Artikel top billede

Så voldsom bliver ny dansk supercomputer

Supercomputeren, der skal stå klar i 2015 på Syddansk Universitet i Odense, bliver så kraftig, at den rykker helt op i toppen af den internationale hitliste.

Den nye superhurtige maskine til 35 millioner kroner, som skal placeres på Syddansk Universitet, vil kunne konkurrere med de helt store internationale drenge, når det handler om rå computerkraft.

"Vi lander højst sandsynligt et stykke oppe i top 40, når vi kigger på den internationale top 500 liste over supercomputere," fortæller Kurt Gammelgaard, der er it-chef på Syddansk Universitet, til Computerworld.

Specifikationskravene til supercomputeren er endnu ikke fastlagt, men it-chefen vurderer, at maskinen kommer til at indeholde omkring 1.000 specielle processorer, som tilsammen vil kunne yde omkring 1 petaflops.

Det er endnu ikke besluttet, hvilken producent der skal levere det dyre maskineri. I første omgang handler det om at få fastlagt, hvilket behov de danske forskere har.

Sådan skal maskinen sammensættes
Ifølge it-chefen vil den nye supercomputer som udgangspunkt indeholde tre specielle komponenter, som er særligt vigtige i forhold til den massive tal-knusning, som den nye computer skal foretage, når de danske forskere tager den i brug i 2015.

"I udgangspunktet kommer den til at indeholde 1.000 processorer, som består af almindelige cpu'er, accelererede cpu'er og grafiske processorer."

De almindelige cpu'er er ifølge it-chefen særligt gode til brug inden for blandt andet astrofysik, som har brug for at lave mange matematiske beregninger.

"De kan eksempelvis udregne universets udvidelse eller sorte huller i universet. Der har astrofysikerne brug for rigtig mange beregninger, hvor de måske laver det samme, bare med en lille parameter-ændring," fortæller it-chefen.

De specielle accelererede cpu'er og de grafiske processorer vil særligt komme i spil, når det handler om forskning i sundhed.

"Disse forskere har meget krævende grafisk udregningsarbejde, det kan beregninger af DNA eller røntgen. Derfor har de brug for at foretage beregningerne med større grafik-processorer." siger it-chefen.

Nu skal forskerne fastlægge det reelle behov

Umiddelbart skal de tre forskellige processortyper fordeles nogenlunde ligeligt, men den endelige beslutning omkring specifikationerne falder først, når det endelige behov er afdækket.

"Indtil videre er det blot et forslag, som vi har lagt på bordet. Inden vi bygger den, udpeger vi mindst én forsker fra hvert universitet i Danmark, som indgår i en e-science-gruppe, der kommer til at lave den endelige konfiguration af systemet. Så i sidste ende kommer den nok til at se anderledes ud," fortæller it-chefen.

Hvordan ved I, at det bliver Danmarks hurtigste supercomputer, når specifikationerne ikke er på plads endnu?

"Det ved vi ud fra, at den nye teknologi og rå processorkraft vil være langt hurtigere end de nuværende supercomputere i Danmark. Det er sådan, at processerne følger Moores lov, så vi ved, at de nye processorer, der sættes i drift i 2015, vil være langt mere effektive," siger Kurt Gammelgaard.

It-chef holder kortene tæt til kroppen

Selv om it-chefen allerede har et godt overblik over de generelle krav til supercomputeren, vil han ikke fortælle, hvilke producenter som er særligt interessante for universitet.

"Jeg vil helst ikke nævne navnene på de leverandører, vi kigger mod lige nu, men vi har jo alle producenter i vores kælder allerede," siger han og tilføjer:

"Når vi lægger 35 millioner kroner på bordet, ved vi, at vi kan forhandle os vi frem til klækkelige rabatter."

Kælderen på Syddansk Universitet indeholder i dag systemer fra både HP, IBM og Dell, og Syddansk Universitet har i dag et supercomputer-team på tre mand ansat til at nusse og pleje den kostbare mekanik.

Læs også:

Her placeres Danmarks vildeste supercomputer 

Her er verdens vildeste computer nogensinde
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital