Artikel top billede

Sådan ser det ud, når en dansk virksomhed starter produktion i Kina.Den danske direktør i OPDI, Jørgen Korsgaard Jensen, er nummer tre fra venstre.

Ny dansk skærm-teknologi vil revolutionere din smartphone

Et samarbejde på tværs af forskere og private virksomheder skal nu sende dansk touch-teknologi helt op i verdenseliten. Produktionen er klar til at gå i gang, og forventningerne er skyhøje.

En dansk virksomhed, der skal konkurrere med eksisterende touch-teknologier i smartphones på verdensplan, etablerer sig nu i Kina.

Det er det danske OPDI Technologies, som sammen med forskere på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og firmaet Delta Microelectronics har udviklet en avanceret optisk sensor-teknologi kaldet Wave Touch.

Teknologien udmærker sig ved at have en række fordele og ved at være billigere end de eksisterende touch-funktioner på mobiltelefoner, gps-navigationsudstyr, computerskærme og kasseapparater.

Aftalen med kineserne er skrevet under i dag, tirsdag den 4. juni, i Shenzhen i Kina.

"Inden årets udgang går en fabrik i Shenzhen i gang med at producere de danske touch-moduler, der vil kunne revolutionere brugen af touch-skærme på en lang række elektroniske hverdagsprodukter," oplyser Jørgen Korsgaard Jensen, direktør i OPDI, i en pressemeddelelse.

Teknologi fra Roskilde

OPDI er et Roskilde-baseret udviklingsselskab, der blev etableret i 2002. 

Firmaet har haft et tæt samarbejde med først Risø og siden DTU Fotonik, efter at universiteterne fusionerede for nogle år siden. 

Dette samarbejde har resulteret i en generel patentbeskyttelse af metoderne. 

"Vi vil starte med at få teknologien integreret i en række almindelige elektroniske hverdagsprodukter. Dernæst satser vi på at få et gennembrud på markedet med smartphones, tablets og en række tv-produkter," lyder det fra Jørgen Korsgaard Jensen.

Touch-funktionen er en af de dyreste komponenter i en smartphone, men med den nye teknik vil kostprisen blive markant sænket, siger firmaet.

"Vi bruger populært sagt et simpelt stykke plastic i stedet for det meget kostbare stof ITO, der kun er tilbage i begrænsede mængder på verdensplan."

ITO er en forkortelse for Indiumtinoxid, et gennemsigtigt materiale, der kan lede strøm og dermed få touch-skærmen til at reagere, når man trykker på den med fingrene.

Startede ved komfuret

Den nye teknik sikrer, at touch-funktionerne også virker optimalt, når man står ude i regnen, eller man selv har fugt på fingrene. 

Og det var faktisk dette ønske, der sparkede det hele i gang.

"Det startede hjemme i mit køkken. Jeg kunne ikke få knapperne på mit komfur til at virke, fordi mine fingre var våde. Så sammen med forskerne gik vi i gang med at udvikle en optisk teknologi, der kan virke under selv stærk fugt," siger Jørgen Korsgaard Jensen.

En af opfinderne, seniorforsker Henrik Chresten Pedersen fra DTU, siger: "Dette projekt er specielt, idet der her er tale om, at Jørgen Korsgaard Jensen kom med et ønske om at udvikle en ny touch screen, der var simpel, billig, ufølsom over for vand og samtidig ikke påvirkede kommunikationen. Ud fra disse krav og vores viden om optik udarbejdede vi det koncept, der ligger til grund for samarbejdet."

Læs også:
Her er danske it-forskere kloge - og her er de mindre kloge

Disse danske virksomheder forsker i vigtige it-områder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.