Her placeres Danmarks vildeste supercomputer

35 millioner kroner investeres nu i en ny supercomputer, der skal sørge for, at danske forskere står forrest i den internationale konkurrence om forskningsmidler. Se hvor computeren skal placeres.

I 2015 står en spritny supercomputer til omkring 35 millioner kroner klar på Syddansk Universitet i Odense. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

I dag er det Vestas, der ejer Danmarks kraftigste såkaldte supercomputer, men det er forbi, når forskerne trykker på startknappen i fremtiden.

Finmekanikken er dog ikke kun forbeholdt de fynske forskere. Alle danske universiteter vil få adgang til computerkræfterne.

Delingen mellem alle universiteterne sker, selv om det umiddelbart kun er Syddansk Universitet og Aarhus Universitet, som spytter henholdsvis 15 og 5 millioner kroner i kassen.

Ud over midlerne fra de to universiteter vil de resterende midler på 15 millioner kroner komme fra DeIC, der er en enhed under Styrelsen for Forskning og Innovation.

Derfor hældes der midler i den lynhurtige teknologi
De tekniske specifikationer omkring supercomputeren er endnu ikke fastlagt, men ifølge Syddansk Universitet implementeres computerkræfterne blandt andet for at give danske forskere økonomiske fordele, når der skal søges midler til internationale forskningsprojekter.

"Her er videnskabsfolkene i skarp konkurrence med kolleger fra andre lande, og derfor er det godt at kunne henvise til, at man har adgang til en af Europas store computere," beskrives det i pressemeddelelsen.

Ud over den konkurrencemæssige fordel skal maskinen naturligvis også bruges til at foretage forskningsmæssige beregninger langt hurtigere, end det er muligt for de kloge danske hoveder i dag.

Sådan skal maskinen bruges i praksis
Syddansk Universitet forventer, at computerberegningerne særligt kan bruges til forskningsområderne sundhed og humaniora, hvor mekanikken blandt andet skal fodres med lægevidenskabelige dokumenter, artikler og bøger.

"Herefter kobler computeren det hele sammen og spytter forslag til en diagnose ud. Forløbet tager ganske få sekunder," skriver Syddansk Universitet.

Et andet eksempel på anvendelsen af den 35 millioner kroner dyre maskine er overvågning af sociale medier.

"Den kommende model vil kunne behandle flere informationer parallelt, og det betyder eksempelvis, at en forsker, der arbejder med unge og sociale medier, i modsætning til nu kan følge en million unge på Facebook på en gang."

Læs også:
Forsvarets Efterretningstjeneste afslører supercomputer
USA erobrer supercomputer-tronen igen
Japansk supercomputer sætter ny rekord
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere


Digitalt seminar: Styrk økonomistyringen i en krisetid med AI og robotter

Det stiller store krav til virksomhedens økonomistyring. Blandt andet fordi det er blevet sværere end nogensinde at tage bestik af virksomhedens økonomi, konkurrence- og driftssituation på selv den korte bane. Få inspiration til at komme i gang med at styrke økonomistyringen med AI og ML på grundlag af konkrete input og erfaringer.

24. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Telebranchen efter pludselig udskydelse af vigtige frekvensauktioner: Kommer til at ramme 5G-udbygningen i Danmark
Energistyrelsen har meldt ud, at de kommende frekvensauktioner udskydes til efteråret. Det ærgrer Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, da det vil få Danmark til at falde bagud i forhold til udbyggelsen af 5G-netværk.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
How to understand the email threat landscape
There is already a large number of organizations transitioning to more cost efficient cloud based solutions as of now. According to recent research by Gartner, "by 2021, Gartner expects 70 % of public and private companies to be using cloud email services.” But unfortunately this is also bad news, as the attackers’ methods also evolve, and there is a market increase in number of attacks against cloud based email services such as MS Office 365. In this whitepaper we will discuss the common email security threats that are faced by organizations and how to keep your organization safe from these attacks.