Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Ny avanceret online-teknologi vil revolutionere dit datacenter

Forskningsprojekt på vej med avanceret online-teknologi, der skal revolutionere de frembrusende datacentre, der behandler dine data.

I takt med at brugen af cloud-baserede it-services stiger, stiger også behovet for de store datacentre, der skyder op rundt omkring i Europa i disse år.

Producenterne af de store datacentre er imidlertid ikke særlig dygtige til at designe datacentrene på en måde, så de udnytter energien godt nok.

Og det vil EU nu have lavet om på.

Det skal ske ved at udvikle et helt nyt, avanceret beregningsværktøj, som producenterne skal kunne anvende til nøjagtigt at beregne forbruget af miljøvenlig energi i kommende datacenter.

Projektet har fået navnet RenewIT og strækker sig med en millionbevilling fra EU over tre år.

Målet er et onlinebaseret beregningsværktøj, som klart skal kunne vise datacenter-operatørerne omkostningerne ved at bygge nye datacentre, som anvender miljøvenlig energi - vind, sol, biomasse - til både drift og nedkøling.

Ifølge projekttalsmand Andrew Donoghue anvender kun en meget lille del af de europæiske datacentre i dag miljøvenlig energi.

"Og for dem, som gør, er motivationen mest at få positiv omtale eller lovgivningsmæssige fordele. Det skyldes altså ikke kommercielle grunde," siger han.

Hertil kommer, at produktionen af de miljøvenlige energiformer ofte er meget ustabil. Når det er overskyet, producerer solcellerne mindre strøm, og når det er vindstille, har vindmøllerne på samme måde en produktionsnedgang.

Projektet sigter efter at løse dette problem ved eksempelvis at kunne udvikle avancerede beregningsformer, der automatisk kan matche energi-leverancerne med de workloads, der skal afvikles i datacentrene.

RenewIT arbejder efter et mål om såkaldte "Net Zero Energy-datacentre´- altså datacentre, der alene kører på miljøvenlig energi.

Det er således ideen, at RenewIT´s samarbejdspartner, Barcelona Supercomputing Centre, vil udvikle algoritmer til at planlægge afviklingen af workloads ud fra en række avancerede parametre, der blandt andet inddrager performance-behov og energi-forbrug og energi-tilgængelighed.

Ligeledes vil projektet forsøge at finde nye måder, hvorpå datacentrene kan kobles sammen med det intelligente el-net, det såkaldte smart grid, som der også eksperimenteres med herhjemme.

Du kan læse om det danske forsøg med smart grid her.

Med i projektet er otte datacentre, der er placeret rundt omkring i Europa.

De skal blandt anvendes til at teste robusthed og tilgængelighed via en række simulator-test i et rigtigt it-miljø, hedder det.

Computerworld har netop været på besøg i Microsofts gigantiske datacenter i Dublin. Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Her er Microsofts vilde datacenter - kom med ind bag portene
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere