Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Artikel top billede

Hackere: Vi har nuppet 25.000 børns passwords hos DR

Tusindvis af børn og unge har fået hugget deres brugernavne og passwords hos DR, der forsøger at dysse alvoren ned. Ikke værre end et ødelagt kamera, siger DR-redaktionschef.

Siden oktober har Danmarks Radio haft seriøse sikkerhedsproblemer med flere af sine databaser.

Det påstår en gruppe, der kalder sig ScanSec Team (Scandinavian Security Team).

Ifølge en mail til Computerworld forsikrer gruppen, at den har tiltusket sig uautoriseret adgang til 50.000 mails og 25.000 brugernavne og passwords fra 87 navngivne databaser hos statsradiofonien.

Det er databaser med tilknytning til B&U-afdelingen (børn og unge), som er blevet kompromitterede, viser gruppens oversigt over de påståede ramte databaser.

Gruppen påstår ifølge mailen til Computerworld, at den gentagne gange har forsøgt at ruske i DR for at få lukket sikkerhedshullerne, men uden held.

Også selv om der er blevet lagt beskeder direkte til DR's webmastere på DR's egne hjemmesider via hackernes adgang til backenden.

"Vi har også haft administrative rettigheder igennem en skal, som vi lagde på deres server. Alt dette er ikke gjort for at være medieludere, men det er sket i en god sags tjeneste, da DR har mange brugere," skriver ScanSec Team'et i sin mail til Computerworld.

Endnu ikke sikker

Computerworld har konfronteret DR med, at en hackergruppe i efteråret 2013 opdagede en sikkerhedsbrist hos DR.

Også at gruppen tilsyneladende flere gange har kontaktet DR, som dog aldrig er vendt tilbage på gruppens henvendelser.

Den version rimer ikke helt med DR's opfattelse af begivenhederne, som dog bekræfter, at der har været en sikkerhedsbrist, som man er blevet bekendt med og håndterede tilbage i oktober.

"Serveren er stadig lukket ned, og vi er ved at genetablere data og skabe sikkerhed, så vi forhåbentligt kan køre videre," siger Per Krogh Simonsen, der er DR-redaktionschef for B&U-afdelingen.

Flere end 25.000 kan være ramt

Redaktionschefen fortæller, at sikkerhedsbristen er blevet fundet på én ekstern server dedikeret til B&U-leverancer, og at problemet ikke var så slemt som først antaget. I den henseende sammenligner han den ramte server med et ødelagt kamera eller en vogn, der ikke kan køre.

"Vi oplever det sådan, at vi har en lang række programmer, som vi ikke kan levere til serveren, før den er blevet sikker igen," lyder det fra Per Krogh Simonsen.

DR: Ingen har henvendt sig
Det lyder da også ret slemt, at det påståede sikkerhedsselskab, ScanSec Team, har stjålet 25.000 af jeres brugernavne og passwords. Er det et antal, du kan bekræfte?

"Det drejer sig nok om tusinder. Om det så er 20.000 eller 30.000, det ved jeg faktisk ikke," lyder det fra Per Krogh Simonsen.

ScanSec Team påstår, at de har kontaktet jer flere gange siden oktober. Hvorfor har I ikke reageret på deres henvendelser?

"Der har ikke været nogen henvendelser overhovedet ud over et visitkort, som var lagt på sitet i oktober. Der fik vi så et eksternt sikkerhedsselskab til at undersøge sikkerheden på serveren og omkring en specifik applikation, som der var problemer med. Det er formentlig igennem den applikation, de er kommet ind på sitet," siger Per Krogh Simonsen.

"Siden oktober er vi så kørt videre uden tanke på, at der skulle være noget galt, og der har jo heller ikke været angreb eller noget. De har åbenbart ikke været inde ved roden, og derfor er det heller ikke så alvorligt, som vi troede i første omgang," fortsætter han.

DR-redaktionschefen medgiver, at hackerne har kunnet 'se på nogle ting', men han understreger, at oplysningerne ikke er blevet misbrugt til noget.

"Jeg ved faktisk ikke, hvad deres formål har været ud over at slå sig selv på brystkassen og fortælle omverdenen, hvor dygtige de selv er," vurderer Per Krogh Simonsen.

Server under kniven i halvt år

Han fortæller, at teknikere stadig arbejder på at få lappet serveren - altså et halvt år efter det påståede angreb.

Hvordan kan det være, at I stadig arbejder på at få lukket hullet, som blev opdaget helt tilbage i oktober?

"I oktober lukkede vi sikkerhedsbristen, hvor der havde været nogen inde. Siden har vi sikret serveren via et eksternt sikkerhedsselskab, og der er ikke nogen tegn på, at nogen har været inde siden."

Hvornår og om den fejlramte server kommer op at køre igen et halvt år efter, at der var ubudne besøgende på DR's netværk, står stadig hen i det uvisse. 

Læs også: 
Alvorligt hul i Explorer: Din pc kan fjernstyres

Hackerne vælter ind over særlig applikation - findes på din computer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Hvad koster det egentlig…? Tag overblikket tilbage over dine omkostninger i skyen
Mange organisationer arbejder på tværs af flere cloudplatforme – men er udfordret af, at det kan være næsten umuligt at vide, hvad man betaler for og hvorfor.