Artikel top billede

Vandt Tyskland VM i fodbold på grund af big data?

Tyskland hev sejren hjem i går i finalen mod Argentina. Men det skyldes ikke kun hård træning og stærke lægmuskler. Big data spillede også med i kampen.

Det tyske landshold har netop vundet verdensmesterskabet i fodbold med et helt eminent mål af Mario Goetze, som med en kontrolleret tæmning og et kraftigt, men præcist spark fik fastsat den endelige score på 1-0.

Mario Goetze er hamrende dygtig, men ud over en stor mængde talent - både fra spillerne og fra trænergruppen - så har det tyske landshold brugt et hemmeligt våben: Big data.

Oftere og oftere sniger big data sig ind i sportsverdenen, hvor det ofte er få millimeter, som kan være afgørende. 

Det tyske landshold har et samarbejde med SAP om håndtering af big data omkring fodboldspillerne, banen og modspillerne.

SAP's applikation analyserer uanede mængder data, som det tyske landshold ligger inde med fra kampene, og håndterer det i real time. Og en app er udviklet med henblik på, at spillerne selv skal kunne bruge data til at udvikle sig selv.

"Hvis vi skulle lave en spilleranalyse, var vi nødt til at tage spilleren og placere ham i et rum med analyse-og videoudstyr. Nu kan vi i stedet bruge big data i vores app, så spillerne kan udvikle deres teknik og se, hvad de gør rigtigt og måske forkert, siger Oliver Bierhoff, der er manager for det tyske landshold, til SAP's presse-site. 

Millioner af data
Med app'en kan spillerne analysere, hvordan deres spillerstil er i forhold til medspillere og modspillere. Før i tiden måtte spillere bruge tunge og ofte lidt upræcise skemaer om modspillernes håndtering af straffespark, men nu kan big data give et glimt af tendenser hos modspillere som medspillere.

Det er store mængder data, som vi snakker om her. Alene ti minutters spil med ti spillere og tre bolde genererer op imod 7 millioner datapoints, som ville være fuldstændig uoverskuelige uden software til at håndtere det, forklarer SAP.

Med en bearbejdning af data, kan det tyske landshold udarbejde personlige træningsforløb, da man nemmere kan pege på, hvad den enkelte spiller har behov for at træne.

SAP og det tyske landshold er allerede ved at videreudvikle systemet, så man i fremtiden blandt andet vil have helbredsstatistikker over hver enkelt spiller og en gennemført "modstander-bank", så man hurtigt kan se, hvordan Ronaldo afleverer sine bolde.

"Den løsning vil i fremtiden være med til, at vi kan foretage vigtige valg i halvegen om, for eksempel hvilken spiller der skal udskiftes i forhold til andre," forklarer Oliver Bierhoff.

Big data trænger ind overalt i sporten
Det er ikke kun hos det tyske fodboldhold, at man ser big data få en stadig større indflydelse.

I den amerikanske baseball-liga benytter klubberne sig i stor stil af big data for at kunne analysere pitches - kast mod batteren - og til at vurdere, hvordan de skruer, om de er et "hit" eller en "ball".

Man ser det også hos sportsgrene som F1 og LeMans, hvor dataindsamling kun må bruges i begrænsede mængder. Derfor skal dataet indsamles og behandles på den helt rigtige måde.

Computerworld har besøgt F1-holdet Lotus, for at se, hvordan de har benyttet sig af big data.

Herhjemme kommer big data også ind på de danske baner. Da FC Midtjylland blev opkøbt af den engelske investor og forretningsmand Matthew Benham, blev der samtidig sat et øget fokus på big data, som netop skal udvikle FC Midtjyllands talentudvikling. 

Desuden har Microsofts kommende elektroniske hjælper, Cortana, overraskende præcist udregnet udfaldet af VM-kampene. 

Læs også: Big data afmystificeret: Sådan kommer du i gang

Læs også: Advarsel til firmaer: Kom i gang med big data - eller bliv overhalet

Læs også: Klar til big data? Her skal du investere i ny teknologi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.