Dansker vinder 40 millioner timer på monstercomputer - det skal de bruges til

Fra næste uge skal danske forskere regne løs på en fransk supercomputer. Læs her, hvordan man vrider data og viden ud af en af verdens største regnemaskiner.

En dansk forsker skal snart knuse milliardvis af tal på en fransk supercomputer, for at medicinalindustrien kan producere medicin uden bivirkninger. 

Danskeren hedder Thomas Kjærgaard, og han er post.doc. og forsker i teoretisk kemi ved Aarhus Universitet.

"Vi skal med vores forsøg vise, at vi kan udnytte den franske supercomputers mange kerner, da vores forskning kræver rigtig, rigtig mange beregninger," forklarer Thomas Kjærgaard til Computerworld.

De danske forskere skal ved hjælp af den franske supercomputer blandt andet kigge på, hvordan molekyler i et lægemiddel påvirker proteinerne i kroppen, så man i sidste ende kan producere bedre lægemidler med færre bivirkninger.

40 millioner beregningstimer
Den danske forsker har netop fået bevilliget 40 millioner beregningstimer af EU-kommissionens PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) til en estimeret pris på omkring 10 millioner kroner,

Den mulighed skal han udnytte på den franske supercomputer Curie, der med sine 77.184 kerner er verdens 20. største supercomputer.

En beregningstime på en supercomputer måles ud fra antallet af kerner.

Således svarer en times beregning på en maskine med én kerne reelt til en beregningstime, mens en times beregning med fuld udnyttelse af supercomputeren Curies multikernearkitektur svarer til 77.184 beregningstimer.

Rejsen mod supercomputeren
For overhovedet at få adgang til en af verdens mest avancerede regnemaskiner har de århusianske forskere dels skullet vise, at deres kemi-beregningsprogram har forskningsmæssig relevans, dels skulle de dokumentere, at det kan afvikles på supercomputere.

Dokumentationen har Thomas Kjærgaard og sine medforskere arbejdet på siden 2004, hvor den første spæde start til programmet tog sin begyndelse.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få overblikket: Her er Gartners vurdering af 16 førende CRM-leverandører
Den teknologiske udvikling skaber pt. en massiv omstilling inden for kundeservice. Samtidig muliggør teknologien også en konsolidering, som igen stiller nye krav til moderne CRM-systemer. Især kunstig intelligens og muligheden for digitale kanaler står højt på kundernes liste. I dette whitepaper kan du derfor læse om analysevirksomheden Gartners research af 16 leverandører inden for CRM og dermed få et overblik over det stadigt mere komplekse landskab.