Artikel top billede

Knald eller fald for Apple: Hvor sløjt står det til med innovationen?

Der er ualmindeligt meget på spil for Apple, når selskabets årlige udviklerkonference, WWDC, finder sted i San Francisco i den kommende uge.

Topchef Tim Cook og de 72.800 Apple-ansatte driver en forretning med en årsomsætning på 900 milliarder kroner.

Selskabet råder over en bugnende pengetank, der får Joakim von Ands til at ligne en plastiksparebøsse fra Fætter BR.

Men selvom økonomien på æblefabrikken er i en klasse for sig, står selskabet samtidig med en helt grundlæggende udfordring:

Konkurrenterne bliver bedre og bedre, og innovationen speedes op år for år.

Resultatet er, at Apples økonomiske succes primært skal tilskrives produkter med flere år på bagen, mens den fremadrettede forretning savner nye ben at gå på.

Denne situation afspejles blandt andet i Apples faldende aktiekurser.

Det ses også også i de seneste tal fra Gartner, der viser, at Androids markedsandel på det globale marked fra første kvartal 2012 til første kvartal i år steg fra 56,9 til 74,4 procent. I samme periode faldt iOS-markedsandelen fra 22,5 til 18,2 procent.

Næste uges udviklerkonference hos Apple, WWDC vil næppe være udgangspunktet for nye iPhones eller iPads fra Apple, da det er softwaren, der er i fokus.

Men der er også behov for nyheder med en vis pondus på software-fronten.

Det kunne være noget i stil med, da selskabet i sin tid præsenterede App Store - et koncept, der siden skulle vise sig at skabe en revolution i it-industrien og blive en sand pengemaskine for Apple. 

Apple skal være innovativ

Meget tyder på, at den største nyhed på WWDC vil blive et nyt design i iOS.

Analysefirmaet Gartner forventer, at Apple vil præsentere udvikler-udgaven af iOS 7 og muligvis også en tidlig udgave af det næste Mac-styresystem.

Gartner bringer også en gammel kending i spil: At Apple muligvis vil lancere en tjeneste til musik-streaming.

Det mest interessante er dog, om Apple med det næste iOS vil komme med større nyheder eller i det store hele bygge videre på den designskabelon, som man har kørt efter i de seneste fem-seks år.

Dette skal Apple bevise på WWDC 2013

Gartners research vice president Van Baker skriver, at det vil kunne mærkes, at chefdesigner Jonathan Ive har fået stadig større indflydelse på iOS-designet:

"Jeg forventer, at designet af OS'et vil være meget mere minimalistisk og renere med det mest, hvis ikke det hele, af skeuomorphismen (hvor man forsøger at efterligne virkelighedens detaljer, red.) forsvundet fra OS'et."

"Der vil være ny funktionalitet, når nye API'er bliver inkorporeret i releasen, men fokus vil være på look and feel-delen af brugeroplevelsen," udtaler han.

Han kommer også med en analyse af Apples aktuelle situation:

"Apple skal fortsætte med at forbedre platformene, og før eller siden er de nødt til at introducere en ny produktkategori, der bliver godt modtaget af markedet. Dette er deres historie, og jo længere tid der går, før det sker, jo mere vil industrien stille spørgsmål til Apples evne til innovation."

"Apple er nødt til at vise, at selskabet stadig har evnen til innovation og til at opfinde produkter, som forbrugerne endnu ikke ved, at de har behov for eller ønsker. Dette er Apples adelsmærke, og det smalle udbud af produkter kræver, at virksomheden fortsat leverer innovation."

Følg @kimstensdal

Læs også:

Sådan skabte Apple en it-revolution med App Store

Efter Steve Jobs er Apples innovation gået helt i stå

Apples vilde aktie-succes klinger af: Måske har selskabet toppet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.