Dansker vinder 40 millioner timer på monstercomputer - det skal de bruges til

Fra næste uge skal danske forskere regne løs på en fransk supercomputer. Læs her, hvordan man vrider data og viden ud af en af verdens største regnemaskiner.

En dansk forsker skal snart knuse milliardvis af tal på en fransk supercomputer, for at medicinalindustrien kan producere medicin uden bivirkninger. 

Danskeren hedder Thomas Kjærgaard, og han er post.doc. og forsker i teoretisk kemi ved Aarhus Universitet.

"Vi skal med vores forsøg vise, at vi kan udnytte den franske supercomputers mange kerner, da vores forskning kræver rigtig, rigtig mange beregninger," forklarer Thomas Kjærgaard til Computerworld.

De danske forskere skal ved hjælp af den franske supercomputer blandt andet kigge på, hvordan molekyler i et lægemiddel påvirker proteinerne i kroppen, så man i sidste ende kan producere bedre lægemidler med færre bivirkninger.

40 millioner beregningstimer
Den danske forsker har netop fået bevilliget 40 millioner beregningstimer af EU-kommissionens PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) til en estimeret pris på omkring 10 millioner kroner,

Den mulighed skal han udnytte på den franske supercomputer Curie, der med sine 77.184 kerner er verdens 20. største supercomputer.

En beregningstime på en supercomputer måles ud fra antallet af kerner.

Således svarer en times beregning på en maskine med én kerne reelt til en beregningstime, mens en times beregning med fuld udnyttelse af supercomputeren Curies multikernearkitektur svarer til 77.184 beregningstimer.

Rejsen mod supercomputeren
For overhovedet at få adgang til en af verdens mest avancerede regnemaskiner har de århusianske forskere dels skullet vise, at deres kemi-beregningsprogram har forskningsmæssig relevans, dels skulle de dokumentere, at det kan afvikles på supercomputere.

Dokumentationen har Thomas Kjærgaard og sine medforskere arbejdet på siden 2004, hvor den første spæde start til programmet tog sin begyndelse.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI og machine learning i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Vi kender til kunstig intelligens og machine learning, men hvordan udnytter vi dem i praksis? Hør om de aktuelle erfaringer med AI og machine learning, og bliv endnu klogere på fremtidens mulige tendenser, når det kommer til AI og machine learning.

02. marts 2021 | Læs mere


It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.