Artikel top billede

It-advokat: Her er internettets største løgnehistorie

Dansk it-advokat kalder it-selskabernes online-regler for internettets største løgnehistorie. Læs her, hvad der bliver løjet om, og hvilke konsekvenser din uvidenhed om reglerne kan få for dit online-liv.

Inden du kunne pludre på Facebook, sende mails via Gmail eller dele filer med Skydrive, har du accepteret nogle juridisk bindende spilleregler hos Facebook, Google og Microsoft.

De regler har du næppe læst.

Reglerne er ellers kun skrevet for, at it-giganterne kan ansvarsfraskrive sig alt og forklare deres brugerskare, hvordan de håndterer brugerdata i tilfælde af, at der en dag skal en dommer ind i en retssal og dømme i en sag om data-misbrug.

Den største løgn

Sådan forklarer it-advokat Martin von Haller Grønbæk fra advokatfirmaet Bird & Bird formålet med, at du inden førstegangs-brugen af al software skal godkende et regelsæt af ofte bibelske dimensioner.

"Den største løgn på internettet er, at folk klikker 'ja, jeg har læst og forstået betingelserne' hos en serviceudbyder," siger han.

Læs også: 
Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Efter at have klikket 'ok' er du bundet til at give it-giganterne lov til en række ting med dine oplysninger og data, uden at du har mulighed for at stille modkrav. For her er et flueben og et ok-klik det samme som en bindende underskrift, fortæller Martin von Haller Grønbæk.

Misbrug ville skabe negativ omtale

Behøver du at frygte noget?

Njaeh, folk kan for det meste finde ud af at opføre sig civiliseret på tjenesterne, mener it-advokaten.

"Urimelige regler ville desuden skabe negativ omtale af tjenesterne på deres egne platforme, og så ville folk bruge deres eneste modkrav, og det er at forsvinde fra en urimelig tjeneste. Det kan være skrapt nok," siger Martin von Haller Grønbæk.

I embeds medfør har Martin von Haller Grønbæk selv læst reglerne hos Facebook, Google og Microsoft og forklarer, at de overordnet er meget ens, og der vil næppe være de helt store overraskelser for menigmand, der har fulgt nogenlunde med i medier og i den offentlige debat.

"Hvis jeg ikke fik penge for det, ville jeg aldrig drømme om at læse reglerne på sådan en tjeneste," forklarer it-advokaten.

Derfor er teksterne så lange og svære at læse

"Langt hen ad vejen kan man som bruger være ret ligeglad, hvis man er indforstået med, at de har ens data. Hvis man virkelig skulle læse alle service-vilkår, ville man jo bruge mere tid på det end rent faktisk at være på Facebook," fortsætter han.

Laaaaaaange tekster

At service-vilkår skal være så snørklede og scrolle-scrolle-scrolle-lange skyldes ifølge Martin von Haller Grønbæk online-giganternes (primært) amerikanske ophav.

Her har vilkårene traditionelt ikke har været omfattet af den almindelige lovgivning, som man kender det fra eksempelvis Danmark.

"Hvis det ikke er skrevet ned, kan man ikke håndhæve regelsættet. Her er juristernes termer veldefinerede, så man ved, hvad ordene betyder, og det holder selskaberne sig til, mens de skal finde en magisk balance med at gøre det menneskeligt forståeligt," siger han.

"De regner ikke med, at folk læser det," lyder det efterfølgende.

Samtidig pointerer han også, at hvis aftalerne var åbne for fortolkninger og kunne forhandles fra gang til gang, ville det aldrig nogensinde være gratis at bruge nogle af nettets mest populære tjenester.

Du kan her læse og høre, hvordan fem testpersoner kløjs med at komme igennem reglerne hos it-giganterne:

Danskere jamrer over Facebooks regler: Helt umulige

Ups: Googles "danske" online-regler står på hollandsk

Bruger om Microsoft-regler: Nej, nej, nej - det er grusomt det her![/b]


Giv din mening til kende: Har du nogensinde selv læst licensbetingelser helt igennem? Hvad er din personlige oplevelser med software-selskabernes servicevilkår?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere