Artikel top billede

Sådan ser det ud, når en dansk virksomhed starter produktion i Kina.Den danske direktør i OPDI, Jørgen Korsgaard Jensen, er nummer tre fra venstre.

Ny dansk skærm-teknologi vil revolutionere din smartphone

Et samarbejde på tværs af forskere og private virksomheder skal nu sende dansk touch-teknologi helt op i verdenseliten. Produktionen er klar til at gå i gang, og forventningerne er skyhøje.

En dansk virksomhed, der skal konkurrere med eksisterende touch-teknologier i smartphones på verdensplan, etablerer sig nu i Kina.

Det er det danske OPDI Technologies, som sammen med forskere på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og firmaet Delta Microelectronics har udviklet en avanceret optisk sensor-teknologi kaldet Wave Touch.

Teknologien udmærker sig ved at have en række fordele og ved at være billigere end de eksisterende touch-funktioner på mobiltelefoner, gps-navigationsudstyr, computerskærme og kasseapparater.

Aftalen med kineserne er skrevet under i dag, tirsdag den 4. juni, i Shenzhen i Kina.

"Inden årets udgang går en fabrik i Shenzhen i gang med at producere de danske touch-moduler, der vil kunne revolutionere brugen af touch-skærme på en lang række elektroniske hverdagsprodukter," oplyser Jørgen Korsgaard Jensen, direktør i OPDI, i en pressemeddelelse.

Teknologi fra Roskilde

OPDI er et Roskilde-baseret udviklingsselskab, der blev etableret i 2002. 

Firmaet har haft et tæt samarbejde med først Risø og siden DTU Fotonik, efter at universiteterne fusionerede for nogle år siden. 

Dette samarbejde har resulteret i en generel patentbeskyttelse af metoderne. 

"Vi vil starte med at få teknologien integreret i en række almindelige elektroniske hverdagsprodukter. Dernæst satser vi på at få et gennembrud på markedet med smartphones, tablets og en række tv-produkter," lyder det fra Jørgen Korsgaard Jensen.

Touch-funktionen er en af de dyreste komponenter i en smartphone, men med den nye teknik vil kostprisen blive markant sænket, siger firmaet.

"Vi bruger populært sagt et simpelt stykke plastic i stedet for det meget kostbare stof ITO, der kun er tilbage i begrænsede mængder på verdensplan."

ITO er en forkortelse for Indiumtinoxid, et gennemsigtigt materiale, der kan lede strøm og dermed få touch-skærmen til at reagere, når man trykker på den med fingrene.

Startede ved komfuret

Den nye teknik sikrer, at touch-funktionerne også virker optimalt, når man står ude i regnen, eller man selv har fugt på fingrene. 

Og det var faktisk dette ønske, der sparkede det hele i gang.

"Det startede hjemme i mit køkken. Jeg kunne ikke få knapperne på mit komfur til at virke, fordi mine fingre var våde. Så sammen med forskerne gik vi i gang med at udvikle en optisk teknologi, der kan virke under selv stærk fugt," siger Jørgen Korsgaard Jensen.

En af opfinderne, seniorforsker Henrik Chresten Pedersen fra DTU, siger: "Dette projekt er specielt, idet der her er tale om, at Jørgen Korsgaard Jensen kom med et ønske om at udvikle en ny touch screen, der var simpel, billig, ufølsom over for vand og samtidig ikke påvirkede kommunikationen. Ud fra disse krav og vores viden om optik udarbejdede vi det koncept, der ligger til grund for samarbejdet."

Læs også:
Her er danske it-forskere kloge - og her er de mindre kloge

Disse danske virksomheder forsker i vigtige it-områder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital