Artikel top billede

Dørene sparket op i kæmpe hackersag

Nu skal dørene til retsmøderne i Danmarks største hackersag åbnes. Offentligheden får dermed bedre mulighed for at følge med i sagen.

Efterforskningen af hemmelige spor til udlandet og mulige medgerningsmænd på fri fod vil blive svækket.

Sådan har politiet og anklagemyndighedens begrundelse lydt, når de krævede dørene lukket i retten i forbindelse med varetægsfængslingen af to mistænkte i Danmarkshistoriens største hackersag.

Men det holder ikke vand.

Det har Østre Landsret netop besluttet i en såkaldt kæresag, hvor tidligere Computerworld-journalist Rune Pedersen krævede dørene åbnet, så offentligheden kan følge med i den alvorlige sag.

Og journalisten fik ret og vandt kæresagen.

"Begæringen om dørlukning burde ikke have været taget til følge," hedder det i kendelsen.

I øvrigt gælder døråbningen både omkring den varetægtsfængslede Gotffrid Svartholm og den danske mistænkte person i sagen.

Gottfrids Svartholms forsvarer Luise Høj er "positivt overrasket" over kendelsen, da hun også har argumenteret for åbne døre.

"Jeg havde ikke regnet med, at I fik medhold, og det betyder, at offentligheden nu har en mulighed for at sætte sig ind i sagen og kan vurdere rimeligheden i de meget lange varetægtsfængslinger, der har været i den her sag. Nu kan vi endelig tale åbent om sagens kerne," udtaler hun til Information.

Faktisk har dørene været lukket lige siden juni 2013.

Meget alvorlig sag

Ifølge Louise Høj har anklagerens plan været, at der skulle være lukkede døre frem til hovedforhandlingerne, der muligvis først går i gang til efteråret.

Men sådan skal det altså ikke være.

Sagen er den måske mest alvorlige af sin art i Danmark, hvor flere ministre har været på banen. Sågar har statsministeren måttet indkalde topministre til orientering.

Faktum er nemlig, at Rigspolitiets systemer hos CSC blev angrebet og blottet af hackere.

Herunder fik gerningsmændene adgang til Schengen-systemet, der indeholder stærkt følsomme oplysninger om efterlyste personer i hele Europa.

PET- og FE-folk har da også været med i efterforskningen af sagen, der kan give de mistænkte op til seks års fængsel.

En principiel sag om sikker opbevaring af borger-følsomme data, som vi altså fremover i offentligheden kan forvente at få lidt flere oplysninger om.

Læs også:

Overblik: Det store CPR-hack - så alvorligt er det

Galleri: Her er Danmarkshistoriens største hackersag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.