Artikel top billede

Hackere: Vi har nuppet 25.000 børns passwords hos DR

Tusindvis af børn og unge har fået hugget deres brugernavne og passwords hos DR, der forsøger at dysse alvoren ned. Ikke værre end et ødelagt kamera, siger DR-redaktionschef.

Siden oktober har Danmarks Radio haft seriøse sikkerhedsproblemer med flere af sine databaser.

Det påstår en gruppe, der kalder sig ScanSec Team (Scandinavian Security Team).

Ifølge en mail til Computerworld forsikrer gruppen, at den har tiltusket sig uautoriseret adgang til 50.000 mails og 25.000 brugernavne og passwords fra 87 navngivne databaser hos statsradiofonien.

Det er databaser med tilknytning til B&U-afdelingen (børn og unge), som er blevet kompromitterede, viser gruppens oversigt over de påståede ramte databaser.

Gruppen påstår ifølge mailen til Computerworld, at den gentagne gange har forsøgt at ruske i DR for at få lukket sikkerhedshullerne, men uden held.

Også selv om der er blevet lagt beskeder direkte til DR's webmastere på DR's egne hjemmesider via hackernes adgang til backenden.

"Vi har også haft administrative rettigheder igennem en skal, som vi lagde på deres server. Alt dette er ikke gjort for at være medieludere, men det er sket i en god sags tjeneste, da DR har mange brugere," skriver ScanSec Team'et i sin mail til Computerworld.

Endnu ikke sikker

Computerworld har konfronteret DR med, at en hackergruppe i efteråret 2013 opdagede en sikkerhedsbrist hos DR.

Også at gruppen tilsyneladende flere gange har kontaktet DR, som dog aldrig er vendt tilbage på gruppens henvendelser.

Den version rimer ikke helt med DR's opfattelse af begivenhederne, som dog bekræfter, at der har været en sikkerhedsbrist, som man er blevet bekendt med og håndterede tilbage i oktober.

"Serveren er stadig lukket ned, og vi er ved at genetablere data og skabe sikkerhed, så vi forhåbentligt kan køre videre," siger Per Krogh Simonsen, der er DR-redaktionschef for B&U-afdelingen.

Flere end 25.000 kan være ramt

Redaktionschefen fortæller, at sikkerhedsbristen er blevet fundet på én ekstern server dedikeret til B&U-leverancer, og at problemet ikke var så slemt som først antaget. I den henseende sammenligner han den ramte server med et ødelagt kamera eller en vogn, der ikke kan køre.

"Vi oplever det sådan, at vi har en lang række programmer, som vi ikke kan levere til serveren, før den er blevet sikker igen," lyder det fra Per Krogh Simonsen.

DR: Ingen har henvendt sig
Det lyder da også ret slemt, at det påståede sikkerhedsselskab, ScanSec Team, har stjålet 25.000 af jeres brugernavne og passwords. Er det et antal, du kan bekræfte?

"Det drejer sig nok om tusinder. Om det så er 20.000 eller 30.000, det ved jeg faktisk ikke," lyder det fra Per Krogh Simonsen.

ScanSec Team påstår, at de har kontaktet jer flere gange siden oktober. Hvorfor har I ikke reageret på deres henvendelser?

"Der har ikke været nogen henvendelser overhovedet ud over et visitkort, som var lagt på sitet i oktober. Der fik vi så et eksternt sikkerhedsselskab til at undersøge sikkerheden på serveren og omkring en specifik applikation, som der var problemer med. Det er formentlig igennem den applikation, de er kommet ind på sitet," siger Per Krogh Simonsen.

"Siden oktober er vi så kørt videre uden tanke på, at der skulle være noget galt, og der har jo heller ikke været angreb eller noget. De har åbenbart ikke været inde ved roden, og derfor er det heller ikke så alvorligt, som vi troede i første omgang," fortsætter han.

DR-redaktionschefen medgiver, at hackerne har kunnet 'se på nogle ting', men han understreger, at oplysningerne ikke er blevet misbrugt til noget.

"Jeg ved faktisk ikke, hvad deres formål har været ud over at slå sig selv på brystkassen og fortælle omverdenen, hvor dygtige de selv er," vurderer Per Krogh Simonsen.

Server under kniven i halvt år

Han fortæller, at teknikere stadig arbejder på at få lappet serveren - altså et halvt år efter det påståede angreb.

Hvordan kan det være, at I stadig arbejder på at få lukket hullet, som blev opdaget helt tilbage i oktober?

"I oktober lukkede vi sikkerhedsbristen, hvor der havde været nogen inde. Siden har vi sikret serveren via et eksternt sikkerhedsselskab, og der er ikke nogen tegn på, at nogen har været inde siden."

Hvornår og om den fejlramte server kommer op at køre igen et halvt år efter, at der var ubudne besøgende på DR's netværk, står stadig hen i det uvisse. 

Læs også: 
Alvorligt hul i Explorer: Din pc kan fjernstyres

Hackerne vælter ind over særlig applikation - findes på din computer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere