Artikel top billede

Vandt Tyskland VM i fodbold på grund af big data?

Tyskland hev sejren hjem i går i finalen mod Argentina. Men det skyldes ikke kun hård træning og stærke lægmuskler. Big data spillede også med i kampen.

Det tyske landshold har netop vundet verdensmesterskabet i fodbold med et helt eminent mål af Mario Goetze, som med en kontrolleret tæmning og et kraftigt, men præcist spark fik fastsat den endelige score på 1-0.

Mario Goetze er hamrende dygtig, men ud over en stor mængde talent - både fra spillerne og fra trænergruppen - så har det tyske landshold brugt et hemmeligt våben: Big data.

Oftere og oftere sniger big data sig ind i sportsverdenen, hvor det ofte er få millimeter, som kan være afgørende. 

Det tyske landshold har et samarbejde med SAP om håndtering af big data omkring fodboldspillerne, banen og modspillerne.

SAP's applikation analyserer uanede mængder data, som det tyske landshold ligger inde med fra kampene, og håndterer det i real time. Og en app er udviklet med henblik på, at spillerne selv skal kunne bruge data til at udvikle sig selv.

"Hvis vi skulle lave en spilleranalyse, var vi nødt til at tage spilleren og placere ham i et rum med analyse-og videoudstyr. Nu kan vi i stedet bruge big data i vores app, så spillerne kan udvikle deres teknik og se, hvad de gør rigtigt og måske forkert, siger Oliver Bierhoff, der er manager for det tyske landshold, til SAP's presse-site. 

Millioner af data
Med app'en kan spillerne analysere, hvordan deres spillerstil er i forhold til medspillere og modspillere. Før i tiden måtte spillere bruge tunge og ofte lidt upræcise skemaer om modspillernes håndtering af straffespark, men nu kan big data give et glimt af tendenser hos modspillere som medspillere.

Det er store mængder data, som vi snakker om her. Alene ti minutters spil med ti spillere og tre bolde genererer op imod 7 millioner datapoints, som ville være fuldstændig uoverskuelige uden software til at håndtere det, forklarer SAP.

Med en bearbejdning af data, kan det tyske landshold udarbejde personlige træningsforløb, da man nemmere kan pege på, hvad den enkelte spiller har behov for at træne.

SAP og det tyske landshold er allerede ved at videreudvikle systemet, så man i fremtiden blandt andet vil have helbredsstatistikker over hver enkelt spiller og en gennemført "modstander-bank", så man hurtigt kan se, hvordan Ronaldo afleverer sine bolde.

"Den løsning vil i fremtiden være med til, at vi kan foretage vigtige valg i halvegen om, for eksempel hvilken spiller der skal udskiftes i forhold til andre," forklarer Oliver Bierhoff.

Big data trænger ind overalt i sporten
Det er ikke kun hos det tyske fodboldhold, at man ser big data få en stadig større indflydelse.

I den amerikanske baseball-liga benytter klubberne sig i stor stil af big data for at kunne analysere pitches - kast mod batteren - og til at vurdere, hvordan de skruer, om de er et "hit" eller en "ball".

Man ser det også hos sportsgrene som F1 og LeMans, hvor dataindsamling kun må bruges i begrænsede mængder. Derfor skal dataet indsamles og behandles på den helt rigtige måde.

Computerworld har besøgt F1-holdet Lotus, for at se, hvordan de har benyttet sig af big data.

Herhjemme kommer big data også ind på de danske baner. Da FC Midtjylland blev opkøbt af den engelske investor og forretningsmand Matthew Benham, blev der samtidig sat et øget fokus på big data, som netop skal udvikle FC Midtjyllands talentudvikling. 

Desuden har Microsofts kommende elektroniske hjælper, Cortana, overraskende præcist udregnet udfaldet af VM-kampene. 

Læs også: Big data afmystificeret: Sådan kommer du i gang

Læs også: Advarsel til firmaer: Kom i gang med big data - eller bliv overhalet

Læs også: Klar til big data? Her skal du investere i ny teknologi
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Skab en bedre bundlinje ved at gentænke rammerne i kampen om fremtidens talenter

Mennesker er forskellige og medarbejdere arbejder forskelligt. Nøglen til succes for fremtidens virksomheder er at tage udgangspunkt i de ansattes forskellige og individuelle behov. Kort sagt behandler du dine medarbejdere ens ved at behandle dem forskelligt

07. februar 2023 | Læs mere


Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere