Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Det store opsving på trapperne: Det syder og bobler i danske it-virksomheder

ComputerViews: Vi har brugt flere år på at skære til og trimme og effektivisere. Nu kommer gevinsten. Det syder og bobler for alvor i den danske it-branche.

ComputerViews: Alle virksomheder er drevet frem af et stræbsomt ønske om vækst, rigdom, guld og grønne skove.

Det gælder også de danske it-virksomheder, der for nogle år siden blev ramt mellem øjnene af den store finanskrise. Pludselig blev de flotte vækst-ambitioner afløst af overlevelses-kamp og indædt fokus på at trimme omkostninger og begrænse tabene.

Nu er vindene imidlertid vendt igen: Der er vækst inden for rækkevide for rigtigt mange it-virksomheder - i hvert fald hvis de har gjort deres forarbejde ordentligt og fået trimmet og droslet virksomheden tilstrækkeligt i de foregående kriseår.

Ingen kan klare sig uden digitalisering

På mange måder har det faktisk været netop finanskrisen - der blev udløst med Lehmann Brothers-krakket i 2008 - der har dannet grundlag for den vækst-bølge, som it-branchen måske står over for.

Krakkets efterdønninger fik nemlig økonomien til at gå i stå så brat, at den danske stat på klassisk dansk vis skruede op for sine investeringer i nye tiltag og i moderniseringer, der kunne holde hånden en smule under de nødlidende danske virksomheder.

Sammen med krav om effektiviseringer har det været med til at øge det offentliges fokus på smarte it-systemer, der kan effektivisere processer og dermed begrænse omkostninger.

Det samme har været gældende i det private erhvervsliv, der imidlertid nu står på tærsklen til den næste store moderniserings-bølge af it, der skal automatisere yderligere.

Denne nye bølge kan du læse mere om her: Kast los: Nu kommer pengene - vi bliver alle rige.

En ny rundspørge, som it-organisationen IT-Branchen for nylig har udarbejdet blandt 167 danske it-virksomheder, understreger, at det syder og gærer i de danske it-virksomheder.

Næsten alle de 167 adspurgte it-selskaber melder om fremgang i rundspørgen: 60 procent har haft vækst på bundlinien i 2013. Tre ud af fire forventer at kunne udvide kundebasen yderligere i 2014. Næsten 8 ud af 10 forventer, at de vil klare sig bedre i år end sidste år.

Du kan læse mere om IT-Branchens rundspørge her: Finanskrisen er død: Danske it-firmaer stormer frem.

Trimmet og slanke

Generelt har mange it-afdelinger udskudt it-investeringer i nogle år, mens de har været i fuld gang med at beskære deres omkostninger.

Den går bare ikke længere (sådan helt generelt), hvis de skal være konkurrencedygtige og skarpe i forhold til konkurrenterne, hvor CIO'en og finansdirektøren jo sidder med nøjagtigt samme tanker.

De er nu trimmede og står med slanke organisationer, og de er nu nødt til at begynde at kigge på de muligheder, der ligger i nye smarte it-systemer inden for eksempelvis big data, intelligente systemer, mobility og cloud computing, som korrekt udnyttet kan give en skarp edge til konkurrenterne.

Det giver (igen) it-virksomhederne et godt springbræt for at byde sig til og gøre en forskel.

Udviklingen ser ud til at ramme hele landet.

I hvert fald melder Dansk Industri om, at der er akut mangel på softwareingeniører i ikke mindst Nord- og Sønderjylland.

De østjyske og københavnske softwareingeniører med nogle års erfaring skal ingen steder, for de har rigeligt med tilbud der, hvor de bor, hedder det.

Stigning i antal ledige it-job

Samme tendens har vi for nylig set hos Computerworlds moderselskab, Jobindex, der er Danmarks største formidler af job-annoncer.

Her steg antallet af it-jobannoncer med hele 13 procent i 2013 i forhold til 2012, efter at antallet af job-annoncer ellers har ligget fladt i et par år.

Antallet af job-annoncer inden for web-udvikling steg i samme periode med 37 procent, mens antallet af database-job steg med 23 procent, og antallet af job inden for systemudvikling steg med 17 procent.

Det er ikke godt for branchen, hvis der er for mange ledige stillinger, men lige nu er det et luksusproblem, da et stigende antal jobstillinger er et klart signal om vokseværk i virksomhederne  - også selv om udgangspunktet har været lavt efter flere års fokus på neddrosling og besparelser.

Det kan du læse mere om her: Du kan godt glæde dig: Der er flere it-job på vej.

Når der er (masser af) penge i det gode humør

Økonomisk opsving

It-branchen står ikke alene, og det ville da også være mærkeligt.

Generelt regner de økonomiske eksperter nemlig med, at den globale økonomi vil vækste pænt i 2014, hvor konjunkturer og markederne altså vil forbedres ganske pænt.

Det er godt nyt for virksomheder, hvor de fleste i meget høj grad er klar til en vækst-fase, efter at de har benyttet sig af de senere år til at blive gennem-effektiviserede og toptrimmede.

Eksempelvis forventer Sydbank, at indtjeningen for de 22 største danske virksommheder efter skat samlet vil stige med mere en 30 procent i år. Og det er en del.

Den positive spiral

Netop virksomhedernes slanke statur efter flere år med effektivisering øverst på dagsordenen betyder, at nærmest enhver omsætnings-fremgang vil afspejle sig hurtigt på bundlinien.

Hvilket igen sender positive signaler til omverdenen om, at gode tider er på vej.

Det får typisk hele brancher til at kaste de tunge åg af bekymring af skuldrene og åbne for pengekassen igen, så der igen kan investeres i nye fremadrettede teknologier.

Hvilket igen sikrer større fremgang og federe bundlinier. Altså en positiv spiral, som alle sukker efter at få rullet i gang.

I aften - torsdag aften - holder it-organisationen IT-Branchen sit årsmøde i København.

Her vil finansminister Bjarne Corydon (S) tale om digitaliseringen i det offentlige og om de vækst-muligheder, der for virksomhederne ligger i at digitalisere processer, forretningsgange og produktion.

Det er guld for den danske it-branche.

Vi kan godt mærke det. Der er åbenlys optimisme. Det går fremad. Det er godt.

Læs også:

Kast los: Nu kommer pengene - vi bliver alle rige.

Her er de hotte job-kompetencer i 2014: Disse evner bliver der rift om.

Her er Danmarks mest eftertragtede it-job.

Du kan godt glæde dig: Der er flere it-job på vej.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere