Artikel top billede

Derfor tjekker dansk myndighed de ansattes mail

En dansk tilsynsmyndighed har to gange i år tjekket en medarbejders mail. Læs her hvorfor.

Medarbejdere hos Finanstilsynet kan godt risikere, at deres mailboks bliver åbnet og mails læst af arbejdsgiveren.

Det fremgår af et dokument hos Datatilsynet.

"I forbindelse med en medarbejders fravær, kan det af hensyn til driften være nødvendigt at gøre sig bekendt med den pågældende medarbejders mails," hedder det i dokumentet, der samtidig beskriver, hvordan mail-data og internet-aktivitet for medarbejderne logges.

Hos Finanstilsynet bekræfter man, at ansattes mail kan åbnes af arbejdsgiveren, men at det sker sjældent.

"Gennemgang af en medarbejders mail sker sjældent, og der er udførlige interne procedurer, som skal overholdes."

To gange i år

"Til illustration er det sket to gange i 2013, i begge tilfælde fordi forretningsmæssige hensyn gjorde det nødvendigt at tilgå mailkorrespondance i medarbejderens fravær og utilgængelighed," forklarer kommunikationschef Søren Møller Christensen fra Finanstilsynet.
 
Han forklarer videre, at lagring af medarbejdernes email- og internetaktivitet sker i overensstemmelse med Datatilsynets regler, og medarbejderne bliver orienteret om det i forbindelse med deres ansættelse. 

Imidlertid bliver også de mailadresser, som der sendes mail til og modtages mail fra, typisk logget.

Hvad med eksterne informanter?

Direkte adspurgt omkring loggede mail-korrespondancer er svaret dog lettere mudret. 

"Finanstilsynet ønsker ikke at kommentere sine interne it-sikkerhedsprocedurer i detaljer."

"Jeg kan dog oplyse, at vi tilstræber et meget højt sikkerhedsniveau inklusive kryptering af lagrede data, herunder om email- og internettrafik," forklarer kommunikationschefen. 

Ny ordning på vej

Han peger samtidig på, at der kommer en ny ordning til whistleblowere.

"Med hensyn til whistleblowere kan jeg oplyse, at Finanstilsynet ifølge kommende EU-regulering skal oprette en formaliseret whistleblower-ordning. De nærmere detaljer, herunder om IT-sikkerhed, ligger endnu ikke fast," slutter han.

Af et tilsvarende dokument hos Datatilsynet fra Konkurrencestyrelsen fremgår det i øvrigt, at man her logger e-postadresser på personer, der måtte sende mail til styrelsen.

"Identifikationsoplysninger, afsenders og modtagers e-postadresse, antal indkomne og afsendte e-mails samt indholdet af e-post."

Her fortæller Bjarne Bach Østergaard, der er administrationschef hos styrelsen, at alle logningsdata opbevares hos Statens It.

Han oplyser videre, at Forbruger- og Konkurrencestyrelsen overvejer at indføre et ordentligt whistleblower-system, hvor anonymitet teknisk set kan garanteres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere