Artikel top billede

Her er Danmarks højeste it-løn

Se hvilken del af it-branchen du skal vælge for at få den bedste løn eller den højeste lønstigning. For der er ingen tvivl om, at guldet kan findes i it-branchen.

Ikke prangende, men heller ikke en katastrofe.

Det er den sammenfattende konklusion, man kan drage fra oplysninger om løn blandt alle de ansatte i it-branchen.

I 2012 var gennemsnitslønnen blandt it-folk på 45.074 kroner. 

En gennemsnitlig stigning blandt it-folk på 3,8 procent i det forgangne år har tilføjet en yderligere stigning på 1.728 kroner per medarbejder, så den samlede gennemsnitsløn i dag ligger på 46.802 kroner per måned.

I gennemsnit tjener en dansker ifølge Danmarks Statistiks nyeste tal, der er fra 2012, 40.100 kroner på tværs af alle sektorer.

It-folk ligger således ganske udmærket til, hvis man sætter sig ind i helikopteren, og ser ud over hele erhvervslivet.

"Lønstatistikken bekræfter, at it-folk ligger i den pæne ende af lønskalaen," fortæller Bent Greve, velfærds-, skatte- og arbejdsmarkedsforsker og professor ved Roskilde Universitet.

"It-ansatte ligger et godt stykke over landsgennemsnittet."

Og den procentvise lønvækst blandt it-folk ligger ligeledes i den høje ende. 

"I de sidste par år har der været en forholdsvis lav lønvækst i samfundet på omkring et par procent," siger Bent Greve. 

"Med lønstigninger i denne sektor på 3,8 procent, så er it-branchen igen over landsgennemsnittet."

"I en branche, hvor der er en økonomisk vækst, er der også en tendens til, at der kommer lønstigninger."

Dårligere end sidste år
Ser man i bakspejlet er den procentmæssige lønfremgang i 2013 dog ikke specielt prangende. Den er faktisk betydelig lavere, end den var sidste år. 

I Computerworlds lønstatistik for 2012 var der nemlig en lønstigning på 4,7 procent. I 2011 var tallet 3,5 procent.

Det er da heller ikke alle, der får en høj lønstigning. Der er specielt to arbejdsområder, der har høstet frugterne i form af lønopgang. 

Topscorerne er account manager/salgskonsulent med en lønstigning på hele 7,5 procent, og så er det web-udviklere med 6,4 procent. 

Sidstnævnte gruppe har dog en af de laveste månedslønninger blandt alle it-ansatte. Det får du en forklaring på lidt senere i teksten.

Bent Greve peger på, at lønstigningerne er et udtryk for, at dansk økonomi er på vej til at komme op i gear igen efter kriseårene, og at it-branchen er en af hoveddriverne i den proces.

"I en branche, hvor der er en økonomisk vækst, er der også en tendens til, at der kommer lønstigninger. Så lønstigningerne skal ses som en indikator på, at der er ved at være mangel på arbejdskraft blandt dele af it-folkene, og at arbejdsgiverne er villige til at betale for dem. På den måde beskriver lønudviklingen, hvordan det går i dansk økonomi," siger han.

Her er lønnen bedst

Hvis det alene er lønnen, der er parameter for, hvilket arbejde man skal tage, så viser lønstatistikken, at man skal vælge et erhverv som salgschef eller it-direktør eller -chef.

En salgschef tjener i gennemsnit 60.999 kroner, mens it-chefen følger lige i hælene med et tal på 57.997 kroner på lønchecken, der dumper ind af postkassen hver eneste måned. 

"Igen en indikator på, at it-branchen er ved at bryde den is, som finanskrisen har frosset økonomien fast i. Når der er brug for folk, sætter det en positiv lønspiral i gang," uddyber Bent Greve.

Der er da også mange, der rykker teltpælene op og skifter job blandt it-folket, viser undersøgelsen.

28 procent oplyser nemlig, at de inden for det seneste år har søgt job i et andet firma, og 25 procent har været ansat i mindre end et år i deres nuværende job.

Der er således stor dynamik i arbejdskraften, og den er blandt andet drevet af lønnen. 

"Hurtig jobrotation er med til at påvirke lønstigningerne, og lønnen er en vigtig faktor i forbindelse med et jobskifte," siger Bent Greve.

49 procent af alle it-folk er da heller ikke tilfredse med den lønstigning, som det forgangne år har budt på, hvilket kan motivere til de hyppige skift.

Men lønnen er naturligvis ikke alt.

"Forskningen viser faktisk, at danskerne i det store hele udmærket tilfreds med deres løn, bare vi er sikre på, at vi får mere end kollegaerne. Vi er ikke så villige til at arbejde sammen med personer, der får mere i løn end os selv."

Det handler altså også om at føle sig værdsat for sin arbejdsindsats, og her er lønnen en meget synlig indikator.

Her er lønnen værst

Men der er også grupper af it-folk, der ligger væsentligt under landsgennemsnittet på de 40.100 kroner om måneden på lønchecken.

Værst ser det ud for it-supportere, hvor lønnen i gennemsnit er på 30.820 kroner per måned. Her var årets lønstigning på beskedne 3,1 procent. 

Ligeledes er webudviklerne ikke så højt rangeret på lønstigen. Her er gennemsnitslønnen på 35.124 kroner, men denne gruppe har fået et solidt løn-hop på hele 6,4 procent i år. 

Ifølge Bent Greve er det en indikator på, at webudvikler-gruppens værdi er stigende. 

De lave lønninger iblandt de ansatte i disse to grupper har en anden iøjnefaldende konsekvens. 

Medarbejderudskiftningen er nemlig meget høj. 

Eksempelvis har 70 procent af supporterne haft deres job i mindre end ét år, og 32 procent leder efter en ny arbejdsgiver.

Her er kvinderne

Et af de mest markante kendetegn ved it-branchen er den enorme dominans af det mandlige køn.

Kvinderne er kun repræsenteret med ni procent af alle de ansatte blandt bits og bytes.

Værst ser det ud blandt web-udviklere, hvor kun tre procent er kvinder, men uligheden finder man også blandt netværksfolk og programmører, hvor mandehørmsprocenten er på 95.

Der er dog dele af it-sektoren, hvor muligheden for en kvindelig kollega er større end i andre. 

Indenfor salg, it-sikkerhed og projektledelse sniger antallet af kvinder sig op til at være lige i underkanten af 20 procent.

Men som helhed er det mændene, der har den gule førertrøje på, og som dominerer de danske harddiske.

Her kan du downloade Computerworlds lønstatistik for 2013.

Læs også:
Se hvor hurtigt dine kollegaer i it-branchen skifter job

Efter to år med vilde stigninger: Lønnen falder for Microsofts chefer

It-direktør kåret som årets bedste leder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.