Artikel top billede

Derfor bør du være paranoid for it-fremtiden: Dit toilet kan hackes

Vi har endnu ikke set 'it i alting'-revolutionen eksplodere, men når det sker inden for få år, bør du bruge dit toilet med allerstørste omhu.

I Japan er der udviklet et toilet med indbygget selvrenser, bidet, musikanlæg og selvtænkende låg, der kan åbne eller lukke, alt efter om brugeren er på vej ned eller op i knæene.

Siden det højteknologiske toilet med navnet 'Satis' er kommet på markedet, har sikkerhedsfirmaet Trustware været ude med advarsler om muligt hacking-misbrug, da wc'et blandt andet kan styres ved hjælp af en Android-app.

Ifølge mediet The Atlantic skyldes hacker-muligheden, at alle de højteknologiske Satis-toiletter har den samme indlejrede Bluetooth-pinkode, hvilket betyder, at app'en reelt også kan styre naboens eller genboens Satis-toiletter.

Kun Bluetooth-distancen på maksimalt 100 meter sætter begrænsninger for, hvordan toilet-teknologien kan misbruges. 

"En angriber kan simpelthen downloade "My Satis"-app'en og bruge den til konstant at skylle ud i toilettet og derved øge vandforbruget og -regningen for ejeren," lyder det i Trustware-advarslen.

"Først griner vi, så kommer frygten for misbrug, og siden vænner vi os til teknologien"

Sundt med lidt paranoia
Når vi snart ikke engang kan være sikre mod hackerangreb i hjemmets allerhelligste rum, hvad skal vi så egentlig forvente, når fremtidsfrasen om 'it i alting' for alvor bliver en realitet?

Skal vi egentlig frygte fremtidsscenarier som netværksforbundne el-forsyninger, indførelsen af e-valg eller introduktionen af digitale møntenheder?

Svaret er både ja og nej, hvis man spørger medstifter og direktør Mads Thimmer fra netværksvirksomheden Innovation Lab.

"Vi rykker hele tiden nærmere mange producenters våde drøm om, at 'it er i alting', og at alt er netværksforbundet. Det er uundgåeligt," siger Mads Thimmer og fortsætter med det japanske toilet in mente:

"Når vi bliver introduceret til ny teknologi, er der typisk tre faser, som vi skal igennem: Først griner vi, så kommer frygten for misbrug, og siden vænner vi os til teknologien og lever med den," lyder det fra Innovation Lab-direktøren.

Kunstig intelligens giver helt nye problemstillinger

"Og her er det sundt og vigtigt med en vis grad af paranoia, fordi den ruster os bedre til at forestille os alle de ting, der potentielt kan gå galt, før de reelt går galt. På den måde får vi mere sikre produkter på længere sigt," vurderer Mads Thimmer.

Erstat din hund med en robot

Han peger på, at med tiden bliver analoge løsninger så håbløst retro, at selvom vi skulle have en drejeskivetelefon, er det svært at forestille sig, at der ikke ligger IP-teknologi under den beige overflade

"Når vi taler 'it i alting', har vi kun set krusninger i overfladen, inden toppen af isbjerget dukker op om få år," forklarer Mads Thimmer, der i den sammenhæng fremhæver en af tidens hotte it-spåmænd, Ian Pearson.

"De kunstige begrænsninger udelukkende styret af frygt skriger jo til himlen som en nonne på en nudiststrand"

Fremtidsforskeren Ian Pearson med en fortid hos British Telecom har ifølge sin hjemmeside en fejlmargin på blot 15 procent. 

Og han ser blandt andet en it-fremtid med flere elektroniske kæledyr end organiske ditto og en heftig udbredelse af kunstig intelligens og ikke mindst udviklingen af smarte bakterier med processorkraft til helbredelse - eller som en direkte trussel mod menneskeheden, som vi ellers kun kender det fra science fiction-film. 

"Helt seriøst, en af de største trusler i dette århundrede er formentlig smarte bakterier, og det er en enorm sikkerhedsrisiko," har Ian Pearson udtalt til i.t.wales for syv år siden. 

Som en nonne på nudiststrand

Mads Thimmer fra danske Innovation Lab mener, at denne slags tanker er eksempler på, at der hele tiden kommer nye problemstillinger, hvor vi skal balancere vores innovationslyst med sikkerhed.

"Vi vil i mange tilfælde tage fem skridt frem og to tilbage. Hvis vi prøver at stoppe udviklingen, vil det ofte virke som en kunstig helle, og de kunstige begrænsninger udelukkende styret af frygt skriger jo til himlen som en nonne på en nudiststrand."

Han fastholder derfor, at når vi har tørret de første grin af femøren over et japansk toilet med tilhørende apps, så er det helt naturligt, at vi først begynder at afklare og forhåbentlig fjerne de værste sikkerhedsrisici, inden vi tager et sådan toilet i brug som det mest naturlige i verden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere