Artikel top billede

Lov på vej: Firmaer skal ansætte en dataansvarlig person

En ny EU-lov lægger op til, at offentlige og private virksomheder skal ansætte en person på tillidsmandslignende vilkår til at holde øje med persondata. Det bliver dyrt og bøvlet, advarer den danske regering.

En ny persondatalov fra EU vil tvinge virksomheder, staten og kommunerne til at bruge langt flere ressourcer på at håndtere persondata. Det skriver jp.dk.

Som noget af det mest kontroversielle skal virksomheder og det offentlige ansætte en person, der skal sikre, at den nye persondatalov overholdes.

Det bliver dyrt og bøvlet og uden tilsvarende høje resultater, advarer den danske regering nu efter konsultation med en lang række erhvervsorganisationer, kommuner og interesseorganisationer.

"Fra regeringens side finder man, at forslaget indeholder bestemmelser, som medfører, at de administrative omkostninger for myndigheder og virksomheder øges, uden at dette medfører, at de registrerede sikres en bedre retsstilling," hedder det i en skrivelse fra Justitsministeriet.

Som noget af det mest kontroversielle nye skal virksomheder og det offentlige ansætte en person, der skal sikre, at den nye persondatalov overholdes.

Forslaget om en dataansvarlig person er en stor del af erhvervslivet og Kommunernes Landsforening stærkt kritiske over for. Både fordi det er dyrt, og fordi den dataansvarlige ikke sådan lige skal kunne fyres for at sikre uafhængighed, skriver jp.dk.

Datatilsynet og advokaternes brancheforeninger er dog ifølge avisen positive over for ordningen, som man allerede kender til i Tyskland, Sverige og Norge.

Ifølge kommissionens oprindelige forslag var der lagt op til, at alle virksomheder med over 250 ansatte skal ansætte en sådan databeskyttelsesansvarlig, men parlamentet har for nylig ændret kravet til, at det bliver alle virksomheder, der har mere end 5.000 registrerede over en 12 måneders periode - det være sig 5.000 kunder, ansatte, klienter eller andre.

På andre områder er erhvervslivet tilfreds med den ny lov, der er på vej, fordi den vil gøre det nemmere at flytte data rundt mellem EU-lande, skriver jp.dk.

Læs også:

Så hårdt kan ny skrap EU-lov ramme it-virksomhederne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere