Artikel top billede

Sådan skal Danmarks næste kuld af sikkerhedsfolk uddannes

Om halvandet år kan det første kuld af sikkerheds-studerende kalde sig mestre udi it-sikkerhed. Læs her, hvordan DTU vil uddanne landets næste generation af sikkerhedseksperter.

Tirsdag slår Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Kongens Lyngby nord for København dørene op for en spritny to-årig masteruddannelse i cybersikkerhed.

Faktisk er det mest den officielle åbning af uddannelsen, som i dag skal fejres med besøg fra blandt andre forsvarsminister Nicolai Wammen (S), da de studerende allerede begyndte på uddannelsenfor godt to måneder siden.

Her begyndte op mod 100 studerende således på hovedlinjen Informationsteknologi, hvor Computer Security er den nye mulighed for de studerende.

På sikkerhedssporet skal de undervises i klassiske sikkerheds-fag som kryptografi og netværkssikkerhed, men også have it-forensic op under neglene.

It-forensic er en term, der dækker over it-efterforskning, hvilket igen kunne være opsporing og indsamling af data fra både harddiske og netværk, som blandt Rigspolitiets it-specialenhed Nitec og diverse forsikringsselskaber arbejder med i hackersager og forbindelse med anden it-relateret kriminalitet.

"Ideen er, at de studerende starter med generelle fag på Informationsteknologi, hvorefter de specialiserer sig i eksempelvis it-sikkerhed og igen i eksempelvis kryptografi hen ad vejen," forklarer professor Lars Ramkilde Knudsen fra DTU Compute.

It-sikkerhed er hot

Han har været en del af styregruppen til etableringen af den nye sikkerhedsuddannelse, hvor han også underviser i kryptografi på 17. år.

Lars Ramkilde Knudsen fortæller, at initiativet til den nye uddannelse inden for it-sikkerhed udsprang af et ønske fra IBM Danmark, der efterlyste en sikkerhedsuddannelse i Danmark.

"Vi blev hurtigt enige om, at det var en god ide, fordi cybersikkerhed var ved at være rigtig hot og nødvendigt i Danmark," fortæller DTU-professor Lars Ramkilde Knudsen.

Inden længe fik ideen opbakning fra blandt andre finansorganisationen CFIR (Copenhagen Finance IT Region) og Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet, og så blev uddannelsen stablet på benene til studiestart her i september.

Fremadrettet er der optagelse på den nye uddannelse to gange om året.

"Ved annonceringen af vores uddannelse for nyligt fik vi mange henvendelser fra industrien, som var meget interesserede i fagligheden," siger Lars Ramkilde Knudsen

"Efterspørgslen gik samtidig på, om vi ikke også kunne tilbyde efteruddannelse, så folk fra eksempelvis banker og forsikringsselskaber kan få mere viden om cybersikkerhed," fortsætter han.

Banker er meget nysgerrige

Blandt de virksomheder, der har vist sig meget interesseret i uddannelsen er ifølge Lars Ramkilde Knudsen banker og forsikringsselskaber.

Sådan skal de studerende kigge på it-forbrydelser

I den sammenhæng har DTU og de sikkerhedsstuderende allererede på nuværende tidspunkt fået en del konkrete sager at rive i. 

Blandt andet er det ifølge planen meningen, at de studerende skal granske reelle hændelser som blandt andre det CSC-hackerangreb med fire millioner CPR-numre som udbyttet og forårets DDoS-angreb på NemID for at forstå, hvordan it-kriminelle går til angreb.

"Vores uddannelse er jo sat i verden for at hjælpe virksomhederne og Danmark og sikre landet mod it-kriminelle. Bandt andet Center for Cybersikkerhed har flere gange nævnt, at det er svært at skaffe de rigtige kandidater til jobbet, og det vil vi så gøre op med nu," lyder det fra Lars Ramkilde Knudsen.

En af de virksomheder, der allerede har meldt sig på banen er det danske cloud-selskab Soonr med et produkt a la Dropbox, der løbende skal skaffe reelle cases til de DTU-studerende.

"Projekter fra den virkelige verden er jo også noget, der for alvor tænder de studerende," understreger Lars Ramkilde Knudsen.

Det skal de studerende kunne

DTU-professoren forklarer, at efter endt studieforløb skal de studerende være i stand til at forstå og forsvare en virksomhed mod alskens hackerangreb og it-kriminalitet.

Men er sikkerhedsfolkene ikke altid et skridt eller to bagefter de it-kriminelle?

"Jo, for de kommer jo per definition ofte først, når skaden er sket. Hackere prøver altid på at finde nye veje, og sikkerhedsfolkene kommer jo altid der, hvor de har været. Spørgsmålet er så bare, hvor langt man er bagefter, og hvor meget man kan forberede sig i mod," forklarer Lars Ramkilde Knudsen.

Angreb siges at være det bedste forsvar. Skal jeres sikkerhedsstuderende også lære at hacke?

"Hvis du skal beskytte dig mod angreb, så skal man også kunne forsvare sig selv. I fodbold skal man kende modstandernes tricks og angribere, men vi skal igennem vores uddannelse ikke opfordre til ulovligheder i form af angreb," svarer Lars Ramkilde Knudsen.

Ifølge DTU-professoren skal de studerende inden starten på master-uddannelsen kunne diske op med relevant studieerfaring - gerne med en bachelorgrad i en naturvidenskabelig retning - inden de giver sig i kast med kampen med et konstant stigende antal it-kriminelle.

Læs også:
På onsdag rammes Danmark af den totale cyberkrig
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.