Artikel top billede

Så voldsom bliver ny dansk supercomputer

Supercomputeren, der skal stå klar i 2015 på Syddansk Universitet i Odense, bliver så kraftig, at den rykker helt op i toppen af den internationale hitliste.

Den nye superhurtige maskine til 35 millioner kroner, som skal placeres på Syddansk Universitet, vil kunne konkurrere med de helt store internationale drenge, når det handler om rå computerkraft.

"Vi lander højst sandsynligt et stykke oppe i top 40, når vi kigger på den internationale top 500 liste over supercomputere," fortæller Kurt Gammelgaard, der er it-chef på Syddansk Universitet, til Computerworld.

Specifikationskravene til supercomputeren er endnu ikke fastlagt, men it-chefen vurderer, at maskinen kommer til at indeholde omkring 1.000 specielle processorer, som tilsammen vil kunne yde omkring 1 petaflops.

Det er endnu ikke besluttet, hvilken producent der skal levere det dyre maskineri. I første omgang handler det om at få fastlagt, hvilket behov de danske forskere har.

Sådan skal maskinen sammensættes
Ifølge it-chefen vil den nye supercomputer som udgangspunkt indeholde tre specielle komponenter, som er særligt vigtige i forhold til den massive tal-knusning, som den nye computer skal foretage, når de danske forskere tager den i brug i 2015.

"I udgangspunktet kommer den til at indeholde 1.000 processorer, som består af almindelige cpu'er, accelererede cpu'er og grafiske processorer."

De almindelige cpu'er er ifølge it-chefen særligt gode til brug inden for blandt andet astrofysik, som har brug for at lave mange matematiske beregninger.

"De kan eksempelvis udregne universets udvidelse eller sorte huller i universet. Der har astrofysikerne brug for rigtig mange beregninger, hvor de måske laver det samme, bare med en lille parameter-ændring," fortæller it-chefen.

De specielle accelererede cpu'er og de grafiske processorer vil særligt komme i spil, når det handler om forskning i sundhed.

"Disse forskere har meget krævende grafisk udregningsarbejde, det kan beregninger af DNA eller røntgen. Derfor har de brug for at foretage beregningerne med større grafik-processorer." siger it-chefen.

Nu skal forskerne fastlægge det reelle behov

Umiddelbart skal de tre forskellige processortyper fordeles nogenlunde ligeligt, men den endelige beslutning omkring specifikationerne falder først, når det endelige behov er afdækket.

"Indtil videre er det blot et forslag, som vi har lagt på bordet. Inden vi bygger den, udpeger vi mindst én forsker fra hvert universitet i Danmark, som indgår i en e-science-gruppe, der kommer til at lave den endelige konfiguration af systemet. Så i sidste ende kommer den nok til at se anderledes ud," fortæller it-chefen.

Hvordan ved I, at det bliver Danmarks hurtigste supercomputer, når specifikationerne ikke er på plads endnu?

"Det ved vi ud fra, at den nye teknologi og rå processorkraft vil være langt hurtigere end de nuværende supercomputere i Danmark. Det er sådan, at processerne følger Moores lov, så vi ved, at de nye processorer, der sættes i drift i 2015, vil være langt mere effektive," siger Kurt Gammelgaard.

It-chef holder kortene tæt til kroppen

Selv om it-chefen allerede har et godt overblik over de generelle krav til supercomputeren, vil han ikke fortælle, hvilke producenter som er særligt interessante for universitet.

"Jeg vil helst ikke nævne navnene på de leverandører, vi kigger mod lige nu, men vi har jo alle producenter i vores kælder allerede," siger han og tilføjer:

"Når vi lægger 35 millioner kroner på bordet, ved vi, at vi kan forhandle os vi frem til klækkelige rabatter."

Kælderen på Syddansk Universitet indeholder i dag systemer fra både HP, IBM og Dell, og Syddansk Universitet har i dag et supercomputer-team på tre mand ansat til at nusse og pleje den kostbare mekanik.

Læs også:

Her placeres Danmarks vildeste supercomputer 

Her er verdens vildeste computer nogensinde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Morten Boel Sigurdsson forlader livsværket Omada efter 21 år - nu begynder nyt kapitel: "Det er nærmest berusende spændende"
Interview: Efter 21 år har Morten Boel Sigurdsson endegyldigt forladt Omada, som han selv var med til at stifte i 1999. Teltpælene i det amerikanske er rykket op, og han og familien er tilbage i Danmark. "Der er én årsag til, at jeg stopper nu," fortæller han.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.