Artikel top billede

Hacker frikendt for indbrud mod danske bank-konti

Den kendte it-mand Gottfrid Svartholm er blevet frikendt i Sverige for indbrud mod danske bank-konti, men idømmes alligevel ét års fængsel.

Den hovedmistænkte i danmarkshistoriens største hackerangreb, svenske Gottfrid Svartholm, har vundet en halv sejr i det svenske retssystem.

Således har en svenske anke-domstol netop besluttet, at en tidligere dom på to års fængsel for hacking skulle nedsættes til ét års fængsel.
 
I hovedtræk sker det, fordi han er blevet frikendt for indbrud mod danske bank-konti hos Nordea. Det skriver idg.se.

Her blev Gottfrid Svartholm i første instans dømt skyldig, da der blev forsøgt overført store beløb fra blandt andet Nets til eksterne konti.

Det kan du læse mere om her

Københavns Politi meddeler samtidig, at Gottfrid Svartholm udleveres til Danmark om få dage.

"Vi har allerede en fængslingskendelse og en udleveringsbegæring på den svenske mand, og der vil nu ske det, at han bliver udleveret til Danmark indenfor ganske få dage," udtaler politikommissær Hans Erik Raben fra Københavns Politi til tv2.dk.

I ankesagen i Sverige blev en international hacker-kendis, Jacob Appelbaum, der blandt andet er udvikler for projektet Tor Browser, ellers fløjet ind og gav ekspert-vidneudsagn. 

Særligt punktet omkring, hvorvidt Gootfrid Svartholms computer reelt blev fjernstyret, blev belyst.

I ankesagen blev Gottfrid Svartholm frikendt for Nordea-hacket, men dog dømt for et Logica-hack, som dommerne mente, at der var beviser for.

Vidne: Jeg tager gerne til Danmark
Forsvareren overvejer nu, om der skal ankes til endnu en instans.

I øvrigt skriver ekspert-vidnet Jacob Appelbaum på Twitter:

"Let me know how I can be of assistance. I will gladly travel to Denmark to set them straight as well".

Seneste melding i den danske sag er, at der fortsat ikke er rejst tiltale, men to personer er sigtet.

It-manden Niklas Femerstrand, der sammen med blandt andre Gottfrid Svartholm stiftede fildelingstjeneste Pirate Bay, skriver også om sagen på Twitter:

"So #anakata (kælenavn for Gottfrid Svartholm, red) is being extradited to Denmark for charges that are dropped in Sweden now? Danish case might turn interesting..."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere