Artikel top billede

Her placeres Danmarks vildeste supercomputer

35 millioner kroner investeres nu i en ny supercomputer, der skal sørge for, at danske forskere står forrest i den internationale konkurrence om forskningsmidler. Se hvor computeren skal placeres.

I 2015 står en spritny supercomputer til omkring 35 millioner kroner klar på Syddansk Universitet i Odense. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

I dag er det Vestas, der ejer Danmarks kraftigste såkaldte supercomputer, men det er forbi, når forskerne trykker på startknappen i fremtiden.

Finmekanikken er dog ikke kun forbeholdt de fynske forskere. Alle danske universiteter vil få adgang til computerkræfterne.

Delingen mellem alle universiteterne sker, selv om det umiddelbart kun er Syddansk Universitet og Aarhus Universitet, som spytter henholdsvis 15 og 5 millioner kroner i kassen.

Ud over midlerne fra de to universiteter vil de resterende midler på 15 millioner kroner komme fra DeIC, der er en enhed under Styrelsen for Forskning og Innovation.

Derfor hældes der midler i den lynhurtige teknologi

De tekniske specifikationer omkring supercomputeren er endnu ikke fastlagt, men ifølge Syddansk Universitet implementeres computerkræfterne blandt andet for at give danske forskere økonomiske fordele, når der skal søges midler til internationale forskningsprojekter.

"Her er videnskabsfolkene i skarp konkurrence med kolleger fra andre lande, og derfor er det godt at kunne henvise til, at man har adgang til en af Europas store computere," beskrives det i pressemeddelelsen.

Ud over den konkurrencemæssige fordel skal maskinen naturligvis også bruges til at foretage forskningsmæssige beregninger langt hurtigere, end det er muligt for de kloge danske hoveder i dag.

Sådan skal maskinen bruges i praksis

Syddansk Universitet forventer, at computerberegningerne særligt kan bruges til forskningsområderne sundhed og humaniora, hvor mekanikken blandt andet skal fodres med lægevidenskabelige dokumenter, artikler og bøger.

"Herefter kobler computeren det hele sammen og spytter forslag til en diagnose ud. Forløbet tager ganske få sekunder," skriver Syddansk Universitet.

Et andet eksempel på anvendelsen af den 35 millioner kroner dyre maskine er overvågning af sociale medier.

"Den kommende model vil kunne behandle flere informationer parallelt, og det betyder eksempelvis, at en forsker, der arbejder med unge og sociale medier, i modsætning til nu kan følge en million unge på Facebook på en gang."

Læs også:
Forsvarets Efterretningstjeneste afslører supercomputer
USA erobrer supercomputer-tronen igen
Japansk supercomputer sætter ny rekord




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere