Artikel top billede

(Foto: Teknisk Ukeblad)

Forsvar kører kampvogn med Oculus Rift

Forsvar forsøger sig med den hypede virtual reality-brille for at kunne se igennem kampvognens centimetertykke stålskrog.

Den norske hær har i et forsøg på at videreudvikle de ellers traditionelle kampvogne tilføjet virtual reality-brillen Oculus Rift.

Resultatet er en kampvognsfører, som kan se næsten alt omkring sig, imens hun sikkert kan sidde bag lukkede skodder i kampvognen.

Det norske ingeniørmagasin Teknisk Ukeblad har besøgt den norske hærs værksted, og har oplevet den tidlige prototype af det specialudviklede kamerasystem ved Rena i Norge.

Drej hovedet og se tilbage
Med fire vidvinkelkameraer fordelt rundt på kampvognen kan føreren, der har et par Oculus Rift-briller på, se rundt om sig ved at dreje hovedet.  Det giver helt nye muligheder for at kunne køre ind i fjendeland uden at skulle have diverse luger åbne for at skulle orientere sig.

Kigger føreren af kampvognen ned, vil hun kigge direkte ned på jorden, så det vil nu være muligt at parkere en kampvogn med centimeter-præcision, hvilket er imponerende, når vi har at gøre med et flere tons tungt monster af jern og bælter.

"Det er et meget lovende koncept. Brillerne, er kun en prototype og mangler den nødvenlige opløsning, for at vi kan se langt, og de giver en del svimmelhed for vores kører, men der er absolut potentiale, forklarer Major Ola Petter Odden fra det norske forsvarsværksted til Teknisk Ukeblad.

Han gætter på, at teknologien skal modne i to til tre år, før at den for alvor kan bruges.

Inspiration fra Battlefield
Computerspillere, der spiller krigsspil som Battlefield eller Call of Duty, vil blive slemt overraskede, hvis de prøvede at sidde i en rigtig kampvogn. I spillene kan man se alt omkring sig uden problemer, og det er det, som det norske firma bag brillen vil skabe.

"De, der spiller Battlefield, har det noget nemmere end i en rigtig kampvogn, men med vores software kan man tilføje al den ekstra information, som man kender det fra computerspillene, siger udvikleren Daniel Mestervik fra Making View til Teknisk Ukeblad.

Den ekstra information er for eksempel et overliggende kort, geografisk terrænkort, hastighed og vertikal position.

Læs også: Facebook køber netbrille-firma for 11 milliarder: Her er de vilde planer

Læs også: Facebooks vilde planer: Du skal leve gennem disse briller




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere