Artikel top billede

Fiberkrig: TDC sender klart signal med købet af ComX

ComputerViews: TDC's opkøb af ComX sender et klart signal til andre spillere på fibermarkedet.

ComputerViews: Signalet i TDC's opkøb af fiberselskabet ComX - der leverer ip-telefoni, bredbånd og tv til København og Nordsjælland - er klart: TDC vil eje fibermarkedet i dette lukrative område, hvor ComX møjsommeligt efterhånden har opbygget en solid forretning efter mange års problemer.

TDC har tidligere været på opkøbs-rov i det omkostningstunge fibermarked, hvor selskabet for alvor har viftet konkurrenter om næsen med de store pengesedler.

Det skete blandt andet i 2009, da selskabet for mindst 325 millioner kroner købte Dongs fibernet i det storkøbenhavnske og nordsjællandske område.

Det kan du læse mere om her: TDC køber DONG fibernet for trecifret millionbeløb.

Med købet af ComX - der leverer løsninger til 34.000 husstande i området - fejer TDC endnu en konkurrent af banen.

Ejerne af ComX, der har haft flere massive nedture i sin levetid, er utvivlsomt godt tilfredse med at aflevere selskabet til TDC, der betaler en god pris - hvor meget ved vi ikke endnu.

Formelt er der store synergieffekter, og TDC oplyser, at ComX kan 'supplere' TDC-ejede YouSee og Dansk Kabel TV på markedet for 'organiserede kunder' - altså bolig- og antenne-foreninger.

Konkurrencen udvandes

Men: Som altid, når én stor stærk spiller fejer ind over markedet, vil det få konsekvenser for forbrugerne.

Lægger et stort, dominerende firma sig ned over et marked, risikerer man, at den fremdrift, som konkurrerende firmaer presser hinanden til, forsvinder.

Et marked domineret af en enkelt spiller kan føre til, at priser stiger eller fastholdes. Og at produkterne i markedet ikke udvikles lige så hurtigt, som pres fra rivalerne ellers ville kunne animere selskaberne til.

Dette er almen viden, og mange instanser er sat i værk for at modarbejde monopoler.

ComX er imidlertid med en omsætning på godt 90 millioner kroner så lille en spiller, at det pågældende opkøb går under radaren, og derfor bliver der næppe ballade om opkøbet - heller ikke selv om der forsvinder en vigtig udfordrer - ikke mindst prismæssigt - til TDC's fiberforretning.

Det attraktive marked

Vil eje markedet

For TDC er markedet vigtigt og synergieffekterne massive. Danskerne vil have hurtige internetforbindelser, og det ved TDC.

Antallet af danskere med bredbåndsforbindelser med høj hastighed er ifølge den seneste bredbåndsstatistik således steget med godt 200.000 abonnenter i det seneste år.

Mere end 21 procent af de danskere, der har bredbåndsabonnementer, har i dag løsninger med mindst 30 Mbit/s download.

For halvandet år siden var det blot 12 procent.

Solid vækst

Der er med andre ord solid vækst på markedet for lynhurtige bredbåndsforbindelser, og det er en vækst, som TDC ikke blot vil have del i, men som selskabet vil eje.

Markedsmæssigt sender TDC også klare signaler: Det gør ikke noget, at et opkøbsemne ikke er en tordnende solid forretning, så længe det har mange kunder og udgør en form for mulig trussel mod TDC.

TDC har tidligere med stor succes og med samme model fejet igennem store dele af markedet for discount-løsninger til mobilmarkedet, hvor TDC gennem årene blandt andre har opkøbt små, men truende, firmaer som eksempelvis Telmore og M1.

Sikkert er det, at ComX har været presset af ikke mindst meget store investeringer i infrastruktur med meget lang afskrivning - og dermed effekt på resultatet i mange år.

Det snupper TDC nu med et vift med de store pengesedler.

Vanen tro bedyrer TDC, at ComX-kunderne ikke kommer til at mærke nogen forskel på trods af opkøbet. 

Det åbne spørgsmål er, hvor lang tid det løfte kommer til at gælde.

Hvilken effekt tror du, at ComX-købet kommer til at have for ComX-kunderne?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Pär Fors stempler ind som ny CEO hos NNIT: Her er hans første store opgaver som topchef
Mandag rykkede Pär Fors ind på hjørnekontoret hos NNIT. Efter 14 år med Per Kogut ved roret har den 55-årige svensker nu taget over. Med en masse international erfaring i rygsækken skal han nu tage konsulenthuset til næste niveau. "Når man er ny som mig, så kan man stille dumme spørgsmål. Det er en god mulighed, der ikke bør gå til spilde," siger han til Computerworld.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.