Artikel top billede

Vil du undgå at blive overvåget? Så er der kun én vej frem

ComputerViews: Den seneste tids afsløringer viser, at du risikerer, at fremmede øjne kigger med i dine data fra det skjulte, uanset hvad du gør.

ComputerViews: De seneste par uger har vist, at data-spionage, overvågning og direkte hacking af selv de tungeste it-systemer er så udbredt og systematiseret, at ingen kan vide sig sikker.

Overvågningen og indbruddene er så udbredte og omfattende, at det efterhånden ikke kan siges at være et spørgsmål om hvorvidt du bliver hacket eller overvåget, men snarere om hvornår. Og hvor grundigt.

Det vakte en del opsigt, da det i sidste uge kom frem, at den amerikanske efterretnings-organisation National Security Agency (NSA) i årevis har stået bag en meget omfattende og detaljeret overvågning af flere af de tjenester, der bærer en stor del af verdens internet-trafik - blandt andre Microsoft, Google, Facebook, Apple og Yahoo.

Overvågningen har dækket indsamling og lagring af e-mail, video og telefon-data, hvilket du kan læse mere om her.

Overvågningen har fundet sted med selskabernes samtykke, og den har da angiveligt også ført til, at man har været i stand til at forhindre en række kriminelle aktioner - blandt andet et angreb på Morgenavisen Jyllands-Posten. Det kan du læse mere om her.

Hvad med dine forretningsdata?

Det er altid godt, når efterretningstjenester og politi præventivt kan forhindre angreb på virksomheder og personer.

Alligevel er oplysningerne om den massive overvågning kontroversielle, fordi de betyder, at også din virksomhed, dine data og dine bevægelser bliver fulgt og registreret.

Som virksomhed er det væsentligt at overveje, hvor mange oplysninger de forskellige efterretningstjenester egentlig ligger inde med. Og hvor sikker du egentlig gerne vil være.

Det store hack af Danmarks ellers måske af omdømme mest sikre it-system, CPR-registeret, viser, at ingen data er helt sikre, og at det kan lade sig gøre for hackere at bane sig vej ind i alle systemer, hvis de vil og er heldige, dygtige og vedholdende nok.

Er dine vitale data sikre? Næ, det er de nok ikke

På denne baggrund er det værd at kigge nærmere på, hvor du og din virksomhed opbevarer virksomhedens vitale data, som strategier, kontrakter, udviklings- og fremtidsplaner, produktoplysninger, økonomi og lignende data, som skal holdes langt væk fra konkurrenternes øjne.

Har du dem liggende et sted, hvor en digital spion via internettet kan komme forbi og snage og registrere? Eller ligger de bag krypterede døre, hvor det er vanskeligere (men ikke umuligt) at få adgang?

Og hvor vigtigt er det egentligt - helt ærligt - for dig at vide, at de pågældende data er helt sikre?

Du kender helt sikkert godt disse overvejelser, men de nyere oplysninger - om CPR-hacket og den massive registrering og overvågning - må nødvendigvis føje en ny facet til sikkerheds-tankerne:

Er der trods formodningen om, at du allerede bliver overvåget i en vis udstrækning i de senere år sket noget med din virksomhed, der kan skyldes digitale indbrud eller overvågning? Har du mistet vitale data? Er du blevet misbrugt?

Den forøgede transparens

Vi lever i en tid med stærkt forøget transparens og digital gennemsigtighed.

De seneste ugers afsløringer viser, at ingen med høj, klar og troværdig stemme længere kan bedyre, at al data befinder sig i absolut sikkerhed for alle nyfigne øjne.

Det store spørgsmål er, om det gør noget. Eller om det blot er en virkelighed, som vi må vænne os til, og hvor vi må have tiltro til, at transparens er godt, hvis ikke man har noget at skjule.

Dagligt flyder der ufattelige mængder data gennem systemerne, og der genereres ufattelige mængder data på internettet.

Men generelt er det ikke de enkelte data, men de store bevægelser, der er interessante for virksomheder, tjenester og organisationer, som med stor kraft forsøger at uddestillere en mening af datamængderne.

Skal du være helt i sikkerhed for de skjulte digitale blikke og helt undgå risikoen for, at fremmede kigger med i dine data, er der derfor nok kun én vej: Du må tilbage til papir-dokumenterne, hvor du fysisk kan se, hvem der kigger hvor.

Ellers må du leve med risikoen for, at der er skjulte øjne overalt, hvor du færdes digitalt.

Kan du leve med det?

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder

Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det

Politiet på vildspor? Massiv overvågning af danskernes internet uden resultat

NSA-sag: Overvågning forhindrede halshugning af danskere

Opråb: Skats tele-snageri bør stoppes omgående

NSA bygger gigantisk spionagecenter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CFO'ens hverdag med Dynamics 365 FO: Nye muligheder - mere værdi

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er meget mere end debet/kredit. Indbyggede værktøjer til at automatisere processer og bruge kunstig intelligens skaber nye muligheder og mere værdi.

29. november 2022 | Læs mere


AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere