Artikel top billede

Vild ballade om bredbåndshastigheder

Hvor hurtigt bredbånd har en dansk skoleelev brug for? Det er der nu opstået ballade om efter en udmelding fra KMD, TDC og Microsoft.

I august 2013 pegede undervisningsminister Christine Antorini (S) på, at en økonomisk aftale sikrer, at "kommunerne frem mod 2014 vil sikre, at alle elever i folkeskolen har adgang til den nødvendige it-infrastruktur i form af stabile og sikre trådløse netværk med tilstrækkelig kapacitet."

Men ifølge det Digitale Råd, som består af topchefer fra TDC, KMD og Microsoft, der skal komme med forslag til vækstfremmere, haster det angiveligt ikke.

"Fra skoleåret 2014/15 skal 75 procent af folkeskolerne have en it-infrastruktur, der kan indfri ovenstående mål," hedder det i et debatoplæg fra rådet, der peger på at "de resterende skoler skal have infrastrukturen på plads det efterfølgende skoleår." 

Dermed er rådets anbefalinger mindre ambitiøse på bredbåndsområdet end regeringen og kommunernes planer, ifølge Dansk Energis tolkning.

Hos Dansk Energi undrer chefkonsulent Thomas Woldiderich sig.

"Det er lidt spøjst, at udspillet (Fra Det Digitale Råd, red.) er så uambitiøst, når det gælder digital infrastruktur."

"Så lige det digitale råd bør regeringen nok bare lade passere i dyb tavshed, " lyder dommen fra ham.

Han peger på, at langsomme bredbåndsforbindelser er en kæmpe barriere for øget digitalisering i folkeskolerne, for er infrastrukturen ikke i orden, så kan man have nok så mange smarte tavler og tablets. 

"Dansk Energi blander æbler og pærer sammen i denne sag"

Skal være båndbredde nok
"Det hjælper lige fedt, hvis der ikke er båndbredde nok til alle eleverne," forklarer chefkonsulenten.

Samtidig skal man huske på, at mange danske folkeskoler har lige så mange brugere, der går på nettet, som store danske virksomheder, "og der holder det ikke, at man kun har smalbåndsforbindelser,". 

"Der skal være ordentligt hul igennem til omverdenen," mener Thomas Woldiderich. 

Endelig er han ikke selv bange for at stille en ny målsætning op:

"Det bør være en national ambition, at alle danske folkeskoler som minimum får gigabit-forbindelser, så vi kan blive digital førende på uddannelsesområdet," forklarer han.

Men rådet mener, at Dansk Energi er fuldstændigt skævt på den og blander tingene sammen.

Råd: Blander æbler og pærer

Kommunikationsrådgiver Povl Damstedt Rasmussen fra TDC forklarer:

"Dansk Energi blander æbler og pærer sammen i denne sag. Dansk Energi refererer ikke Det Digitale Råds forslag korrekt," lyder det fra ham.

Han påpeger, at regeringen med undervisningsministeren i spidsen har afsat 1 milliard kroner til digital infrastruktur i 2014/2015, og "det hilser vi naturligvis meget velkommen".

"Det Digitale Råd, det vil sige Microsoft, KMD og TDC, har dog foreslået, at en elev skal kunne komme i gang på 1 minut, heraf målet "online på 1 minut"."
 
Skruer op for ambitionerne
"Vores forslag omhandler således ikke kun direkte bredbånd, men også login og hele det infrastruktur-setup, der skal til for, at samtlige elever kan komme på hurtigt og med ordentlig hastighed," forklarer Povl Damstedt Rasmussen. 

"Rådet ser det som et ambitiøst forslag, som mange skoler i dag er langt fra at kunne efterleve," fortsætter han. 

"Det er et meget ambitiøst mål. Dansk Energi kan være helt rolig. Vi skruer ikke ned for ambitionerne. Tværtimod," slutter han.

Link til datakilder

Herunder er tekstuddrag fra forskellige kilder. Du kan dermed selv dykke endnu længere ned i udmeldinger og målene.

1. Det Digitale Råd (TDC, Microsoft og KMD) 
- Debatoplæg om udbredelsen af velfærdsteknologiske løsninger i Danmark (august 2013)

Forslag fra rådet (side 23):

"Fra skoleåret 2014/15 skal 75 pct. af folkeskolerne have en it-infrastruktur, der kan indfri ovenstående mål. De resterende skoler skal have infrastrukturen på plads det efterfølgende skoleår."

Link til kilde.

2. Regeringens, KL og Danske Regioner 

- Debatoplæg om den kommende fællesoffentlige strategi for digital velfærd (marts 2013)

Oplæg fra regeringen (side 16):

"På folkeskoleområdet mangler en del skoler stabile trådløse netværk og internetkapacitet, der kan understøtte videostreaming og digitale læremidler. Derfor udbygges de trådløse net i øjeblikket på landets folkeskoler frem mod skoleåret 2014/15."

Link til kilde

3. Og så er her et helt frisk svar fra undervisningsministeren på folketingsspørgsmål om netop bredbånd og skolerne (august 2013):

Link til kilde

Af svaret fremgår det, at 25 % af de danske folkeskoler ikke har godt nok trådløst netværk (dvs. 75 % har = Det Digitale Råds mål for 2014/2015) og 10 % end ikke har fibernet endnu. Men samtidig fremgår det også, at kommunerne faktisk i 2014 skal have infrastrukturen på plads - for alle eleverne i folkeskolen:

"Det indgik som en del af den økonomiske aftale mellem regeringen og KL for 2012, at kommunerne frem mod 2014 vil sikre, at alle elever i folkeskolen har adgang til den nødvendige it-infrastruktur i form af stabile og sikre trådløse netværk med tilstrækkelig kapacitet."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Helt nye spilleregler: Sådan får du succes på cloudrejsen
Skiftet til cloud udfordrer din forretning og stiller helt nye krav til, hvordan du håndterer projektet – teknisk og strategisk. Få overblik, råd og konkret viden her.