Artikel top billede

It-folk i kattepine: Tvinges ud i uro om telepriser

Flere forskellige tele-aftaler er på vej i graven, mens nye kommer til. Flere kommunale it-folk er havnet i en kattepine fyldt med usikkerhed, advarer top-CIO.

Flere af landets kommuner står i en alvorlig kattepine angående deres teleaftaler.

Det sker, fordi flere kommuner har aftaler på statens aftale, men det er det slut med fra august 2014.

"Vi bliver med en obligatorisk aftale alene på kommuneområdet ganske enkelt smidt ud af en god og prisbillig aftale, som indtil dato har favnet hovedparten af de offentlige virksomheder og deres behov for tele og data," fortæller Jørgen Kristensen Rasch, som er formand for de kommunale it-chefer (KITA).

Med andre ord kan kommunerne ikke længere være med på statens teleaftale.

I fremtiden skal kommunerne i stedet anvende den nye fælleskommunale forpligtende aftale 50.48 Telefoni og data, oplyser Jørgen Kristensen Rasch, der også er it-chef i Egedal Kommune.

Problemet - set med flere kommuners øjne - er, at usikkerheden er enorm.

Ikke mindst fordi en anden aftale også er i spil, nemlig en ny SKI-aftale, hvis betydning for prisen på fremtidige telefoni- og dataleverancer er ukendt, forklarer KITA-formanden.

Overvejer selvstændige udbud

Så for at gøre det endnu mere indviklet:

Kommunerne kan - ud over den obligatoriske teleaftale - også selv vælge at gå i udbud, men det udvander alle gode tanker om at stå sammen i det statsligt-kommunale indkøbsfællesskab, som SKI grundlæggende er.

"Der er tegn på, at den nye SKI-aftale bliver dyrere. Reelt har kommunerne ikke kendskab til prisniveauet for at imødekomme kontraktens ambitioner i forhold til nye tele og datatjenester og dækningsgrad, ligesom der vil kunne forudses ikke betydelige transitionsomkostninger ved leverandørskift - og det er jo et kæmpe problem," siger Jørgen Kristensen Rasch.

Han mener, at der er behov for en strategisk dialog om tilgangen til og udmøntningen af den obligatoriske aftale. For hvad skal kommunerne eventuelt vælge ud over den? Hvor dyrt bliver det? Og hvad betyder hele dette aftalelandskab - og sammensætning - for leverandørernes vilje og incitament i forhold til den nationale udbygning af kapacitet og nye tjenester.

KITA-formanden oplever, at KL på kommunernes vegne har fattet interesse for at kortlægge og analysere, hvilke dilemmaer sagen kan få af indflydelse.

"Vi fra KITA følger tæt de udmeldinger, der vil komme fra KL, og vi vil her i 11. time åbne en dialog med SKI om dilemmaet."

"I mellemtiden er min fornemmelse, at kommunerne forholder sig noget afventende og kritisk i forhold til at melde sig på SKI-aftalen," udtaler han.

Leverandøren på statens aftale er i øvrigt Telenor, mens TDC pt sidder på SKIs 02.08.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere