Artikel top billede

For mig at se er det uforståeligt, at bankerne ikke har en gratis løsning i stil med den, man finder i USA, hvor man automatisk får sine bankdata ind i sit regnskabsprogram, siger Toke Kruse, Billys Billing.

Dansk it-iværksætter: Bankerne giver ringe service til små firmaer

Danske banker er håbløst bagefter de amerikanske, når det gælder en økonomisk set livsvigtig serviceydelse til iværksættere og små virksomheder. Det vil Toke Kruse rette op på.

Iværksættere og mindre virksomheder er som udgangspunkt fløjtende ligeglade med regnskaber, og de aner ofte knap nok, hvad en bankafstemning er.

Det er et af de største problemer for den slags virksomheder, for de ved ikke, om kunderne betaler til tiden, om der er penge på kontoen til investeringer, moms, materialer og så videre.

"Resultatet bliver ofte, at de overlader det hele til en revisor - hvis de har råd. Ellers vælger det det bare fra og håber på det bedste."

Sådan opridser Toke Kruse situationen. Han er manden bag Billy's Billing, som er et relativt nyt firma, der tilbyder et online-baseret regnskabs- og faktureringsprogram. Målgruppen er netop den type virksomheder, og foreløbig betaler cirka 4.000 danske brugere for at adgangen til systemet.

Hvorfor er der ikke et program for mig?

"Ideen opstod, fordi jeg for små fem år siden selv stod som iværksætter og troede, jeg havde penge på kontoen, men det var der bare ikke. Derfor måtte jeg finde et regnskabsprogram, så der kunne komme styr på mit cashflow. Jeg gik i gang med det program, som alle anbefalede, men da jeg loggede ind, fik jeg et chok, for man skulle jo være uddannet bogholder for at forstå og bruge det. Så tænkte jeg: Hvorfor er der ikke et program for en som mig?," siger Toke Kruse.

Systemet er udviklet med base i Danmark, hvor det har været online siden april 2011. Men Toke Kruse har hele tiden haft ambitioner om, at det skulle være en international forretning, så for to år siden rykkede han og hans kompagnon Sebastian Seilund til San Fransisco for at etablere og udvikle en amerikansk afdeling - og udgave - af Billy's Billing. Den er nu klar til lancering efter sommerferien.

Gratis i USA

Under arbejdet med den internationale udgave af Billy's Billing går det op for Toke Kruse og hans team, at amerikanske banker yder en gratis service til alle typer virksomheder, som - hvis man ellers bruger et regnskabsprogram - giver virksomheden et totalt opdateret økonomisk overblik.

"De amerikanske banker har alle sammen et API, så brugeren af regnskabsprogrammet skal blot vælge bank og indtaste kontonummer, så henter programmet alle relevante kontooplysninger. På den måde har virksomheden hele tiden et opdateret billede af økonomien, og det er ganske gratis."

Det koster det i Danmark

I Danmark er den slags service fra bankerne tilsyneladende enten temmelig dyr eller umulig at få.

Toke Kruse har spurgt Danske Bank, Jyske Bank, Nordea og Nykredit. Resultatet af den lille rundspørge er følgende:

Jyske Bank har en løsning, der koster 20.000 kroner at installere. Det kalder den "FTP-adgang". Man har en server, hvor de kommaseparerede filer uploades til, hvorefter kundens regnskabsprogram kan hente det ned.

Danske Bank har en tilsvarende løsning, der kaldes Business Online. Oprettelse koster 1.000 kroner og et nødvendigt tillægsmodul (fil-modul) koster 1.000 kroner i oprettelse. Derudover er der en månedligt gebyr på 330 kroner.

Nordea og Nykredit har ikke et setup, udover at ejeren af virksomheden kan logge ind på sin netbank og downloade en CSV-fil eller anden form for kommasepareret fil, som så kan hældes ind i regnskabsprogrammet.

Helt hen i vejret

"For mig at se er det uforståeligt, at bankerne ikke har en gratis løsning i stil med den, man finder i USA, hvor man automatisk får sine bankdata ind i sit regnskabsprogram. En lille selvstændig bruger 100-200 kroner om måneden på sit regnskabsprogram, og i det perspektiv er de store danske bankers priser for at få sine bankdata over i programmet helt hen i vejret."

"Det må da også være i bankernes interesse, at kunderne har et så godt overblik over økonomien som muligt. Ofte bliver låneansøgninger bedømt ud fra en årsrapport, som måske er halvandet år gammel, hvor banken kunne få en meget mere relevant information og et mere relevant bedømmelsesgrundlag i form af en aktuel månedsopgørelse," siger Toke Kruse.

Ny brancheforening vil presse bankerne

Toke Kruse har taget initiativ til at stifte Brancheforeningen for Dansk Regnskabssoftware, som blandt andre tæller Visma blandt medlemmerne. Foreningen vil nu lægge pres på bankerne for at gøre noget ved problematikken.

"Bankerne sidder med nøglen til noget, der i den grad kan give administrative fordele i de mindre danske virksomheder," siger Toke Kruse.

Læs også:

Hvorfor skal regnskabsprogrammer være så dødssyge?

It-iværksættere smutter fra Danmark i frustration

Dansk regnskabsprogram tror på amerikansk gennembrud
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere