Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Foto: Simononly/Flickr - CC BY 2.0

Avanceret overvågningssystem fra Smukfest klar til eksport

Et komplekst og skræddersyet overvågningssystem opfostret på Skanderborg Festival skal nu sælges til udlandet. Se det i aktion her.

Kim Larsen spiller på Skanderborg Festival. Den største scene. En gæst er kommet galt af sted. Han har brækket armen. Han har brug for hjælp.

Der bliver ringet til festivalens alarmcentral, og bårebærere sendes af sted. Men radiosignalet er dårligt. Der bliver sagt "Ved Chili-boden til venstre for scenen", men knas på linjen får beskeden til at lyde som:

"Ziggie Bar".

Pladsen er proppet, og de fremadstormende hjælpere bruger tid på at møve sig frem til ulykkedstedet. Det går op for dem, at "Ziggie Bar" ikke eksisterer, og de står på den forkerte side af scenen. Det tager en halv time at komme gennem menneskehavet. De finder ham aldrig.

Lavet til vindmøller

Misforståelsen og uheldet fandt sted for nogle år siden. Den tilskadekomne fandt selv vej til en skadestue og blev lappet sammen - men der kan sagtens opstå meget værre situationer på en festival, der i indbyggerantal kan sammenlignes med en by som Horsens, hvis kommunikationen fejler.

Derfor har festivalen siden 2009 haft sit eget unikke overvågningssystem, @aGlance, der nu har vokset sig stort og modent til at sælge til andre store begivenheder ude i verden.

"Systemet er guld værd ude på teltområderne, hvor det er svært at finde rundt om natten"

Det fortæller formanden for @aGlance, der oprindeligt var et forskningsprojekt på Aarhus Universitet og som nu lever videre hos Alexandra Instituttet i it-byen Katrinebjerg.

"Det er egentlig et system, der oprindeligt blev udviklet til at vurdere visual impact før opstilling af vindmølleparker i England. Tidligere var den bedste måde at køre rundt i landskabet og vurdere fra sted til sted, hvordan de 150 meter høje møller ville tage sig ud i omgivelserne," siger Preben Holst Mogensen.

Via 3D-modellering blev det muligt at visualisere de kommende mølleparker hjemme ved computeren og skabe en præcis gengivelse af, hvordan møllerne ville komme til at se ud, når de var opført. Og det er en af de funktioner, man også har brug for på Skanderborg Festival - i realtime.

Sådan fungerer det

@aGlance kan kaldes et intelligent flådestyringssystem, der samler en række informationsstrømme og præsenterer dem visuelt.

På den døgnbemandede central kan man for eksempel se input fra de 34 kameraer placeret ved scener og kritiske knudepunkter. Alle vagtlæger, bårebærere og de såkaldte piccoloer, der henter penge i boderne, er udstyret med Android-smartphones med en egenudviklet app. Det betyder for eksempel, at en piccolo, der transporterer tusindvis af kroner fra bod til boks, kan følges hele vejen via video og gps (se kort video nederst).

Men den største nytteværdi ligger i, at læger, central, hjælpere og bårebærere er bundet bedre sammen.

"I bund og grund handler det om at have et fælles overblik. Ikke bare at vide, hvad der sker, men også at vide, hvad de andre kan se," siger Preben Holst Mogensen.

For eksempel volder det kuperede terræn i bøgeskoven af og til problemer. Hvis et lægehold fortvivlet ringer til centralen og siger, at de ikke kan finde den patient, de skulle tilse, kan centralen ved at klikke sig ind på holdets GPS-position i 3D-modellen hurtigt se, at det skyldes, at lægen har begrænset udsyn, derfra hvor han står.

Med andre ord: vagtcentralen kan se, hvad holdet i marken ikke kan se.

Systemet fejlede dog ved Prince-koncerten på årets festival, fordi de første fodfolk manglede noget at navigere efter i menneskehavet. Derefter blev der opstillet mange flere nummererede pejlemærker omkring den største scene.

"Jeg ligger i et gråt iglo-telt"

På årets festival kom der melding om en pige med voldsom hovedpine i et telt langt fra festivalpladsen. På grund af mistanke om blødning i hjernen blev både bårebærer, mobilt lægehold og den ansvarlige læge sendt til stedet.

Bårebærerne, der kommer først, kan via app'en sende et billede af det pågældende telt og koordinaterne til centralen, som kan pushe oplysningerne til lægeholdet. De modtager en spejling af bårebærer-holdets skærmbillede.

Det gør det markant lettere at finde frem på en mark dækket af de samme typer telte. Der kan også sendes billeder af den tilskadekomne, så behandlingen kan sættes i gang hurtigere.

"Systemet er guld værd ude på teltområderne, hvor det er svært at finde rundt om natten," forklarer Preben Holst Mogensen, der til daglig er lektor på Datalogisk Institut ved Aarhus Universitet.

"Og de mange informationsstrømme - altså koordinater, billeder, radiokommunikation og video - er samlet set med til at skabe en redundans, der højner sikkerheden".

@aGlance er afhængig af dataforbindelser, som kan være en knap ressource under festivalen. Men indtil videre har manglende forbindelser ikke forstyrret rednings- eller overvågningsarbejdet i større grad, siger Preben Holst Mogensen.

Til gengæld er det en konstant kamp at holde strøm på mobilerne i marken, der bruger meget strøm, fordi GPS'en er i konstant brug, og fordi telefonerne også bruger mere strøm, når de kæmper om telesignalerne i skoven.

Se kort video af @aGlance fra kontrolrummet her:

Preben Holst Mogensen har tidligere fortalt om erfaringerne fra festivalen til DR-programmet Danskernes Akademi. Se indslaget her.

LÆS OGSÅ:

Smukfest lokker med drinkrobot og gratis WiFi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere