Artikel top billede

For mig at se er det uforståeligt, at bankerne ikke har en gratis løsning i stil med den, man finder i USA, hvor man automatisk får sine bankdata ind i sit regnskabsprogram, siger Toke Kruse, Billys Billing.

Dansk it-iværksætter: Bankerne giver ringe service til små firmaer

Danske banker er håbløst bagefter de amerikanske, når det gælder en økonomisk set livsvigtig serviceydelse til iværksættere og små virksomheder. Det vil Toke Kruse rette op på.

Iværksættere og mindre virksomheder er som udgangspunkt fløjtende ligeglade med regnskaber, og de aner ofte knap nok, hvad en bankafstemning er.

Det er et af de største problemer for den slags virksomheder, for de ved ikke, om kunderne betaler til tiden, om der er penge på kontoen til investeringer, moms, materialer og så videre.

"Resultatet bliver ofte, at de overlader det hele til en revisor - hvis de har råd. Ellers vælger det det bare fra og håber på det bedste."

Sådan opridser Toke Kruse situationen. Han er manden bag Billy's Billing, som er et relativt nyt firma, der tilbyder et online-baseret regnskabs- og faktureringsprogram. Målgruppen er netop den type virksomheder, og foreløbig betaler cirka 4.000 danske brugere for at adgangen til systemet.

Hvorfor er der ikke et program for mig?

"Ideen opstod, fordi jeg for små fem år siden selv stod som iværksætter og troede, jeg havde penge på kontoen, men det var der bare ikke. Derfor måtte jeg finde et regnskabsprogram, så der kunne komme styr på mit cashflow. Jeg gik i gang med det program, som alle anbefalede, men da jeg loggede ind, fik jeg et chok, for man skulle jo være uddannet bogholder for at forstå og bruge det. Så tænkte jeg: Hvorfor er der ikke et program for en som mig?," siger Toke Kruse.

Systemet er udviklet med base i Danmark, hvor det har været online siden april 2011. Men Toke Kruse har hele tiden haft ambitioner om, at det skulle være en international forretning, så for to år siden rykkede han og hans kompagnon Sebastian Seilund til San Fransisco for at etablere og udvikle en amerikansk afdeling - og udgave - af Billy's Billing. Den er nu klar til lancering efter sommerferien.

Gratis i USA

Under arbejdet med den internationale udgave af Billy's Billing går det op for Toke Kruse og hans team, at amerikanske banker yder en gratis service til alle typer virksomheder, som - hvis man ellers bruger et regnskabsprogram - giver virksomheden et totalt opdateret økonomisk overblik.

"De amerikanske banker har alle sammen et API, så brugeren af regnskabsprogrammet skal blot vælge bank og indtaste kontonummer, så henter programmet alle relevante kontooplysninger. På den måde har virksomheden hele tiden et opdateret billede af økonomien, og det er ganske gratis."

Det koster det i Danmark

I Danmark er den slags service fra bankerne tilsyneladende enten temmelig dyr eller umulig at få.

Toke Kruse har spurgt Danske Bank, Jyske Bank, Nordea og Nykredit. Resultatet af den lille rundspørge er følgende:

Jyske Bank har en løsning, der koster 20.000 kroner at installere. Det kalder den "FTP-adgang". Man har en server, hvor de kommaseparerede filer uploades til, hvorefter kundens regnskabsprogram kan hente det ned.

Danske Bank har en tilsvarende løsning, der kaldes Business Online. Oprettelse koster 1.000 kroner og et nødvendigt tillægsmodul (fil-modul) koster 1.000 kroner i oprettelse. Derudover er der en månedligt gebyr på 330 kroner.

Nordea og Nykredit har ikke et setup, udover at ejeren af virksomheden kan logge ind på sin netbank og downloade en CSV-fil eller anden form for kommasepareret fil, som så kan hældes ind i regnskabsprogrammet.

Helt hen i vejret

"For mig at se er det uforståeligt, at bankerne ikke har en gratis løsning i stil med den, man finder i USA, hvor man automatisk får sine bankdata ind i sit regnskabsprogram. En lille selvstændig bruger 100-200 kroner om måneden på sit regnskabsprogram, og i det perspektiv er de store danske bankers priser for at få sine bankdata over i programmet helt hen i vejret."

"Det må da også være i bankernes interesse, at kunderne har et så godt overblik over økonomien som muligt. Ofte bliver låneansøgninger bedømt ud fra en årsrapport, som måske er halvandet år gammel, hvor banken kunne få en meget mere relevant information og et mere relevant bedømmelsesgrundlag i form af en aktuel månedsopgørelse," siger Toke Kruse.

Ny brancheforening vil presse bankerne

Toke Kruse har taget initiativ til at stifte Brancheforeningen for Dansk Regnskabssoftware, som blandt andre tæller Visma blandt medlemmerne. Foreningen vil nu lægge pres på bankerne for at gøre noget ved problematikken.

"Bankerne sidder med nøglen til noget, der i den grad kan give administrative fordele i de mindre danske virksomheder," siger Toke Kruse.

Læs også:

Hvorfor skal regnskabsprogrammer være så dødssyge?

It-iværksættere smutter fra Danmark i frustration

Dansk regnskabsprogram tror på amerikansk gennembrud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.