Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Dørene sparket op i kæmpe hackersag

Nu skal dørene til retsmøderne i Danmarks største hackersag åbnes. Offentligheden får dermed bedre mulighed for at følge med i sagen.

Efterforskningen af hemmelige spor til udlandet og mulige medgerningsmænd på fri fod vil blive svækket.

Sådan har politiet og anklagemyndighedens begrundelse lydt, når de krævede dørene lukket i retten i forbindelse med varetægsfængslingen af to mistænkte i Danmarkshistoriens største hackersag.

Men det holder ikke vand.

Det har Østre Landsret netop besluttet i en såkaldt kæresag, hvor tidligere Computerworld-journalist Rune Pedersen krævede dørene åbnet, så offentligheden kan følge med i den alvorlige sag.

Og journalisten fik ret og vandt kæresagen.

"Begæringen om dørlukning burde ikke have været taget til følge," hedder det i kendelsen.

I øvrigt gælder døråbningen både omkring den varetægtsfængslede Gotffrid Svartholm og den danske mistænkte person i sagen.

Gottfrids Svartholms forsvarer Luise Høj er "positivt overrasket" over kendelsen, da hun også har argumenteret for åbne døre.

"Jeg havde ikke regnet med, at I fik medhold, og det betyder, at offentligheden nu har en mulighed for at sætte sig ind i sagen og kan vurdere rimeligheden i de meget lange varetægtsfængslinger, der har været i den her sag. Nu kan vi endelig tale åbent om sagens kerne," udtaler hun til Information.

Faktisk har dørene været lukket lige siden juni 2013.

Meget alvorlig sag

Ifølge Louise Høj har anklagerens plan været, at der skulle være lukkede døre frem til hovedforhandlingerne, der muligvis først går i gang til efteråret.

Men sådan skal det altså ikke være.

Sagen er den måske mest alvorlige af sin art i Danmark, hvor flere ministre har været på banen. Sågar har statsministeren måttet indkalde topministre til orientering.

Faktum er nemlig, at Rigspolitiets systemer hos CSC blev angrebet og blottet af hackere.

Herunder fik gerningsmændene adgang til Schengen-systemet, der indeholder stærkt følsomme oplysninger om efterlyste personer i hele Europa.

PET- og FE-folk har da også været med i efterforskningen af sagen, der kan give de mistænkte op til seks års fængsel.

En principiel sag om sikker opbevaring af borger-følsomme data, som vi altså fremover i offentligheden kan forvente at få lidt flere oplysninger om.

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Galleri: Her er Danmarkshistoriens største hackersag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere