Artikel top billede

Vil du undgå at blive overvåget? Så er der kun én vej frem

ComputerViews: Den seneste tids afsløringer viser, at du risikerer, at fremmede øjne kigger med i dine data fra det skjulte, uanset hvad du gør.

ComputerViews: De seneste par uger har vist, at data-spionage, overvågning og direkte hacking af selv de tungeste it-systemer er så udbredt og systematiseret, at ingen kan vide sig sikker.

Overvågningen og indbruddene er så udbredte og omfattende, at det efterhånden ikke kan siges at være et spørgsmål om hvorvidt du bliver hacket eller overvåget, men snarere om hvornår. Og hvor grundigt.

Det vakte en del opsigt, da det i sidste uge kom frem, at den amerikanske efterretnings-organisation National Security Agency (NSA) i årevis har stået bag en meget omfattende og detaljeret overvågning af flere af de tjenester, der bærer en stor del af verdens internet-trafik - blandt andre Microsoft, Google, Facebook, Apple og Yahoo.

Overvågningen har dækket indsamling og lagring af e-mail, video og telefon-data, hvilket du kan læse mere om her.

Overvågningen har fundet sted med selskabernes samtykke, og den har da angiveligt også ført til, at man har været i stand til at forhindre en række kriminelle aktioner - blandt andet et angreb på Morgenavisen Jyllands-Posten. Det kan du læse mere om her.

Hvad med dine forretningsdata?

Det er altid godt, når efterretningstjenester og politi præventivt kan forhindre angreb på virksomheder og personer.

Alligevel er oplysningerne om den massive overvågning kontroversielle, fordi de betyder, at også din virksomhed, dine data og dine bevægelser bliver fulgt og registreret.

Som virksomhed er det væsentligt at overveje, hvor mange oplysninger de forskellige efterretningstjenester egentlig ligger inde med. Og hvor sikker du egentlig gerne vil være.

Det store hack af Danmarks ellers måske af omdømme mest sikre it-system, CPR-registeret, viser, at ingen data er helt sikre, og at det kan lade sig gøre for hackere at bane sig vej ind i alle systemer, hvis de vil og er heldige, dygtige og vedholdende nok.

Er dine vitale data sikre? Næ, det er de nok ikke

På denne baggrund er det værd at kigge nærmere på, hvor du og din virksomhed opbevarer virksomhedens vitale data, som strategier, kontrakter, udviklings- og fremtidsplaner, produktoplysninger, økonomi og lignende data, som skal holdes langt væk fra konkurrenternes øjne.

Har du dem liggende et sted, hvor en digital spion via internettet kan komme forbi og snage og registrere? Eller ligger de bag krypterede døre, hvor det er vanskeligere (men ikke umuligt) at få adgang?

Og hvor vigtigt er det egentligt - helt ærligt - for dig at vide, at de pågældende data er helt sikre?

Du kender helt sikkert godt disse overvejelser, men de nyere oplysninger - om CPR-hacket og den massive registrering og overvågning - må nødvendigvis føje en ny facet til sikkerheds-tankerne:

Er der trods formodningen om, at du allerede bliver overvåget i en vis udstrækning i de senere år sket noget med din virksomhed, der kan skyldes digitale indbrud eller overvågning? Har du mistet vitale data? Er du blevet misbrugt?

Den forøgede transparens

Vi lever i en tid med stærkt forøget transparens og digital gennemsigtighed.

De seneste ugers afsløringer viser, at ingen med høj, klar og troværdig stemme længere kan bedyre, at al data befinder sig i absolut sikkerhed for alle nyfigne øjne.

Det store spørgsmål er, om det gør noget. Eller om det blot er en virkelighed, som vi må vænne os til, og hvor vi må have tiltro til, at transparens er godt, hvis ikke man har noget at skjule.

Dagligt flyder der ufattelige mængder data gennem systemerne, og der genereres ufattelige mængder data på internettet.

Men generelt er det ikke de enkelte data, men de store bevægelser, der er interessante for virksomheder, tjenester og organisationer, som med stor kraft forsøger at uddestillere en mening af datamængderne.

Skal du være helt i sikkerhed for de skjulte digitale blikke og helt undgå risikoen for, at fremmede kigger med i dine data, er der derfor nok kun én vej: Du må tilbage til papir-dokumenterne, hvor du fysisk kan se, hvem der kigger hvor.

Ellers må du leve med risikoen for, at der er skjulte øjne overalt, hvor du færdes digitalt.

Kan du leve med det?

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Hemmelige dokumenter: Dine personlige data og mails ender hos myndigheder

Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det

Politiet på vildspor? Massiv overvågning af danskernes internet uden resultat

NSA-sag: Overvågning forhindrede halshugning af danskere

Opråb: Skats tele-snageri bør stoppes omgående

NSA bygger gigantisk spionagecenter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere


Computerworld
Opsporet: Her bor en af verdens mest berygtede hackere og en af hovedpersonerne bag REvil med sin hustru i stor villa