Artikel top billede

Bredbåndsstøtte til Bornholm: Husk disse fem principper

Husk fem vigtige principper, lyder det med løftet pegefinger fra Dansk Industri i sagen om bredbåndsstøtte til Bornholm.

Mens debatten om bredbåndsstøtten til Bornholm længe har raset, vælger DI Itek nu også at give sit besyv med.

DI Itek har offentliggjort fem principper, som organisationen opfordrer regeringen til at have i baghovedet, når de i disse dage forhandler de sidste detaljer på plads om vækstplanen, der indeholder en tildeling af 60 millioner kroner til bredbåndsudrulning på Bornholm.

Kort fortalt opfordrer de fem principper politikerne til at huske på teknologineutralitet, tage hensyn til gældende kontrakter, følge EU-reglerne, samtænke støtten med øvrige regeringsinitiativer samt skabe forpligtelser til at åbne net.

Computerworld har derfor spurgt DI Iteks direktør Tom Togsverd, hvorfor DI Itek nu i sidste øjeblik og markerer sig med disse fem principper.

"Forhandlingerne er i den afsluttende fase, og vi har tidligere sagt til Erhvervsstyrelsens teleforum, at man skal huske, at når man giver penge, så kan man ikke bare drysse dem ud, for der er noget som udbudsregler og teknologineutralitet at tage hensyn til."

"Jeg tror, Erhvervsstyrelsen er enig med os, men det er jo politikerne, der forhandler, og derfor synes vi, det er vigtigt lige at huske dem på det," lyder det fra Tom Togsverd.

Han tilføjer:

"Vi tager til efterretning om, at der er et ønske om at hjælpe Bornholm, men nu man gør det, skal det ske ud fra nogle fornuftige principper."

Men er det overhovedet nødvendigt at gøre opmærksom på det - et princip som teknologineutralitet er jo sikret via teleforliget?

"Vi taler selvfølgelig også med ordførere, og nogle ordførere er bekymrede for, hvad andre ordførere mener. Set med vores øjne om principperne indlysende, men vi er i tvivl om, om alle synes, det er indlysende, og det er derfor, vi har lavet listen," siger han.

TDC har ikke lagt skjul på, at selskabet frygter, at pengene er tiltænkt Bornholms kommunalt ejede elselskab, Østkraft, til at rulle fiber ud for. Samme frygt lader til at herske i DI Itek.

"Det offentlige skal aldrig ind på leverandørsiden, og vi håber selvfølgelig ikke, der er tale om en særlig forlovelse til Østkraft. Det er markedet, der skal drive det, frem for at man skal støtte en lokal udbyder, bare så man husker det."

Se DI Iteks principper på næste side.

DI Itek opfordrer politikerne til at holde følgende principper for øje:

Teknologineutralitet
Eventuelle offentlige midler brugt på bredbåndsudrulning bør ikke bruges på at fremme én specifik teknologi. Målet bør derimod være at fremme bredbånd uafhængig at teknologi. Eneste krav bør være, at denne teknologi i 2020 vurderes at kunne leve op til regeringens bredbåndsmålsætning om 100 Mbits/30 Mbit.

Der skal derfor også tages højde for den forventede teknologiske udvikling i de kommende år.

Hensyntagen til gældende kontrakter

Offentlige midler til bredbånd på Bornholm må ikke virke forvridende i forhold til gældende kontraktlige forpligtelser. TDC har f.eks. i forbindelse med 800 MHz-auktionen i 2012 fået pålagt dækningskrav på at forsyne en række postnumre i udkantsDanmark - herunder på Bornholm - med mobilt bredbånd.

Dette skal der tages hensyn til ved udmøntningen af midler.

Følg EU-principperne for statsstøtte

De afsatte offentlige midler bør nøje følge EU-principperne for tildeling statsstøtte.

Det betyder, at tildelingen af midlerne bør ske gennem åbne udbud.

Endvidere bør der gøres en særskilt indsats for, at midlerne allokeres der, hvor efterspørgselen er størst.

Åbne net

Hvem der end vinder et eventuelt udbud af bredbånd på Bornholm skal have en klar forpligtelse til at gøre nettene åbne for andre udbydere.

Dette vil fremme konkurrencen om at tilbyde de teleydelser til bornholmerne. Udbuddet skal desuden følge de øvrige principper for EU-udbud.

Samtænkning med øvrige regeringsinitiativer

Regeringen har meldt ud, at offentlig modernisering skal bidrage med at frigøre 12 mia. kr. i 2020.

Det vil kræve øget digitalisering af hele samfundet. Bredbåndsmidlerne kan evt. bruges til at stimulere efterspørgslen på Bornholm ved at benytte midlerne til projekter inden for velfærdsteknologi på Bornholm.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.