Artikel top billede

Twitter træffer 'helt usædvanlig' designbeslutning

Brugertest: Twitter har valgt helt nye funktioner i kampen om at få flere brugere. Det eksperiment er på ingen måder heldigt, bedømmer dansk usability-ekspert.

Hos det populære mikroblogging-site Twitter med omkring en halv milliard brugere har man valgt at gå ganske nye veje for at kapre flere brugere.

Selskabet har simpelthen valgt at sløjfe sin normale tilmeldingsformular, når man tilgår sitet fra en Windows-pc og Mac, og erstattet det med en app-download - som man lige skal bladre lidt efter på Twitters website.

Hvis man derimod tilgår sitet fra en Android eller iOS-enhed, fungerer tilmeldingsprocessen ganske normalt, som man har kendt gennem internettets 25-årige historie med afgivelse af navn, brugernavn, adgangskode og deslige. 

'Helt usædvanlig'

Computerworld har bedt usability-eksperten Rolf Molich om at teste Twitters nye tilmeldingsproces. Han har 30 års erfaring inden for brugervenlighed i firmaer som Nielsen Norman Gropup og sit eget selskab DialogDesign.

Han har i forvejen ikke en Twitter-konto, og usability-eksperten er langtfra imponeret over, hvor bøvlet det er at komme til at kvidre med på nettet.

"Jeg har ikke noget imod, at man prøver noget nyt, men tilmeldingen er helt usædvanlig, da den er besværlig, tager for lang tid og sproget hopper frem og tilbage mellem dansk og engelsk," lyder bedømmelsen fra Rolf Molich.

"Det tog omkring 11 minutter fra jeg startede, til jeg kunne taste mine oplysninger ind, og det er cirka tre gange længere tid, end jeg ville forvente," fortsætter han.

Sådan gjorde vi

Den lynhurtige test af tilmeldingen til Twitter foregik ved, at Rolf Molich tastede t-w-i-t-t-e-r-.-c-o-m ind i en browser på sin Windows 8.1-maskine og ledte efter tilmeldingsknappen.

Den blev ikke fundet i første hug, hvorefter usability-eksperten bladrede rundt, indtil han endelig fandt app-download til Windows 8.

Herefter blev han bedt om at indtaste sin mailadresse, hvorefter han fik mailet et link, som umiddelbart ville sende ham ind i Microsofts app-butik.

"Det virkede dog lidt underligt, at man i mailen får at vide, at man skal åbne linket fra en mobil enhed," lyder det fra Rolf Molich, som ved et ganske normalt museklik blev sendt ind til den gratis Twitter-app i Microsoft-butikken.

Hvad så nu? 
App'en downloades og installeres på Windows-maskinen, hvorefter den umiddelbart ikke kan findes.

Twitter gemmer sig bag hjemmeside

"Min app-oversigt i Windows 8.1 er sorteret i alfabetisk rækkefølge, og der lå den som nummer 30 ud af omkring 35 programmer," forklarer Rolf Molich.

Først efter app'en bliver fundet og åbnet kommer brugervenligheds-eksperten ind til tilmeldingsprocessen, så han kan oprette en Twitter-konto.

"Jeg gentager, at det er usædvanligt, og det er absolut ikke positivt ment. Jeg er jo vant til, at det foregår meget nemmere end dette her," siger Rolf Molich og henviser til oprettelsesprocedurer hos blandt andre Twitter-konkurrenter som Google+ og Facebook.

Total radiotavshed

Computerworld har henvendt sig til Twitters amerikanske presseafdeling ad flere omgange for at få en forklaring på, hvorfor tilmeldingsproceduren er blevet lavet så radikalt meget om.

Men her er den eneste kommentar fra pressemedarbejder Julie, at selskabet ikke har nogen kommentarer til vores spørgsmål - ud over en henvisning til selskabets blog, hvor der annonceres en række af eksperimenter i den kommende tid.

De spørgsmål, som Computerworld ellers gerne ville have svar på, er: 

- Hvorfor har Twitter ændret tilmeldingsproceduren for pc- og Mac-brugere?

- Hvor længe har I haft fjernet muligheden for at tilmelde sig via nettet, hvis man er pc- eller Mac-bruger?

- Er det overhovedet muligt at blive Twitter-bruger, hvis man eksempelvis sidder på en Windows XP- eller Windows 7-maskine (som der umiddelbart ikke findes apps til)

- Hvor meget af jeres nuværende trafik kommer fra pc-browsere sammenlignet med mobile apps/mobile enheder?

- Tror I, at Twitter vil få flere nye brugere, når I har fjernet muligheden for at tilmelde sig Twitter fra en browser, som brugerne er vant til på webtjenester som Facebook, Gmail og Outlook/Hotmail?

Giv din mening til kende: Hvad mener du om Twitters nye tilmeldingsprocedure? 

Læs også:
Her er listen over danske CIOs på Twitter 

Nye dokumenter afslører: Pengene vælter ud af Twitter

Vupti: Twitter er pludselig mange milliarder kroner værd
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere