Artikel top billede

Så voldsom bliver ny dansk supercomputer

Supercomputeren, der skal stå klar i 2015 på Syddansk Universitet i Odense, bliver så kraftig, at den rykker helt op i toppen af den internationale hitliste.

Den nye superhurtige maskine til 35 millioner kroner, som skal placeres på Syddansk Universitet, vil kunne konkurrere med de helt store internationale drenge, når det handler om rå computerkraft.

"Vi lander højst sandsynligt et stykke oppe i top 40, når vi kigger på den internationale top 500 liste over supercomputere," fortæller Kurt Gammelgaard, der er it-chef på Syddansk Universitet, til Computerworld.

Specifikationskravene til supercomputeren er endnu ikke fastlagt, men it-chefen vurderer, at maskinen kommer til at indeholde omkring 1.000 specielle processorer, som tilsammen vil kunne yde omkring 1 petaflops.

Det er endnu ikke besluttet, hvilken producent der skal levere det dyre maskineri. I første omgang handler det om at få fastlagt, hvilket behov de danske forskere har.

Sådan skal maskinen sammensættes
Ifølge it-chefen vil den nye supercomputer som udgangspunkt indeholde tre specielle komponenter, som er særligt vigtige i forhold til den massive tal-knusning, som den nye computer skal foretage, når de danske forskere tager den i brug i 2015.

"I udgangspunktet kommer den til at indeholde 1.000 processorer, som består af almindelige cpu'er, accelererede cpu'er og grafiske processorer."

De almindelige cpu'er er ifølge it-chefen særligt gode til brug inden for blandt andet astrofysik, som har brug for at lave mange matematiske beregninger.

"De kan eksempelvis udregne universets udvidelse eller sorte huller i universet. Der har astrofysikerne brug for rigtig mange beregninger, hvor de måske laver det samme, bare med en lille parameter-ændring," fortæller it-chefen.

De specielle accelererede cpu'er og de grafiske processorer vil særligt komme i spil, når det handler om forskning i sundhed.

"Disse forskere har meget krævende grafisk udregningsarbejde, det kan beregninger af DNA eller røntgen. Derfor har de brug for at foretage beregningerne med større grafik-processorer." siger it-chefen.

Nu skal forskerne fastlægge det reelle behov

Umiddelbart skal de tre forskellige processortyper fordeles nogenlunde ligeligt, men den endelige beslutning omkring specifikationerne falder først, når det endelige behov er afdækket.

"Indtil videre er det blot et forslag, som vi har lagt på bordet. Inden vi bygger den, udpeger vi mindst én forsker fra hvert universitet i Danmark, som indgår i en e-science-gruppe, der kommer til at lave den endelige konfiguration af systemet. Så i sidste ende kommer den nok til at se anderledes ud," fortæller it-chefen.

Hvordan ved I, at det bliver Danmarks hurtigste supercomputer, når specifikationerne ikke er på plads endnu?

"Det ved vi ud fra, at den nye teknologi og rå processorkraft vil være langt hurtigere end de nuværende supercomputere i Danmark. Det er sådan, at processerne følger Moores lov, så vi ved, at de nye processorer, der sættes i drift i 2015, vil være langt mere effektive," siger Kurt Gammelgaard.

It-chef holder kortene tæt til kroppen

Selv om it-chefen allerede har et godt overblik over de generelle krav til supercomputeren, vil han ikke fortælle, hvilke producenter som er særligt interessante for universitet.

"Jeg vil helst ikke nævne navnene på de leverandører, vi kigger mod lige nu, men vi har jo alle producenter i vores kælder allerede," siger han og tilføjer:

"Når vi lægger 35 millioner kroner på bordet, ved vi, at vi kan forhandle os vi frem til klækkelige rabatter."

Kælderen på Syddansk Universitet indeholder i dag systemer fra både HP, IBM og Dell, og Syddansk Universitet har i dag et supercomputer-team på tre mand ansat til at nusse og pleje den kostbare mekanik.

Læs også:

Her placeres Danmarks vildeste supercomputer 

Her er verdens vildeste computer nogensinde




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere