Artikel top billede

Vild ballade om bredbåndshastigheder

Hvor hurtigt bredbånd har en dansk skoleelev brug for? Det er der nu opstået ballade om efter en udmelding fra KMD, TDC og Microsoft.

I august 2013 pegede undervisningsminister Christine Antorini (S) på, at en økonomisk aftale sikrer, at "kommunerne frem mod 2014 vil sikre, at alle elever i folkeskolen har adgang til den nødvendige it-infrastruktur i form af stabile og sikre trådløse netværk med tilstrækkelig kapacitet."

Men ifølge det Digitale Råd, som består af topchefer fra TDC, KMD og Microsoft, der skal komme med forslag til vækstfremmere, haster det angiveligt ikke.

"Fra skoleåret 2014/15 skal 75 procent af folkeskolerne have en it-infrastruktur, der kan indfri ovenstående mål," hedder det i et debatoplæg fra rådet, der peger på at "de resterende skoler skal have infrastrukturen på plads det efterfølgende skoleår." 

Dermed er rådets anbefalinger mindre ambitiøse på bredbåndsområdet end regeringen og kommunernes planer, ifølge Dansk Energis tolkning.

Hos Dansk Energi undrer chefkonsulent Thomas Woldiderich sig.

"Det er lidt spøjst, at udspillet (Fra Det Digitale Råd, red.) er så uambitiøst, når det gælder digital infrastruktur."

"Så lige det digitale råd bør regeringen nok bare lade passere i dyb tavshed, " lyder dommen fra ham.

Han peger på, at langsomme bredbåndsforbindelser er en kæmpe barriere for øget digitalisering i folkeskolerne, for er infrastrukturen ikke i orden, så kan man have nok så mange smarte tavler og tablets. 

"Dansk Energi blander æbler og pærer sammen i denne sag"

Skal være båndbredde nok
"Det hjælper lige fedt, hvis der ikke er båndbredde nok til alle eleverne," forklarer chefkonsulenten.

Samtidig skal man huske på, at mange danske folkeskoler har lige så mange brugere, der går på nettet, som store danske virksomheder, "og der holder det ikke, at man kun har smalbåndsforbindelser,". 

"Der skal være ordentligt hul igennem til omverdenen," mener Thomas Woldiderich. 

Endelig er han ikke selv bange for at stille en ny målsætning op:

"Det bør være en national ambition, at alle danske folkeskoler som minimum får gigabit-forbindelser, så vi kan blive digital førende på uddannelsesområdet," forklarer han.

Men rådet mener, at Dansk Energi er fuldstændigt skævt på den og blander tingene sammen.

Råd: Blander æbler og pærer

Kommunikationsrådgiver Povl Damstedt Rasmussen fra TDC forklarer:

"Dansk Energi blander æbler og pærer sammen i denne sag. Dansk Energi refererer ikke Det Digitale Råds forslag korrekt," lyder det fra ham.

Han påpeger, at regeringen med undervisningsministeren i spidsen har afsat 1 milliard kroner til digital infrastruktur i 2014/2015, og "det hilser vi naturligvis meget velkommen".

"Det Digitale Råd, det vil sige Microsoft, KMD og TDC, har dog foreslået, at en elev skal kunne komme i gang på 1 minut, heraf målet "online på 1 minut"."
 
Skruer op for ambitionerne
"Vores forslag omhandler således ikke kun direkte bredbånd, men også login og hele det infrastruktur-setup, der skal til for, at samtlige elever kan komme på hurtigt og med ordentlig hastighed," forklarer Povl Damstedt Rasmussen. 

"Rådet ser det som et ambitiøst forslag, som mange skoler i dag er langt fra at kunne efterleve," fortsætter han. 

"Det er et meget ambitiøst mål. Dansk Energi kan være helt rolig. Vi skruer ikke ned for ambitionerne. Tværtimod," slutter han.

Link til datakilder

Herunder er tekstuddrag fra forskellige kilder. Du kan dermed selv dykke endnu længere ned i udmeldinger og målene.

1. Det Digitale Råd (TDC, Microsoft og KMD) 
- Debatoplæg om udbredelsen af velfærdsteknologiske løsninger i Danmark (august 2013)

Forslag fra rådet (side 23):

"Fra skoleåret 2014/15 skal 75 pct. af folkeskolerne have en it-infrastruktur, der kan indfri ovenstående mål. De resterende skoler skal have infrastrukturen på plads det efterfølgende skoleår."

Link til kilde.

2. Regeringens, KL og Danske Regioner 

- Debatoplæg om den kommende fællesoffentlige strategi for digital velfærd (marts 2013)

Oplæg fra regeringen (side 16):

"På folkeskoleområdet mangler en del skoler stabile trådløse netværk og internetkapacitet, der kan understøtte videostreaming og digitale læremidler. Derfor udbygges de trådløse net i øjeblikket på landets folkeskoler frem mod skoleåret 2014/15."

Link til kilde

3. Og så er her et helt frisk svar fra undervisningsministeren på folketingsspørgsmål om netop bredbånd og skolerne (august 2013):

Link til kilde

Af svaret fremgår det, at 25 % af de danske folkeskoler ikke har godt nok trådløst netværk (dvs. 75 % har = Det Digitale Råds mål for 2014/2015) og 10 % end ikke har fibernet endnu. Men samtidig fremgår det også, at kommunerne faktisk i 2014 skal have infrastrukturen på plads - for alle eleverne i folkeskolen:

"Det indgik som en del af den økonomiske aftale mellem regeringen og KL for 2012, at kommunerne frem mod 2014 vil sikre, at alle elever i folkeskolen har adgang til den nødvendige it-infrastruktur i form af stabile og sikre trådløse netværk med tilstrækkelig kapacitet."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere