Foto: Simononly/Flickr - CC BY 2.0

Avanceret overvågningssystem fra Smukfest klar til eksport

Et komplekst og skræddersyet overvågningssystem opfostret på Skanderborg Festival skal nu sælges til udlandet. Se det i aktion her.

Kim Larsen spiller på Skanderborg Festival. Den største scene. En gæst er kommet galt af sted. Han har brækket armen. Han har brug for hjælp.

Der bliver ringet til festivalens alarmcentral, og bårebærere sendes af sted. Men radiosignalet er dårligt. Der bliver sagt "Ved Chili-boden til venstre for scenen", men knas på linjen får beskeden til at lyde som:

"Ziggie Bar".

Pladsen er proppet, og de fremadstormende hjælpere bruger tid på at møve sig frem til ulykkedstedet. Det går op for dem, at "Ziggie Bar" ikke eksisterer, og de står på den forkerte side af scenen. Det tager en halv time at komme gennem menneskehavet. De finder ham aldrig.

Lavet til vindmøller
Misforståelsen og uheldet fandt sted for nogle år siden. Den tilskadekomne fandt selv vej til en skadestue og blev lappet sammen - men der kan sagtens opstå meget værre situationer på en festival, der i indbyggerantal kan sammenlignes med en by som Horsens, hvis kommunikationen fejler.

Derfor har festivalen siden 2009 haft sit eget unikke overvågningssystem, @aGlance, der nu har vokset sig stort og modent til at sælge til andre store begivenheder ude i verden.
"Systemet er guld værd ude på teltområderne, hvor det er svært at finde rundt om natten"

Det fortæller formanden for @aGlance, der oprindeligt var et forskningsprojekt på Aarhus Universitet og som nu lever videre hos Alexandra Instituttet i it-byen Katrinebjerg.

"Det er egentlig et system, der oprindeligt blev udviklet til at vurdere visual impact før opstilling af vindmølleparker i England. Tidligere var den bedste måde at køre rundt i landskabet og vurdere fra sted til sted, hvordan de 150 meter høje møller ville tage sig ud i omgivelserne," siger Preben Holst Mogensen.

Via 3D-modellering blev det muligt at visualisere de kommende mølleparker hjemme ved computeren og skabe en præcis gengivelse af, hvordan møllerne ville komme til at se ud, når de var opført. Og det er en af de funktioner, man også har brug for på Skanderborg Festival - i realtime.

Sådan fungerer det
@aGlance kan kaldes et intelligent flådestyringssystem, der samler en række informationsstrømme og præsenterer dem visuelt.

På den døgnbemandede central kan man for eksempel se input fra de 34 kameraer placeret ved scener og kritiske knudepunkter. Alle vagtlæger, bårebærere og de såkaldte piccoloer, der henter penge i boderne, er udstyret med Android-smartphones med en egenudviklet app. Det betyder for eksempel, at en piccolo, der transporterer tusindvis af kroner fra bod til boks, kan følges hele vejen via video og gps (se kort video nederst).

Men den største nytteværdi ligger i, at læger, central, hjælpere og bårebærere er bundet bedre sammen.

"I bund og grund handler det om at have et fælles overblik. Ikke bare at vide, hvad der sker, men også at vide, hvad de andre kan se," siger Preben Holst Mogensen.

For eksempel volder det kuperede terræn i bøgeskoven af og til problemer. Hvis et lægehold fortvivlet ringer til centralen og siger, at de ikke kan finde den patient, de skulle tilse, kan centralen ved at klikke sig ind på holdets GPS-position i 3D-modellen hurtigt se, at det skyldes, at lægen har begrænset udsyn, derfra hvor han står.

Med andre ord: vagtcentralen kan se, hvad holdet i marken ikke kan se.

Systemet fejlede dog ved Prince-koncerten på årets festival, fordi de første fodfolk manglede noget at navigere efter i menneskehavet. Derefter blev der opstillet mange flere nummererede pejlemærker omkring den største scene.

"Jeg ligger i et gråt iglo-telt"
På årets festival kom der melding om en pige med voldsom hovedpine i et telt langt fra festivalpladsen. På grund af mistanke om blødning i hjernen blev både bårebærer, mobilt lægehold og den ansvarlige læge sendt til stedet.

Bårebærerne, der kommer først, kan via app'en sende et billede af det pågældende telt og koordinaterne til centralen, som kan pushe oplysningerne til lægeholdet. De modtager en spejling af bårebærer-holdets skærmbillede.

Det gør det markant lettere at finde frem på en mark dækket af de samme typer telte. Der kan også sendes billeder af den tilskadekomne, så behandlingen kan sættes i gang hurtigere.

"Systemet er guld værd ude på teltområderne, hvor det er svært at finde rundt om natten," forklarer Preben Holst Mogensen, der til daglig er lektor på Datalogisk Institut ved Aarhus Universitet.

"Og de mange informationsstrømme - altså koordinater, billeder, radiokommunikation og video - er samlet set med til at skabe en redundans, der højner sikkerheden".

@aGlance er afhængig af dataforbindelser, som kan være en knap ressource under festivalen. Men indtil videre har manglende forbindelser ikke forstyrret rednings- eller overvågningsarbejdet i større grad, siger Preben Holst Mogensen.

Til gengæld er det en konstant kamp at holde strøm på mobilerne i marken, der bruger meget strøm, fordi GPS'en er i konstant brug, og fordi telefonerne også bruger mere strøm, når de kæmper om telesignalerne i skoven.

Se kort video af @aGlance fra kontrolrummet her:Preben Holst Mogensen har tidligere fortalt om erfaringerne fra festivalen til DR-programmet Danskernes Akademi. Se indslaget her.


LÆS OGSÅ:

Smukfest lokker med drinkrobot og gratis WiFi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Se listen: Her er Danmarks 28 bedste virksomheder inden for outsourcing, hosting og drift
Computerworld Top 100 2020: Computerworld har endnu engang kåret Danmarks dygtigste it-selskaber til outsourcing, hosting og drift. Se listen over de 28 selskaber her.
Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få overblikket: Her er Gartners vurdering af 16 førende CRM-leverandører
Den teknologiske udvikling skaber pt. en massiv omstilling inden for kundeservice. Samtidig muliggør teknologien også en konsolidering, som igen stiller nye krav til moderne CRM-systemer. Især kunstig intelligens og muligheden for digitale kanaler står højt på kundernes liste. I dette whitepaper kan du derfor læse om analysevirksomheden Gartners research af 16 leverandører inden for CRM og dermed få et overblik over det stadigt mere komplekse landskab.