberede sit forsvar i løbet af den mere end tiårge periode, retssagen har verseret. Advokat Georg Lett har endvidere anført, at der ikke er grundlag for at antage, at adgang til en computer og/eller internettet er nødvendig for John Rasmussens mulighed for at varetage sine interesser på forsvarligt grundlag. Advokat Georg Lett har vedrørende protesten mod udskillelse af påstandene vedrørende John Rasmussen til særskilt behandling og afgørelse navnligt gjort gældende, at John Rasmussen har en central rolle i sagen, og at en udskillelse af påstandene vedrørende ham til særskilt behandling og afgørelse vil kunne indebære, at sagen ikke bliver endeligt afsluttet for nogen af sagens parter, da de sagsøgte 2-10 har nedlagt friholdelsespåstande over for John Rasmussen. 

Advokat Lotte Eskesen og advokat Frank Bøggild har tilsluttet sig advokat Georg Letts protest.

Landsretten afsagde

KENDELSE:

Landsretten finder ikke grundlag for at antage, at den omstændighed, at John Rasmussen har fået afslag på udlevering af PC med internetadgang, indebærer, at John Rasmussen ikke kan varetage sine interesser på forsvarlig vis under hovedforhandlingen. Landsretten har i den forbindelse blandt andet lagt vægt på, at John Rasmussen ikke nærmere har redegjort for, hvilke oplysninger eller kategorier af oplysninger han er afskåret fra at få adgang til som følge af afgørelsen om afslag på adgang til computer og internet. ...

Landsretten finder på, den baggrund, at der ville have været en reel mulighed for, at John

[ny side]

Rasmussen - eventuelt under en eller anden form for overvågning eller kontrol - kunne have fået adgang til en computer og til internettet i det - mere begrænsede - omfang, en sådan adgang ville være af betydning for ham i forbindelse med forberedelsen af hovedforhandlingen.

Thi bestemmes:

John Rasmussens anmodning om, at hovedforhandlingen i denne sag udsættes med henblik på omberammelse, tages ikke til følge.

---
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.