Artikel top billede

Her placeres Danmarks vildeste supercomputer

35 millioner kroner investeres nu i en ny supercomputer, der skal sørge for, at danske forskere står forrest i den internationale konkurrence om forskningsmidler. Se hvor computeren skal placeres.

I 2015 står en spritny supercomputer til omkring 35 millioner kroner klar på Syddansk Universitet i Odense. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

I dag er det Vestas, der ejer Danmarks kraftigste såkaldte supercomputer, men det er forbi, når forskerne trykker på startknappen i fremtiden.

Finmekanikken er dog ikke kun forbeholdt de fynske forskere. Alle danske universiteter vil få adgang til computerkræfterne.

Delingen mellem alle universiteterne sker, selv om det umiddelbart kun er Syddansk Universitet og Aarhus Universitet, som spytter henholdsvis 15 og 5 millioner kroner i kassen.

Ud over midlerne fra de to universiteter vil de resterende midler på 15 millioner kroner komme fra DeIC, der er en enhed under Styrelsen for Forskning og Innovation.

Derfor hældes der midler i den lynhurtige teknologi

De tekniske specifikationer omkring supercomputeren er endnu ikke fastlagt, men ifølge Syddansk Universitet implementeres computerkræfterne blandt andet for at give danske forskere økonomiske fordele, når der skal søges midler til internationale forskningsprojekter.

"Her er videnskabsfolkene i skarp konkurrence med kolleger fra andre lande, og derfor er det godt at kunne henvise til, at man har adgang til en af Europas store computere," beskrives det i pressemeddelelsen.

Ud over den konkurrencemæssige fordel skal maskinen naturligvis også bruges til at foretage forskningsmæssige beregninger langt hurtigere, end det er muligt for de kloge danske hoveder i dag.

Sådan skal maskinen bruges i praksis

Syddansk Universitet forventer, at computerberegningerne særligt kan bruges til forskningsområderne sundhed og humaniora, hvor mekanikken blandt andet skal fodres med lægevidenskabelige dokumenter, artikler og bøger.

"Herefter kobler computeren det hele sammen og spytter forslag til en diagnose ud. Forløbet tager ganske få sekunder," skriver Syddansk Universitet.

Et andet eksempel på anvendelsen af den 35 millioner kroner dyre maskine er overvågning af sociale medier.

"Den kommende model vil kunne behandle flere informationer parallelt, og det betyder eksempelvis, at en forsker, der arbejder med unge og sociale medier, i modsætning til nu kan følge en million unge på Facebook på en gang."

Læs også:
Forsvarets Efterretningstjeneste afslører supercomputer
USA erobrer supercomputer-tronen igen
Japansk supercomputer sætter ny rekord
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere