Artikel top billede

Derfor bør du være paranoid for it-fremtiden: Dit toilet kan hackes

Vi har endnu ikke set 'it i alting'-revolutionen eksplodere, men når det sker inden for få år, bør du bruge dit toilet med allerstørste omhu.

I Japan er der udviklet et toilet med indbygget selvrenser, bidet, musikanlæg og selvtænkende låg, der kan åbne eller lukke, alt efter om brugeren er på vej ned eller op i knæene.

Siden det højteknologiske toilet med navnet 'Satis' er kommet på markedet, har sikkerhedsfirmaet Trustware været ude med advarsler om muligt hacking-misbrug, da wc'et blandt andet kan styres ved hjælp af en Android-app.

Ifølge mediet The Atlantic skyldes hacker-muligheden, at alle de højteknologiske Satis-toiletter har den samme indlejrede Bluetooth-pinkode, hvilket betyder, at app'en reelt også kan styre naboens eller genboens Satis-toiletter.

Kun Bluetooth-distancen på maksimalt 100 meter sætter begrænsninger for, hvordan toilet-teknologien kan misbruges. 

"En angriber kan simpelthen downloade "My Satis"-app'en og bruge den til konstant at skylle ud i toilettet og derved øge vandforbruget og -regningen for ejeren," lyder det i Trustware-advarslen.

"Først griner vi, så kommer frygten for misbrug, og siden vænner vi os til teknologien"

Sundt med lidt paranoia
Når vi snart ikke engang kan være sikre mod hackerangreb i hjemmets allerhelligste rum, hvad skal vi så egentlig forvente, når fremtidsfrasen om 'it i alting' for alvor bliver en realitet?

Skal vi egentlig frygte fremtidsscenarier som netværksforbundne el-forsyninger, indførelsen af e-valg eller introduktionen af digitale møntenheder?

Svaret er både ja og nej, hvis man spørger medstifter og direktør Mads Thimmer fra netværksvirksomheden Innovation Lab.

"Vi rykker hele tiden nærmere mange producenters våde drøm om, at 'it er i alting', og at alt er netværksforbundet. Det er uundgåeligt," siger Mads Thimmer og fortsætter med det japanske toilet in mente:

"Når vi bliver introduceret til ny teknologi, er der typisk tre faser, som vi skal igennem: Først griner vi, så kommer frygten for misbrug, og siden vænner vi os til teknologien og lever med den," lyder det fra Innovation Lab-direktøren.

Kunstig intelligens giver helt nye problemstillinger

"Og her er det sundt og vigtigt med en vis grad af paranoia, fordi den ruster os bedre til at forestille os alle de ting, der potentielt kan gå galt, før de reelt går galt. På den måde får vi mere sikre produkter på længere sigt," vurderer Mads Thimmer.

Erstat din hund med en robot

Han peger på, at med tiden bliver analoge løsninger så håbløst retro, at selvom vi skulle have en drejeskivetelefon, er det svært at forestille sig, at der ikke ligger IP-teknologi under den beige overflade

"Når vi taler 'it i alting', har vi kun set krusninger i overfladen, inden toppen af isbjerget dukker op om få år," forklarer Mads Thimmer, der i den sammenhæng fremhæver en af tidens hotte it-spåmænd, Ian Pearson.

"De kunstige begrænsninger udelukkende styret af frygt skriger jo til himlen som en nonne på en nudiststrand"

Fremtidsforskeren Ian Pearson med en fortid hos British Telecom har ifølge sin hjemmeside en fejlmargin på blot 15 procent. 

Og han ser blandt andet en it-fremtid med flere elektroniske kæledyr end organiske ditto og en heftig udbredelse af kunstig intelligens og ikke mindst udviklingen af smarte bakterier med processorkraft til helbredelse - eller som en direkte trussel mod menneskeheden, som vi ellers kun kender det fra science fiction-film. 

"Helt seriøst, en af de største trusler i dette århundrede er formentlig smarte bakterier, og det er en enorm sikkerhedsrisiko," har Ian Pearson udtalt til i.t.wales for syv år siden. 

Som en nonne på nudiststrand

Mads Thimmer fra danske Innovation Lab mener, at denne slags tanker er eksempler på, at der hele tiden kommer nye problemstillinger, hvor vi skal balancere vores innovationslyst med sikkerhed.

"Vi vil i mange tilfælde tage fem skridt frem og to tilbage. Hvis vi prøver at stoppe udviklingen, vil det ofte virke som en kunstig helle, og de kunstige begrænsninger udelukkende styret af frygt skriger jo til himlen som en nonne på en nudiststrand."

Han fastholder derfor, at når vi har tørret de første grin af femøren over et japansk toilet med tilhørende apps, så er det helt naturligt, at vi først begynder at afklare og forhåbentlig fjerne de værste sikkerhedsrisici, inden vi tager et sådan toilet i brug som det mest naturlige i verden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere