Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Bredbåndsstøtte til Bornholm: Husk disse fem principper

Husk fem vigtige principper, lyder det med løftet pegefinger fra Dansk Industri i sagen om bredbåndsstøtte til Bornholm.

Mens debatten om bredbåndsstøtten til Bornholm længe har raset, vælger DI Itek nu også at give sit besyv med.

DI Itek har offentliggjort fem principper, som organisationen opfordrer regeringen til at have i baghovedet, når de i disse dage forhandler de sidste detaljer på plads om vækstplanen, der indeholder en tildeling af 60 millioner kroner til bredbåndsudrulning på Bornholm.

Kort fortalt opfordrer de fem principper politikerne til at huske på teknologineutralitet, tage hensyn til gældende kontrakter, følge EU-reglerne, samtænke støtten med øvrige regeringsinitiativer samt skabe forpligtelser til at åbne net.

Computerworld har derfor spurgt DI Iteks direktør Tom Togsverd, hvorfor DI Itek nu i sidste øjeblik og markerer sig med disse fem principper.

"Forhandlingerne er i den afsluttende fase, og vi har tidligere sagt til Erhvervsstyrelsens teleforum, at man skal huske, at når man giver penge, så kan man ikke bare drysse dem ud, for der er noget som udbudsregler og teknologineutralitet at tage hensyn til."

"Jeg tror, Erhvervsstyrelsen er enig med os, men det er jo politikerne, der forhandler, og derfor synes vi, det er vigtigt lige at huske dem på det," lyder det fra Tom Togsverd.

Han tilføjer:

"Vi tager til efterretning om, at der er et ønske om at hjælpe Bornholm, men nu man gør det, skal det ske ud fra nogle fornuftige principper."

Men er det overhovedet nødvendigt at gøre opmærksom på det - et princip som teknologineutralitet er jo sikret via teleforliget?

"Vi taler selvfølgelig også med ordførere, og nogle ordførere er bekymrede for, hvad andre ordførere mener. Set med vores øjne om principperne indlysende, men vi er i tvivl om, om alle synes, det er indlysende, og det er derfor, vi har lavet listen," siger han.

TDC har ikke lagt skjul på, at selskabet frygter, at pengene er tiltænkt Bornholms kommunalt ejede elselskab, Østkraft, til at rulle fiber ud for. Samme frygt lader til at herske i DI Itek.

"Det offentlige skal aldrig ind på leverandørsiden, og vi håber selvfølgelig ikke, der er tale om en særlig forlovelse til Østkraft. Det er markedet, der skal drive det, frem for at man skal støtte en lokal udbyder, bare så man husker det."

Se DI Iteks principper på næste side.

DI Itek opfordrer politikerne til at holde følgende principper for øje:

Teknologineutralitet
Eventuelle offentlige midler brugt på bredbåndsudrulning bør ikke bruges på at fremme én specifik teknologi. Målet bør derimod være at fremme bredbånd uafhængig at teknologi. Eneste krav bør være, at denne teknologi i 2020 vurderes at kunne leve op til regeringens bredbåndsmålsætning om 100 Mbits/30 Mbit.

Der skal derfor også tages højde for den forventede teknologiske udvikling i de kommende år.

Hensyntagen til gældende kontrakter

Offentlige midler til bredbånd på Bornholm må ikke virke forvridende i forhold til gældende kontraktlige forpligtelser. TDC har f.eks. i forbindelse med 800 MHz-auktionen i 2012 fået pålagt dækningskrav på at forsyne en række postnumre i udkantsDanmark - herunder på Bornholm - med mobilt bredbånd.

Dette skal der tages hensyn til ved udmøntningen af midler.

Følg EU-principperne for statsstøtte

De afsatte offentlige midler bør nøje følge EU-principperne for tildeling statsstøtte.

Det betyder, at tildelingen af midlerne bør ske gennem åbne udbud.

Endvidere bør der gøres en særskilt indsats for, at midlerne allokeres der, hvor efterspørgselen er størst.

Åbne net

Hvem der end vinder et eventuelt udbud af bredbånd på Bornholm skal have en klar forpligtelse til at gøre nettene åbne for andre udbydere.

Dette vil fremme konkurrencen om at tilbyde de teleydelser til bornholmerne. Udbuddet skal desuden følge de øvrige principper for EU-udbud.

Samtænkning med øvrige regeringsinitiativer

Regeringen har meldt ud, at offentlig modernisering skal bidrage med at frigøre 12 mia. kr. i 2020.

Det vil kræve øget digitalisering af hele samfundet. Bredbåndsmidlerne kan evt. bruges til at stimulere efterspørgslen på Bornholm ved at benytte midlerne til projekter inden for velfærdsteknologi på Bornholm.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere