Artikel top billede

For mig at se er det uforståeligt, at bankerne ikke har en gratis løsning i stil med den, man finder i USA, hvor man automatisk får sine bankdata ind i sit regnskabsprogram, siger Toke Kruse, Billys Billing.

Dansk it-iværksætter: Bankerne giver ringe service til små firmaer

Danske banker er håbløst bagefter de amerikanske, når det gælder en økonomisk set livsvigtig serviceydelse til iværksættere og små virksomheder. Det vil Toke Kruse rette op på.

Iværksættere og mindre virksomheder er som udgangspunkt fløjtende ligeglade med regnskaber, og de aner ofte knap nok, hvad en bankafstemning er.

Det er et af de største problemer for den slags virksomheder, for de ved ikke, om kunderne betaler til tiden, om der er penge på kontoen til investeringer, moms, materialer og så videre.

"Resultatet bliver ofte, at de overlader det hele til en revisor - hvis de har råd. Ellers vælger det det bare fra og håber på det bedste."

Sådan opridser Toke Kruse situationen. Han er manden bag Billy's Billing, som er et relativt nyt firma, der tilbyder et online-baseret regnskabs- og faktureringsprogram. Målgruppen er netop den type virksomheder, og foreløbig betaler cirka 4.000 danske brugere for at adgangen til systemet.

Hvorfor er der ikke et program for mig?

"Ideen opstod, fordi jeg for små fem år siden selv stod som iværksætter og troede, jeg havde penge på kontoen, men det var der bare ikke. Derfor måtte jeg finde et regnskabsprogram, så der kunne komme styr på mit cashflow. Jeg gik i gang med det program, som alle anbefalede, men da jeg loggede ind, fik jeg et chok, for man skulle jo være uddannet bogholder for at forstå og bruge det. Så tænkte jeg: Hvorfor er der ikke et program for en som mig?," siger Toke Kruse.

Systemet er udviklet med base i Danmark, hvor det har været online siden april 2011. Men Toke Kruse har hele tiden haft ambitioner om, at det skulle være en international forretning, så for to år siden rykkede han og hans kompagnon Sebastian Seilund til San Fransisco for at etablere og udvikle en amerikansk afdeling - og udgave - af Billy's Billing. Den er nu klar til lancering efter sommerferien.

Gratis i USA

Under arbejdet med den internationale udgave af Billy's Billing går det op for Toke Kruse og hans team, at amerikanske banker yder en gratis service til alle typer virksomheder, som - hvis man ellers bruger et regnskabsprogram - giver virksomheden et totalt opdateret økonomisk overblik.

"De amerikanske banker har alle sammen et API, så brugeren af regnskabsprogrammet skal blot vælge bank og indtaste kontonummer, så henter programmet alle relevante kontooplysninger. På den måde har virksomheden hele tiden et opdateret billede af økonomien, og det er ganske gratis."

Det koster det i Danmark

I Danmark er den slags service fra bankerne tilsyneladende enten temmelig dyr eller umulig at få.

Toke Kruse har spurgt Danske Bank, Jyske Bank, Nordea og Nykredit. Resultatet af den lille rundspørge er følgende:

Jyske Bank har en løsning, der koster 20.000 kroner at installere. Det kalder den "FTP-adgang". Man har en server, hvor de kommaseparerede filer uploades til, hvorefter kundens regnskabsprogram kan hente det ned.

Danske Bank har en tilsvarende løsning, der kaldes Business Online. Oprettelse koster 1.000 kroner og et nødvendigt tillægsmodul (fil-modul) koster 1.000 kroner i oprettelse. Derudover er der en månedligt gebyr på 330 kroner.

Nordea og Nykredit har ikke et setup, udover at ejeren af virksomheden kan logge ind på sin netbank og downloade en CSV-fil eller anden form for kommasepareret fil, som så kan hældes ind i regnskabsprogrammet.

Helt hen i vejret

"For mig at se er det uforståeligt, at bankerne ikke har en gratis løsning i stil med den, man finder i USA, hvor man automatisk får sine bankdata ind i sit regnskabsprogram. En lille selvstændig bruger 100-200 kroner om måneden på sit regnskabsprogram, og i det perspektiv er de store danske bankers priser for at få sine bankdata over i programmet helt hen i vejret."

"Det må da også være i bankernes interesse, at kunderne har et så godt overblik over økonomien som muligt. Ofte bliver låneansøgninger bedømt ud fra en årsrapport, som måske er halvandet år gammel, hvor banken kunne få en meget mere relevant information og et mere relevant bedømmelsesgrundlag i form af en aktuel månedsopgørelse," siger Toke Kruse.

Ny brancheforening vil presse bankerne

Toke Kruse har taget initiativ til at stifte Brancheforeningen for Dansk Regnskabssoftware, som blandt andre tæller Visma blandt medlemmerne. Foreningen vil nu lægge pres på bankerne for at gøre noget ved problematikken.

"Bankerne sidder med nøglen til noget, der i den grad kan give administrative fordele i de mindre danske virksomheder," siger Toke Kruse.

Læs også:

Hvorfor skal regnskabsprogrammer være så dødssyge?

It-iværksættere smutter fra Danmark i frustration

Dansk regnskabsprogram tror på amerikansk gennembrud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere