Artikel top billede

It-folk i kattepine: Tvinges ud i uro om telepriser

Flere forskellige tele-aftaler er på vej i graven, mens nye kommer til. Flere kommunale it-folk er havnet i en kattepine fyldt med usikkerhed, advarer top-CIO.

Flere af landets kommuner står i en alvorlig kattepine angående deres teleaftaler.

Det sker, fordi flere kommuner har aftaler på statens aftale, men det er det slut med fra august 2014.

"Vi bliver med en obligatorisk aftale alene på kommuneområdet ganske enkelt smidt ud af en god og prisbillig aftale, som indtil dato har favnet hovedparten af de offentlige virksomheder og deres behov for tele og data," fortæller Jørgen Kristensen Rasch, som er formand for de kommunale it-chefer (KITA).

Med andre ord kan kommunerne ikke længere være med på statens teleaftale.

I fremtiden skal kommunerne i stedet anvende den nye fælleskommunale forpligtende aftale 50.48 Telefoni og data, oplyser Jørgen Kristensen Rasch, der også er it-chef i Egedal Kommune.

Problemet - set med flere kommuners øjne - er, at usikkerheden er enorm.

Ikke mindst fordi en anden aftale også er i spil, nemlig en ny SKI-aftale, hvis betydning for prisen på fremtidige telefoni- og dataleverancer er ukendt, forklarer KITA-formanden.

Overvejer selvstændige udbud

Så for at gøre det endnu mere indviklet:

Kommunerne kan - ud over den obligatoriske teleaftale - også selv vælge at gå i udbud, men det udvander alle gode tanker om at stå sammen i det statsligt-kommunale indkøbsfællesskab, som SKI grundlæggende er.

"Der er tegn på, at den nye SKI-aftale bliver dyrere. Reelt har kommunerne ikke kendskab til prisniveauet for at imødekomme kontraktens ambitioner i forhold til nye tele og datatjenester og dækningsgrad, ligesom der vil kunne forudses ikke betydelige transitionsomkostninger ved leverandørskift - og det er jo et kæmpe problem," siger Jørgen Kristensen Rasch.

Han mener, at der er behov for en strategisk dialog om tilgangen til og udmøntningen af den obligatoriske aftale. For hvad skal kommunerne eventuelt vælge ud over den? Hvor dyrt bliver det? Og hvad betyder hele dette aftalelandskab - og sammensætning - for leverandørernes vilje og incitament i forhold til den nationale udbygning af kapacitet og nye tjenester.

KITA-formanden oplever, at KL på kommunernes vegne har fattet interesse for at kortlægge og analysere, hvilke dilemmaer sagen kan få af indflydelse.

"Vi fra KITA følger tæt de udmeldinger, der vil komme fra KL, og vi vil her i 11. time åbne en dialog med SKI om dilemmaet."

"I mellemtiden er min fornemmelse, at kommunerne forholder sig noget afventende og kritisk i forhold til at melde sig på SKI-aftalen," udtaler han.

Leverandøren på statens aftale er i øvrigt Telenor, mens TDC pt sidder på SKIs 02.08.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere