Så voldsom bliver ny dansk supercomputer

Supercomputeren, der skal stå klar i 2015 på Syddansk Universitet i Odense, bliver så kraftig, at den rykker helt op i toppen af den internationale hitliste.

Den nye superhurtige maskine til 35 millioner kroner, som skal placeres på Syddansk Universitet, vil kunne konkurrere med de helt store internationale drenge, når det handler om rå computerkraft.

"Vi lander højst sandsynligt et stykke oppe i top 40, når vi kigger på den internationale top 500 liste over supercomputere," fortæller Kurt Gammelgaard, der er it-chef på Syddansk Universitet, til Computerworld.

Specifikationskravene til supercomputeren er endnu ikke fastlagt, men it-chefen vurderer, at maskinen kommer til at indeholde omkring 1.000 specielle processorer, som tilsammen vil kunne yde omkring 1 petaflops.

Det er endnu ikke besluttet, hvilken producent der skal levere det dyre maskineri. I første omgang handler det om at få fastlagt, hvilket behov de danske forskere har.

Sådan skal maskinen sammensættes
Ifølge it-chefen vil den nye supercomputer som udgangspunkt indeholde tre specielle komponenter, som er særligt vigtige i forhold til den massive tal-knusning, som den nye computer skal foretage, når de danske forskere tager den i brug i 2015.

"I udgangspunktet kommer den til at indeholde 1.000 processorer, som består af almindelige cpu'er, accelererede cpu'er og grafiske processorer."

De almindelige cpu'er er ifølge it-chefen særligt gode til brug inden for blandt andet astrofysik, som har brug for at lave mange matematiske beregninger.

"De kan eksempelvis udregne universets udvidelse eller sorte huller i universet. Der har astrofysikerne brug for rigtig mange beregninger, hvor de måske laver det samme, bare med en lille parameter-ændring," fortæller it-chefen.

De specielle accelererede cpu'er og de grafiske processorer vil særligt komme i spil, når det handler om forskning i sundhed.

"Disse forskere har meget krævende grafisk udregningsarbejde, det kan beregninger af DNA eller røntgen. Derfor har de brug for at foretage beregningerne med større grafik-processorer." siger it-chefen.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.