Artikel top billede

Her er fremtidens mad: Lad os printe en lækker frokost

Inden længe kan det blive virkelighed at printe en fuld og velsmagende frokost. I dag er det ingen sag at printe kager og slik. Så vild bliver dit køkken i fremtiden.

Det er inden for forskernes rækkevide snart at begynde at producere printet mad, hvis ingredienser kan sammensættes nøje efter kroppens behov uden hensyn til naturens egne valg.

Sådan lyder det fra en række fremtids-orienterede forskere, der ser en fremtid, hvor det bliver muligt at printe lækre fødevarer i en hvilken som helst form, hvor der eksempelvis tilsættes broccoli, nogle rødbeder, en knivspids gris, en sjat fisk og så videre.

Printer-selskabet 3D Systems har allerede været i stand til at konfigurere sine top-printere til at printe forskellige kager og slik-produkter, som du kan se på ovenstående billede.

Ifølge selskabets administrerende direktør, Avi Reichentall, er 3D Systems på vej med en serie små 3D-printere, som vil være beregnet til at stå ved siden af kaffemaskinen i køkkenet.

I første omgang vil de være bygget til at kunne printe små kager og lignende, som kan følge med kaffen.

"Vi arbejder på en chokolade-printer til køkkenet. Den skal være lige så cool som en Keurig-kaffemaskine (lille kaffeautomat til køkkenet, red.)," siger Avi Reichentall til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau.

"Vi har allerede sukker-produkter printet af en 3D-printer. Og vi arbejder på snart at kunne tilbyde dessert-kokke, konditorer og bagere en serie af printere, der kan printe sukker-produkter," siger han.

Mad-patroner

På forsker-siden er man på vej endnu længere ud.

Her arbejder udviklingsselskabet Intellectual Ventures Laboratory blandt andet på maskiner, der kan printe mange forskellige blandinger af fryse-tørrede madvarer til former, der ser lækre og appetitlige ud.

Intellectual Ventures Laboratory har blandt andet arbejdet med forskellige former for højtryk-homogenisering, frysetørring, centrifugering, fordampning og ultrasoniske bade for at se, hvordan fødevarer reagerer på molekylært niveau.

Pablos Holman fra Intellectual Ventures Laboratory siger til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at det bliver muligt at bygge printere, hvor de frysetørrede ingredienser befinder sig i patroner, der ligner almindelige blæk-patroner.

Så skal der blot tilsættes vand samt eventuelt vitaminer og vupti: Maden står på bordet.

Den sundeste mad - og vi spilder ingenting

Ifølge Pablos Holman er selskabet fortsat i udviklings-fasen.

"Vi er på dot matrix-niveauet eller samme niveau, som printning var i begyndelsen af 1980'erne. Vi er for tiden i stand til at printe smoothies og energi-barer," siger han.

Slut med madspild

En af de store fordele ved 3D-printet mad er, at det kan afhjælpe det meget store madspild, som de nuværende produktionsformer giver, mener Pablos Holman.

I dag skal forbrugerne eksempelvis køre til butikken, købe råvarer, gemme dem i køleskab og fryser, finde dem frem og forberede dem.

Og de fleste ender alligevel med at smide store dele af de indkøbte varer ud. Ligesom supermarkederne smider store mængder varer ud hver eneste dag.

Med printet mad kan man nøjes med at printe nøjagtigt den rette mængde mad, mener han.

Ligeledes kan man med printet mad nøje følge med i produkternes nærings-indhold. Det gør, at man ville kunne følge med i udviklingen af en persons helbred i forhold til ernæringen over et helt liv.

Ligeledes kan maden tilføjes medicin, kost-tilskud, vitaminer og andre ting.

"Dit måltid kan sammensættes alene til dig. Du undgår usunde ting, og du kan få tilsat dine farmaceutiske produkter. Maskinen kender dig og ved, hvad du tidligere har spist," siger Pablo Holman.

Læs også:

Ren science-fiction: Så vilde er 3D-printere blevet

Vild fremtid: Sådan bruger Lego og Danfoss 3D-printere

Snart kan du printe din egen pizza

Nu kommer det første hus fra en 3D-printer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere