Artikel top billede

Dørene sparket op i kæmpe hackersag

Nu skal dørene til retsmøderne i Danmarks største hackersag åbnes. Offentligheden får dermed bedre mulighed for at følge med i sagen.

Efterforskningen af hemmelige spor til udlandet og mulige medgerningsmænd på fri fod vil blive svækket.

Sådan har politiet og anklagemyndighedens begrundelse lydt, når de krævede dørene lukket i retten i forbindelse med varetægsfængslingen af to mistænkte i Danmarkshistoriens største hackersag.

Men det holder ikke vand.

Det har Østre Landsret netop besluttet i en såkaldt kæresag, hvor tidligere Computerworld-journalist Rune Pedersen krævede dørene åbnet, så offentligheden kan følge med i den alvorlige sag.

Og journalisten fik ret og vandt kæresagen.

"Begæringen om dørlukning burde ikke have været taget til følge," hedder det i kendelsen.

I øvrigt gælder døråbningen både omkring den varetægtsfængslede Gotffrid Svartholm og den danske mistænkte person i sagen.

Gottfrids Svartholms forsvarer Luise Høj er "positivt overrasket" over kendelsen, da hun også har argumenteret for åbne døre.

"Jeg havde ikke regnet med, at I fik medhold, og det betyder, at offentligheden nu har en mulighed for at sætte sig ind i sagen og kan vurdere rimeligheden i de meget lange varetægtsfængslinger, der har været i den her sag. Nu kan vi endelig tale åbent om sagens kerne," udtaler hun til Information.

Faktisk har dørene været lukket lige siden juni 2013.

Meget alvorlig sag

Ifølge Louise Høj har anklagerens plan været, at der skulle være lukkede døre frem til hovedforhandlingerne, der muligvis først går i gang til efteråret.

Men sådan skal det altså ikke være.

Sagen er den måske mest alvorlige af sin art i Danmark, hvor flere ministre har været på banen. Sågar har statsministeren måttet indkalde topministre til orientering.

Faktum er nemlig, at Rigspolitiets systemer hos CSC blev angrebet og blottet af hackere.

Herunder fik gerningsmændene adgang til Schengen-systemet, der indeholder stærkt følsomme oplysninger om efterlyste personer i hele Europa.

PET- og FE-folk har da også været med i efterforskningen af sagen, der kan give de mistænkte op til seks års fængsel.

En principiel sag om sikker opbevaring af borger-følsomme data, som vi altså fremover i offentligheden kan forvente at få lidt flere oplysninger om.

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Galleri: Her er Danmarkshistoriens største hackersag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere