Artikel top billede

Gammel malware hænger stadig ved på danskernes maskiner, fortæller Peter Kruse fra CSIS på konferencen Datasikkerhed. Foto: Mikkel W. Nielsen (Foto: Mikkel William Nielsen)

Så mange danske maskiner er fanget i et botnet

Antallet af unikke danske ip-adresser, der er fanget i en digital benlås, er alarmerende højt. De fleste af problemerne stammer fra et enkelt land.

Konference om datasikkerhed, København: "Vi har foretaget en scanning af danske maskiner i starten af 2014. 114.000 unikke ip-adresser er inficerede med malware og en del af et botnet."

Sådan lød det fra talerstolen, da sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS torsdag åbnede sin præsentation på konferencen Datasikkerhed.

Tallet dækker både over private, offentlige institutioner og private virksomheder med inficerede maskiner. 

Han viser en teknisk analyse på storskærmen, der også fortæller, hvilken infektion der er tale om. Og det foruroligende resultat er, at mange er fanget af gamle malware-kendinge som eksempelvis Conficker, der havde sin storhedstid i 2009.

"Det samme billede ser vi i forbindelse med udnyttelsen af sårbarheder. Næsten 85 procent af de tilfælde, vi har registreret, er sket gennem kendte tredjepartsprogrammers huller. Det er eksempelvis programmer fra Adobe, Java eller i form af dokumenter," fortsætter han.

En statistik, der igen understreger, at man skal holde styr på sine opdateringer på sin computer. Tjek vores guide til at holde din pc i topform her.

Selv om et hul er lukket af software-producenten, og har haft mediernes opmærksomhed, så er det altså langt fra en garanti for, at det er forsvundet fra jordens overflade. Tværtimod.

"Det er et kæmpe problem."

Gamle huller hænger ved

Sikkerhedsfirmaet Kaspersky er enig i den tendens.

"En af de tendenser vi ser, er desværre, at gamle malware-programmer dukker frem på danskernes harddiske. Det er ondsindet kode, der kan være fem eller ti år gammel og bare har ligget på maskinerne uden at blive fjernet," fortæller David Jacoby, der er senior sikkerhedsforsker i virksomheden.

Og selv om der er tale om gamle programmer, er det et 'usynligt' problem.

"Der er meget stor fokus på nyhederne i malware-verdenen, mens de gamle problemer helt er gået i glemmebogen."

Derved har it-kriminelle et lager af muligheder for at udnytte maskinerne i eksempelvis botnet.

Det kommer fra Kina, men hvorfor?

"Når vi ser på, hvor problemerne stammer fra, så er det specielt Kina, der gør sig bemærket," siger Peter Kruse.

"25 procent stammer herfra."

Malware udsendes altså fra det folkerige land i Asien, og høstede data sendes også retur til denne adresse. Men der er ingen, der med sikkerhed ved hvorfor.

"Hvorfor er Kinas statistik så kedelig på dette område? Det er et spørgsmål, som mange sikkerhedsfolk stiller sig selv, men ingen kan svare med sikkerhed."

Om det er styret, der ser gennem fingre med problemerne, eller om problemerne er ude af kontrol, kan man kun gætte på.

Læs også:

Galleri: Danske it-beslutningstagere tager et tjek på datasikkerhed

12 stærke tips: Hold din pc i topform




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere