It-folk i kattepine: Tvinges ud i uro om telepriser

Flere forskellige tele-aftaler er på vej i graven, mens nye kommer til. Flere kommunale it-folk er havnet i en kattepine fyldt med usikkerhed, advarer top-CIO.

Flere af landets kommuner står i en alvorlig kattepine angående deres teleaftaler.

Det sker, fordi flere kommuner har aftaler på statens aftale, men det er det slut med fra august 2014.

"Vi bliver med en obligatorisk aftale alene på kommuneområdet ganske enkelt smidt ud af en god og prisbillig aftale, som indtil dato har favnet hovedparten af de offentlige virksomheder og deres behov for tele og data," fortæller Jørgen Kristensen Rasch, som er formand for de kommunale it-chefer (KITA).

Med andre ord kan kommunerne ikke længere være med på statens teleaftale.

I fremtiden skal kommunerne i stedet anvende den nye fælleskommunale forpligtende aftale 50.48 Telefoni og data, oplyser Jørgen Kristensen Rasch, der også er it-chef i Egedal Kommune.

Problemet - set med flere kommuners øjne - er, at usikkerheden er enorm.

Ikke mindst fordi en anden aftale også er i spil, nemlig en ny SKI-aftale, hvis betydning for prisen på fremtidige telefoni- og dataleverancer er ukendt, forklarer KITA-formanden.

Overvejer selvstændige udbud
Så for at gøre det endnu mere indviklet:

Kommunerne kan - ud over den obligatoriske teleaftale - også selv vælge at gå i udbud, men det udvander alle gode tanker om at stå sammen i det statsligt-kommunale indkøbsfællesskab, som SKI grundlæggende er.

"Der er tegn på, at den nye SKI-aftale bliver dyrere. Reelt har kommunerne ikke kendskab til prisniveauet for at imødekomme kontraktens ambitioner i forhold til nye tele og datatjenester og dækningsgrad, ligesom der vil kunne forudses ikke betydelige transitionsomkostninger ved leverandørskift - og det er jo et kæmpe problem," siger Jørgen Kristensen Rasch.

Han mener, at der er behov for en strategisk dialog om tilgangen til og udmøntningen af den obligatoriske aftale. For hvad skal kommunerne eventuelt vælge ud over den? Hvor dyrt bliver det? Og hvad betyder hele dette aftalelandskab - og sammensætning - for leverandørernes vilje og incitament i forhold til den nationale udbygning af kapacitet og nye tjenester.

KITA-formanden oplever, at KL på kommunernes vegne har fattet interesse for at kortlægge og analysere, hvilke dilemmaer sagen kan få af indflydelse.

"Vi fra KITA følger tæt de udmeldinger, der vil komme fra KL, og vi vil her i 11. time åbne en dialog med SKI om dilemmaet."

"I mellemtiden er min fornemmelse, at kommunerne forholder sig noget afventende og kritisk i forhold til at melde sig på SKI-aftalen," udtaler han.

Leverandøren på statens aftale er i øvrigt Telenor, mens TDC pt sidder på SKIs 02.08.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.