Artikel top billede

Så mange danskere kan stå uden NemID i næste måned

Hundredtusindvis af danskere kan fra 15. juli komme til at se langt efter adgang til online-banken og NemID-baserede tjenester på nettet. Vi har et problem, lyder det fra it-ordfører.

Fra den 15. juli vil Oracles Java ikke længere understøtte XP og derved NemID.

Den beslutning har Oracle taget efter Microsofts support-stop til den aldrende platform.

Den historie kan du læse her: NemID lukkes nu helt ned for Windows XP-brugerne.

Men selv om XP er fra 2001, så nyder styresystemet stadig en vis popularitet både blandt private og i virksomheder.

I Danmark lyder opgørelsen fra Danske Medier Research (tidligere FDIM) på, at andelen af Windows XP-brugere på det danske internet ligger på lige godt fem procent. Tallene er dog fra årsskiftet 2013/14, og er derfor nok lidt mindre i dag.

Hundredtusindvis af Windows XP-maskiner

Da der i Danmark formentlig findes flere pc'er end indbyggere, taler vi dog stadig om hundredtusindvis af Windows XP-maskiner.

Flytter vi luppen længere væk, er tallet langt større.

Globalt er antallet af XP-brugere vurderet til at ligge på cirka 25 procent af samtlige computerbrugere i hele verden, hvilket vil sige, at der er hundrede millionvis af XP-brugere derude.

Ny NemID hjælper - men uden support

Nets er på vej med en JavaScript-baseret version af NemID, der er målrettet mod den transportable platform, der ikke understøtter Java i dag.

Læs også: NemID med java script: Er det bedre end Java?

Ifølge Nets bliver det nok også muligt, at benytte denne løsning sammen med XP, men det bliver uden support.

"Hvis man løber ind i et problem, så kan man som XP-bruger ikke ringe og få support. Det er en konsekvens af at Microsoft ikke længere udvikler til XP," fortæller Ulrik Marschall fra Nets kommunikationsafdeling.

Rådet fra Nets lyder på, at man skal skifte styresystemet ud med en tidssvarende udgave med support.

Regeringsparti: "Det er et problem"
Det er vores politikere, der har valgt NemID-løsningen som platform til vores fælles login-løsning, men fra denne kant er der ikke udelt begejstring for de to amerikanske virksomheders beslutning om at standse support.

"Jeg må anderkende, at vi har et problem. Det er rigtig mange danskere, både borgere og virksomheder, som bliver berørt, og det er en udfordring," siger Jeppe Mikkelsen, it-ordfører for regeringspartiet Radikale Venstre.

Hvad vil I gøre ved det?

"Jeg vil tage det op internt i regeringen, så må vi se på, om vi kan finde en løsning. Det er svært at gøre noget ved, at it-virksomheder lukker for support, så vi må forsøge at finde en anden løsning. Eksempelvis i form af rådgivning. Både banker, Nets og andre har også en interesse i at finde en løsning."

Den JavaScript-baserede NemID-løsning, der er på vej, kan måske anvendes men uden support. Er der godt nok?

"Det er et eksempel på, hvor man kunne tænke sig at finde en løsning," lyder det fra Jeppe Mikkelsen.

Læs også:
NemID lukkes nu helt ned for Windows XP-brugerne

Nets advarer: Ny Java giver bøvl med NemID

Nets fraråder Java-opdatering der lukker 50 sikkerhedshuller

Nets advarer danskerne: I må ikke opdatere Java




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere